03/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι σε επτά δήμους της Δυτικής Αθήνας

Η «μάχη» για τη διεκδίκηση των δήμων μπαίνει στην τελική ευθεία με τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων και των δημοτικών τους συμβούλων να «κλειδώνουν» στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων. Οι προερχόμενοι από τα κόμματα της συμπολίτευσης υποψήφιοι διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο υπό τον μανδύα του ανεξάρτητου, σε αντίθεση με τους.
      Pin It

Πώς υποδέχονται οι τοπικές κοινωνίες τους συνδυασμούς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

 

Η «μάχη» για τη διεκδίκηση των δήμων μπαίνει στην τελική ευθεία με τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων και των δημοτικών τους συμβούλων να «κλειδώνουν» στα ψηφοδέλτια των δημοτικών παρατάξεων. Οι προερχόμενοι από τα κόμματα της συμπολίτευσης υποψήφιοι διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο υπό τον μανδύα του ανεξάρτητου, σε αντίθεση με τους υποψήφιους από τα κόμματα της Αριστεράς οι οποίοι έχουν την ξεκάθαρη στήριξή τους. Η «Εφ.Συν.» εστιάζει στη Δυτική Αθήνα και καταγράφει τον χάρτη των υποψηφιοτήτων στους επτά δήμους.

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Οι συνδυασμοί του ΣΥΡΙΖΑ

 

Τους δημοτικούς συνδυασμούς στους οποίους συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με ανένταχτους πολίτες, διεκδικώντας τους επτά δήμους της Δυτικής Αθήνας, παρουσίασε η τοπική Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες, στο δημαρχείο Περιστερίου. Επικεφαλής των ψηφοδελτίων και υποψήφιοι δήμαρχοι είναι: στον Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού ο Γιώργος Κομματάς, στην Αγ. Βαρβάρα ο Γιώργος Γεωργιαννάκης, στο Αιγάλεω ο Δημήτρης Μπίρμπας, στο Ιλιον ο Κώστας Κάβουρας, στο Περιστέρι ο Φώτης Κουγιουμτζής, στην Πετρούπολη ο Νίκος Σακούτης και στο Χαϊδάρι ο Θοδωρής Σπηλιόπουλος. Παρούσα στην παρουσίαση, που προσέλκυσε πλήθος δημοτών των περιοχών της Δυτικής Αθήνας, ήταν και η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, δείχνοντας τη στενότερη σχέση που επιδιώκει να «χτίσει» ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ α΄ και β΄ βαθμού Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την επίλυση των γνωστών σε όλους κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι εν λόγω πολυπληθείς συνοικίες.

 

……………………………………….

 

ΧΑΪΔΑΡΙ

 

22Πραγματική μάχη αναμένεται να δοθεί στο Χαϊδάρι όπου έχουν ανακοινωθεί οι περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλο δήμο της Δυτικής Αθήνας. Οι περισσότερες προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Βαγγέλης Ντηνιακός (γιος τού επί συναπτά έτη δημάρχου) «ποντάρει» στη βαρύτητα του ονόματός του, το οποίο, σύμφωνα με τοπικές πηγές, διατηρεί την ικανότητα να συσπειρώσει έναν κύκλο ανθρώπων. Ο ίδιος στηρίζεται και από τη ΔΗΜΑΡ. Τον δήμο διεκδικούν επίσης οι έχοντες καταβολές από το ΠΑΣΟΚ, Ηρακλής Δρούλιας, διευθύνων σύμβουλος της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ) και Κώστας Φουρλής. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων στους οποίους απευθύνονται, αναμένεται να τους αποσπάσει ο υποψήφιος δήμαρχος, Ανδρέας Μποζίκας, πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ). Ο τελευταίος φέρεται τελευταία να είχε ένα «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπροστά στο πλήθος υποψηφίων που αναζητούν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή, ενισχύεται η υποψηφιότητα του Θοδωρή Σπηλιόπουλου, ο οποίος στηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θεωρούνταν εξαρχής ένας ισχυρός διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου. Ο Μιχάλης Σελέκος που στηρίζεται από το ΚΚΕ, εκτιμάται επίσης πως θα καταγράψει πολύ υψηλά ποσοστά. Σε διαφορετικό τμήμα ψηφοφόρων θα απευθυνθεί η Ελένη Καμπόλη, αντιδήμαρχος του νυν δημάρχου Δημήτρη Μαραβέλια, ο οποίος εκλέχθηκε με τη στήριξη της Ν.Δ. και δεν προτίθεται να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

 

…………………………………..

