09/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πληθωρισμός υποψηφίων για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Είναι ίσως η πρώτη φορά που στους κεντρικούς δήμους της Θεσσαλίας διεκδικούν την εκλογή τους τόσο πολλοί υποψήφιοι, που μάλιστα, στην πλειονότητά τους, τους χωρίζουν τόσo λίγα… Στις περισσότερες πόλεις, εκτός από τους υποψηφίους της ευρύτερης Αριστεράς που έχουν επίσημο χρίσμα και κομματική ιδιότητα, υποψήφιοι προερχόμενοι από τους.
      Pin It

Αναλυτικός οδηγός των διεκδικητών της εκλογικής αναμέτρησης σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα και Τρίκαλα

 

Είναι ίσως η πρώτη φορά που στους κεντρικούς δήμους της Θεσσαλίας διεκδικούν την εκλογή τους τόσο πολλοί υποψήφιοι, που μάλιστα, στην πλειονότητά τους, τους χωρίζουν τόσo λίγα… Στις περισσότερες πόλεις, εκτός από τους υποψηφίους της ευρύτερης Αριστεράς που έχουν επίσημο χρίσμα και κομματική ιδιότητα, υποψήφιοι προερχόμενοι από τους ίδιους πολιτικούς και κομματικούς χώρους ερίζουν για τον ίδιο δημαρχιακό θώκο.

 

Της Ελένης Σταμούλη

 

ΤΡΙΚΑΛΑ

 

Στον Δήμο Τρικαίων ο νυν δήμαρχος Χρήστος Λάππας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά χωρίς χρίσμα, διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο.

 

Από τον χώρο της Ν.Δ. ο Δημήτρης Παπαστεργίου, γιος του πρώην δημάρχου Κώστα Παπαστεργίου, βγαίνει στη μάχη με το, συνδυασμό «Trikala restart». Από τον ίδιο πολιτικό χώρο, υποψήφιος δήμαρχος είναι και ο Δημήτρης Χατζηγάκης, αδελφός του πρ. υπουργού Σωτήρη Χατζηγάκη, με τον συνδυασμό «Αλλαγή Πορείας». Ανεξάρτητος και πάλι από τον χώρο της Ν.Δ. και ο Γιώργος Μητσιούλης.

 

Ο Δημήτρης Παπαθανασίου είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, με τον συνδυασμό «Φυσάει Κόντρα για την Ανατροπή». Φιλοδοξία του, η πορεία «μέσα από την οικοδόμηση ενός ευρύτερου πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μέσα από την εμπλοκή και την κινητοποίηση αυτής της κοινωνικής πλειοψηφίας και πάντα μακριά από τις λογικές της ανάθεσης».

 

Τέλος, στον Δήμο Τρικαίων, ο Γιώργος Καΐκης είναι ο υποψήφιος δήμαρχος με την υποστήριξη του ΚΚΕ.

 

………………………………………..

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

 

Στον Δήμο της Καρδίτσας ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Παπαλός από τη Ν.Δ., χωρίς χρίσμα αυτή τη φορά, διεκδικεί και πάλι τον δήμο. Ο περιφερειακός σύμβουλος της Ν.Δ. επίσης, Ευάγγελος Λέμας, διεκδικεί και αυτός τον δήμο, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών, Καρδίτσα – Ωρα Δημιουργίας». Από τον κεντροδεξιό χώρο, ο Ηλίας Σχορετσανίτης ηγείται του συνδυασμού «Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ.», διεκδικώντας τον Δήμο Καρδίτσας.

 

Ο πολιτικός μηχανικός Βάιος Βαρελάς, υποψήφιος βουλευτής στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2012 του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο επικεφαλής της παράταξης, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ «Καρδίτσα Πόλη της Συλλογικότητας».

 

Ο Φώτης Αλεξάκος, πρώην αιρετός νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, στη διεκδίκηση για τον Δήμο Καρδίτσας, δηλώνει ανεξάρτητος.

 

Ο Βασίλης Κρανιάς, υπάλληλος του ΟΤΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας και περιφερειακός σύμβουλος είναι ο υποψήφιος του ΚΚΕ στον δήμο.

 

………………………………………

 

ΛΑΡΙΣΑ

 

Στον Δήμο Λαρισαίων ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Τζανακούλης με το χρίσμα της Ν.Δ., ύστερα από απέλπιδες προσπάθειες να πείσει μέλη της δημοτικής του ομάδας -που είχε στο μεταξύ φυλλορροήσει επικίνδυνα- να ηγηθούν σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση του ψηφοδελτίου, είναι αντιμέτωπος με «δικούς» του ανθρώπους. Στο παιχνίδι της διεκδίκησης του δήμου έχουν μπει δυναμικά τόσο η αντιπεριφερειάρχης Ρένα Καραλαριώτου όσο και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Ντίνος Διαμάντος, οι οποίοι στις δημοσκοπήσεις έχουν ήδη υποσκελίσει τον Τζανακούλη. Και οι δύο προέρχονται από τη Ν.Δ. και είναι εξαιρετικά προβεβλημένοι στην πόλη και στον νομό.

