07/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπολογίστε πόσο σας συμφέρει η πρόωρη συνταξιοδότηση

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν θα υποστούν μεγάλες μειώσεις.
      Pin It

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν θα υποστούν μεγάλες μειώσεις

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται (το επόμενο φθινόπωρο) να ανοίξει πάλι το Ασφαλιστικό, με προφανή στόχο τη μείωση των συντάξεων και την ως μέσο όρο αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μόνιμη συζήτηση που κυριαρχεί μεταξύ των εργαζόμενων όλων των Ταμείων είναι το αν συμφέρει να βγουν στη σύνταξη και να προλάβουν τις νέες δυσμενείς αλλαγές.

 

Πρόκειται ουσιαστικά για όσους μπορούν να βγουν στη σύνταξη μέσω πρόωρων συνταξιοδοτήσεων αφού, όπως τονίζουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, δύσκολα θα ανέλθει το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης που σήμερα είναι το 67ο έτος. Ετσι, για να ανέβει ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης, αναμένεται να ορθωθούν τείχη παρεμπόδισης στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

 

Με αυτά τα δεδομένα, έκδηλη είναι η ανησυχία των ασφαλισμένων που έχει ωριμάσει το δικαίωμά τους για πρόωρη συνταξιοδότηση για το αν θα πρέπει να εξέλθουν του κόσμου της εργασίας, χάνοντας ποσό από τον συντάξιμο μισθό (ως γνωστόν, όποιος εξέρχεται προώρως στη σύνταξη έχει πέναλτι πρόωρης αποχώρησης). Γι’ αυτό άλλωστε στον χώρο της κοινωνικής ασφάλισης ισχύει ο κανόνας ότι όσο περισσότερο παραμένεις στην εργασία σου τόσο μεγαλύτερη σύνταξη θα απολαύσεις με τη συνταξιοδότησή σου.Ο Εργασιακός και Ασφαλιστικός Σύμβουλος της «Εφ.Συν.» απαντά λοιπόν στη μόνιμη απορία των κοντά στη σύνταξη εργαζόμενων, παρουσιάζοντας τις κατηγορίες των ασφαλισμένων που δεν θα υποστούν μεγάλες μειώσεις λόγω της πρόωρης αποχώρησής τους.

 

Πρόκειται για 6 μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων οι οποίες αναλυτικά είναι:

 

ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

 

Με τον νέο υπολογισµό σύνταξης που καθιερώνεται από τον Ιούνιο του 2014, οι ασφαλισμένοι θα λάβουν μικρότερη σύνταξη. Ο νέος Κανονισμός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) προβλέπει μειωμένες επικουρικές συντάξεις. Ετσι, καλούνται όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως και ασφαλίζονται σε επικουρικά ταμεία που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και έχουν ποσοστό αναπλήρωσης άνω του 20% να σπεύσουν να καταθέσουν τη σχετική αίτηση πριν από τις 31.5.2014, ώστε να μην έχουν μείωση στην επικουρική τους σύνταξη. Οσοι συνταξιοδοτηθούν μετά τον Ιούνιο 2014 θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης που είναι 20%. Με δεδομένο, δε, ότι το ποσοστό αυτό ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους (άρα δεν επηρεάζονται), το πρόβλημα έγκειται στον ιδιωτικό τομέα και δη σ’ αυτούς που τα επικουρικά ταμεία τους είχαν μεγαλύτερο ποσοστό αναπλήρωσης. Αυτοί λοιπόν οι ασφαλισμένοι (κυρίως στα ειδικά ταμεία) θα πρέπει να σπεύσουν να βγουν στη σύνταξη μέχρι την 31η-5-2014.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ

 

Εξαιρουμένων όσων δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνουν υψηλές αποδοχές και επιδόματα κατάληψης θέσης, οι υπόλοιποι μάλλον πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την έξοδό τους αφού οι αποκλίσεις λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης είναι μάλλον ισχνές και ως εκ τούτου «δεν συμφέρει» η παραμονή τους (αν συνυπολογιστούν και τα έξοδα που συνεπάγεται η εργασία). Ούτε λίγο-ούτε πολύ το μεγαλύτερο ποσό που θα απολέσει κάποιος δημόσιος υπάλληλος που κάνει χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης δεν ξεπερνά τα 60 ευρώ μηνιαίως, κάτι που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επιλογής. Αντιθέτως, όσοι λαμβάνουν υψηλές αποδοχές, μπορεί να χάσουν έως και 600 ευρώ τον μήνα και ως εκ τούτου μάλλον θα πρέπει να το σκεφθούν αρκετά, αφού η ετήσια απώλεια μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 6.500€.

ΟΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ

 

Οσοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με ασφάλιση στο ΙΚΑ έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων μέσω της σμίκρυνσης των αποδοχών τους λόγω μετατροπής της σύνταξής τους από πλήρους σε μερικής απασχόλησης, πρέπει να σκεφτούν σοβαρά την απώλεια των συντάξιμων αποδοχών τους λόγω του τρόπου υπολογισμού της σύνταξής τους στο ΙΚΑ. Με βάση λοιπόν την ισχύουσα νομοθεσία, λαμβάνεται υπόψη στο ΙΚΑ για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας. Ετσι, αν κάποιος εργαζόμενος έχει υποστεί «κούρεμα» των αποδοχών του μέσω μετατροπής της σύμβασής του σε μερικής απασχολήσεως από την αρχή της κρίσης (δηλαδή από το 2009 ή το 2010) τότε μπορεί, αν παρατείνει τη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου, να δει τη σύνταξή του να μειώνεται λόγω της μείωσης των λαμβανομένων υπόψη στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών αμοιβών του από την εργασία του.

 

ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

 

Σ’ αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να επιλέγεται η άμεση αποχώρηση μόλις συμπληρωθεί η ηλικία που απαιτείται κάθε φορά (ανάλογα με το ποια χρονολογία θεμελιώθηκε το δικαίωμα, τα 55 ή τα 57 ή τα 60).

 

Μάλιστα σ’ αυτές τις περιπτώσεις η ασφαλισμένη θα πρέπει να προσδοκά και το τύποις εφάπαξ (που συνιστά το επίδομα καταγγελίας της σύμβασης λόγω συνταξιοδότησης, το οποίο ανέρχεται στο 40% του επιδόματος απόλυσης).

 

ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ

 

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο «συμφέρει» να είσαι χαμηλόμισθη αν θέλεις να εξέλθεις πρόωρα στη σύνταξη αφού δεν σε πιάνει το πέναλτι πρόωρης συνταξιοδότησης. Θα πρέπει βέβαια η χαμηλόμισθη μητέρα ανηλίκου τέκνου να απέχει μία 5ετία από την πλήρη συνταξιοδότηση.

 

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συμφέρει η πρόωρη έξοδος αφού, αν είναι χαμηλός ο μισθός, τότε σε κάθε περίπτωση (άρα και στις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης) ο υπολογισμός γίνεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ. Σ’ αυτή την περίπτωση λοιπόν δεν υφίσταται μείωση αποδοχών για την πρόωρη έξοδο.

 

ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

 

Αποτελεί τη νέα «μόδα» να ζητούν από τα διευθυντικά στελέχη να φύγουν από το καθεστώς μισθοδοσίας και να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με μπλοκάκι. Αυτό όμως κρύβει τεράστιους κινδύνους (αφού έχει καταργηθεί το πλαφόν των ασφαλιστικών εισφορών), με αποτέλεσμα πολλές φορές να είναι προτιμότερο (ειδικά στα περιπτώσεις όσων έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 55 ετών) να εξέλθουν σε καθεστώς συνταξιοδότησης από το ΙΚΑ και ακολούθως να προχωρήσουν στην ίδρυση ατομικής επιχείρησης (μπλοκάκι) για να συνεχίσουν να εργάζονται. Ετσι, ναι μεν περικόπτεται κατά 70% το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη, αλλά δεν εκφυλίζεται ο συντάξιμος μισθός λόγω του τρόπου υπολογισμού στο ΙΚΑ (η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας, που σημαίνει αν κάποιος είναι περίπου στα 56 και εργαστεί με μπλοκάκι 7-10 χρόνια, θα εκφυλιστεί πλήρως ο συντάξιμος μισθός του ΙΚΑ).

 

Scroll to top