 

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ

 

Ο νυν δήμαρχος Γρηγόρης Καπλάνης, αν και εκλέχθηκε το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, φέτος κατεβαίνει ανεξάρτητος, έχοντας κάνει «ανοίγματα» προς τα αριστερά, ενώ δεν απέφυγε να συγκρουστεί με το κεντρικό Κράτος και συγκεκριμένα με τον υπουργό Υγείας για ζητήματα που αφορούν το τοπικό νοσοκομείο. Ωστόσο, τα πράγματα είναι δύσκολα για τον ίδιο. Η φερόμενη ως το «δεξί του χέρι» και επί σειρά ετών αντιδήμαρχος, Αλέκα Φέγγη, αποσχίστηκε από την παράταξή του και ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της. Υπάρχουν πληροφορίες ότι την στηρίζει ο Λάμπρος Μίχος, πρώην δήμαρχος και πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ, άνθρωπος ο οποίος ανέδειξε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο τον κ. Καπλάνη όσο και την κ. Φέγγη. Εκτιμάται πως ακόμη μπορεί να επηρεάσει ένα μέρος των δημοτών. Από την παλιά παράταξη του κ. Μίχου προέρχεται ένας ακόμα υποψήφιος, ο Θεόδωρος Βασιλάκος. Δυναμική αναπτύσσει και ένας ακόμη «φρέσκος» υποψήφιος, ο Γιώργος Γεωργιαννάκης, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΚΚΕ, υποψήφια είναι η Ελένη Καρανάσιου. Ακόμη, με ένα ψηφοδέλτιο που τιτλοφορείται «ενωτικό», διεκδικεί τον δήμο η Νίκη Σιαραμπή – Μιχαλακάκου. Το δημαρχιακό θώκο, διεκδικεί επίσης ο προερχόμενος από το χώρο της Ν.Δ., Γιώργος Ρεμπής.

 

………………………………………

 

ΑΙΓΑΛΕΩ

 

Ο χαρακτηρισμός του αδιαφιλονίκητου φαβορί για τον δήμο του Αιγάλεω αποδίδεται στον Δημήτρη Μπίρμπα, υποψήφιο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ καλό γνώστη των τοπικών θεμάτων, ικανό αυτοδιοικητικό και μέλος του συντονιστικού του αντίστοιχου τομέα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι χαίρει της εκτίμησης (ενδεχομένως και της στήριξης) του πρώην υποψήφιου και στελέχους της Ν.Δ., Δημήτρη Καλογερόπουλου, παρά τις αριστερές του πολιτικές τοποθετήσεις. Απουσία του κ. Καλογερόπουλου το συντηρητικό τμήμα των ψηφοφόρων το πιθανότερο να επιλέξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Δημήτρη Μπογράκο. Την επανεκλογή του διεκδικεί ο νυν δήμαρχος, Χρήστος Καρδαράς, ο οποίος το 2010 είχε εκλεγεί με το «χρίσμα» του ΠΑΣΟΚ. Μια ακόμα ανεξάρτητη υποψηφιότητα αποτελεί αυτή του Γιάννη Κάντζου. Από πλευράς ΚΚΕ, τον δήμο διεκδικεί η Βιβή Δάγκα.

 

……………………………………..

 

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

 

Ρευστά τα πράγματα στον Δήμο Πετρούπολης όπου ο νυν δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΚΕ, Θωμάς Κοτσαμπάς, δεν θα διεκδικήσει ακόμη μια τετραετία θητείας. Στη θέση του, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Βαγγέλης Σίμος. O ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Νίκο Σακούτη, ο οποίος δεν φαίνεται να συσπειρώνει όλο το φάσμα της Αριστεράς. Υπάρχουν δημότες που αρνούνται να τον ψηφίσουν λόγω παλαιότερης συνεργασίας του με τον Στέφανο Βλάχο, υποψήφιο στηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ. Με ένα ψηφοδέλτιο πολυφωνικό, του οποίου τα μέλη όμως προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., διεκδικεί τον δήμο ο Θοδωρής Λάππας. Τον συντηρητικό χώρο αναμένεται να προσελκύσει κυρίως ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δημήτρης Ταλιούρας, ο οποίος συνέπραξε με τον πρώην «γαλάζιο» υποψήφιο, Θανάση Σκαλιστήρα.

 

………………………………………………………

 

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ-ΚΑΜΑΤΕΡΟ

 

Καθώς φαίνεται ο νυν δήμαρχος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σαράντης, θα επανεκλεγεί. Και μάλιστα άνετα, σύμφωνα με γνώστες των τοπικών κοινών. Αυτή τη φορά κατεβαίνει χωρίς κομματικά στηρίγματα. Θεωρείται ότι μπορεί να προσελκύσει και εκλογείς που εκφράζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Κομματά. Το ΚΚΕ στηρίζει και πάλι τον Δημήτρη Κατσαντώνη, ο οποίος ήρθε δεύτερος στις δημοτικές εκλογές του 2010. Από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την υποψηφιότητά της έχει ανακοινώσει η Γεωργία Νίκα. Το κομμάτι των συντηρητικών ψηφοφόρων της περιοχής, εκτιμάται πως θα επιλέξει τον ανεξάρτητο υποψήφιο, Σταύρο Νικητόπουλο.

 

……………………………………….

 

ΙΛΙΟΝ

 

Εκτιμήσεις από την τοπική κοινωνία του Ιλίου θέλουν τον νυν δήμαρχο Νίκο Ζενέτο να επιτυγχάνει, εύκολα ή δύσκολα, την ανανέωση της θητείας του. Πάντως, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Ζενέτος έχει κατηγορηθεί ότι έχει «στρέψει» την παράταξή του ελαφρώς… δεξιότερα και ενδεχομένως οι ψηφοφόροι του να στραφούν σε άλλες επιλογές. Το 2010 ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τότε είχε έρθει δεύτερη η Σταυρούλα Τσίτσου, η οποία ξανακατεβαίνει υποψήφια με τη στήριξη του ΚΚΕ. Υψηλά ποσοστά αναμένεται να καταγράψει ο στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος, Κώστας Κάβουρας. Τον συντηρητικό χώρο αναμένεται να εκφράσει ο Μπάμπης Καούκης, ανεξάρτητος υποψήφιος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ.

 

……………………………………….

 

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

 

Χωρίς αντίπαλο θεωρείται πως διεκδικεί την επανεκλογή του ο νυν δήμαρχος, Ανδρέας Παχατουρίδης. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος, σύμφωνα με σχετικά σενάρια, «πιέστηκε» από τη Ν.Δ. να κατεβεί υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ωστόσο, αρνήθηκε καθώς επιθυμούσε να παραμείνει στον δήμο του. Τόνιζε, τότε, πως ο κάθε υποψήφιος περιφερειάρχης πρέπει να έχει αντιμνημονιακό λόγο. Πολλοί επισημαίνουν πως χειρίστηκε πολύ καλά σε επικοινωνιακό επίπεδο την παραπάνω κρούση από την πλευρά της παράταξής του, όσο και την απόρριψή της. Τον Μάιο θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας του με την υποψηφιότητά του να φέρει ανεξάρτητο χαρακτήρα. Το ψηφοδέλτιό του είναι εμπλουτισμένο με πολλά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων, συγκαταλέγονται και σύμμαχοι του Κώστα Λαλένη, υποψήφιου δημάρχου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2010. Στην παράταξή του κ. Λαλένη επικράτησε αναστάτωση μετά την ήττα και τα στελέχη της διασκορπίστηκαν. Ο προερχόμενος από τον κεντρώο χώρο υποψήφιος, Δημήτρης Κελάφας, δεν φαίνεται ισχυρός να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο. Απέναντι στους δύο, ο Φώτης Κουγιουμτζής, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Στην εκλογική «μάχη» θα λάβει μέρος και φέτος, από πλευράς ΚΚΕ, ο Γρηγόρης Τημπλαλέξης.

 

Scroll to top