 

Τον Δήμο Λαρισαίων διεκδικεί, με την ταμπέλα του… ανεξάρτητου και ο Εκτορας Νασιώκας, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, που ηγείται της παράταξης «Ανθρώπινη Πόλη – Κίνηση Ελπίδας».

 

Ο συνδυασμός «Ενωτική Πρωτοβουλία» του οδοντογιατρού Απόστολου Καλογιάννη έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μελών της παλιάς δημοτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και μπαίνει δυναμικά για να ανατραπεί η «οπισθοδρόμηση και η νοσηρή κατάσταση που υπάρχει στον Δήμο Λάρισας».

 

Ο πνευμονολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Γιώργος Λαμπρούλης, γιος του παλιού δημάρχου Λάρισας Αριστείδη Λαμπρούλη και βουλευτής του ΚΚΕ στη Λάρισα, διεκδικεί τον Δήμο Λαρισαίων. Τέλος, στον ίδιο δήμο, ο Γιώργος Μπαρτζώκης, με αναφορές στον κεντροδεξιό χώρο, ηγείται της παράταξης «Ταυτότητα Πόλης».

………………………………………

 

ΒΟΛΟΣ

 

Στον Δήμο Βόλου, ο νυν δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης -μέλος της γνωστής Πρωτοβουλίας των «5»-, χωρίς χρίσμα από κάποιο χώρο, αφομοίωσε την κίνηση που είχε γίνει από τον πρώην νομάρχη και υποψήφιο περιφερειάρχη στις προηγούμενες εκλογές, Απόστολο Παπατόλια, και προχωρούν με ενωμένες δυνάμεις στην εκλογική αναμέτρηση. Ο Π. Σκοτινιώτης έχει επίσης τη στήριξη πολλών και υψηλόβαθμων στελεχών της Ν.Δ. στη Μαγνησία, η οποία δηλώθηκε με ανακοίνωσή τους στον Τύπο. Είναι γνωστό, όμως, ότι απορροφά και ένα σημαντικό κομμάτι της Κεντροαριστεράς στην περιοχή.

 

Τη σύμπραξη πάντως Σκοτινιώτη – Παπατόλια φαίνεται ότι επέβαλε η υποψηφιότητα του ποδοσφαιρικού παράγοντα Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών και έχει μάλιστα στο παρελθόν προφυλακιστεί. Οι κ. Σκοτινιώτης και Παπατόλιας ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να περάσουν στον β’ γύρο, καθώς ο «ανεξάρτητος» υποψήφιος, επιχειρηματίας και πρώην μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού Βόλου, καταγράφει δημοσκοπικό προβάδισμα.

 

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βόλου, αν και σε καθεστώς υποδικίας για την υπόθεση των στημένων αγώνων και χωρίς επίσημη ιδιότητα στην ιστορική ομάδα της Μαγνησίας, με φρασεολογία Χρυσής Αυγής που θέλει «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της πόλης να κρύβεται πίσω από την κρίση» και με όρους γηπέδου («έχετε βάλει την μπάλα στο σημείο του πέναλτι και μου δίνεται το δικαίωμα να βάλω γκολ… Τι λέτε μπορώ να βάλω γκολ;»), είναι ο υποψήφιος δήμαρχος που «θέλει να κάνει τον Βόλο… Μονακό» και είναι βέβαιος, ακόμη, πως θα κάνει «την Ελλάδα να παραμιλάει»…

 

Χρηματοδοτεί την έκδοση εβδομαδιαίου εντύπου, ενώ ελέγχει και ραδιοσταθμό, κάνει αρχηγικές εμφανίσεις στην πόλη συνοδευόμενος πάντα από «κόσμο» του και είναι γαλαντόμος στα κεράσματά του στα ουζερί και τα καφενεία. Τέλος, μιλάει με απαξίωση, πολλές φορές και υβριστικά, για τα πολιτικά πρόσωπα της περιοχής αλλά, παρ’ όλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις τον φέρνουν πρώτο, μέχρι στιγμής.

 

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Βόλου, με εξαιρετική παρουσία στις δημοσκοπήσεις, που τον θέλουν δεύτερο την πρώτη Κυριακή των εκλογών του Μαΐου. Δικηγόρος με ειδίκευση στα εργατικά, παλιό στέλεχος της Αριστεράς στην περιοχή, χαμηλών τόνων, με διείσδυση και σε άλλους πολιτικούς χώρους, αναδείχτηκε επικεφαλής της παράταξης «Δρόμοι Συνεργασίας» με συντριπτική πλειοψηφία σε ανοιχτή ψηφοφορία.

 

Η Νέα Δημοκρατία στον Δήμο Βόλου είχε και εξακολουθεί να έχει πρόβλημα με τον υποψήφιό της. Ενώ αρχικά δόθηκε το χρίσμα στον Μιχάλη Μιτζικό, αυτός, είτε εξαιτίας της δυσαρέσκειας άλλων στελεχών είτε από το γεγονός ότι υπήρχαν διαρροές προς άλλες παρατάξεις (Σκοτινιώτη και Μπέου), δεν μπόρεσε να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο.

 

Το χρίσμα τού αφαιρέθηκε «τηλεφωνικά», χωρίς να δοθεί και σε κάποιον άλλο, και ο κ. Μιτζικός συνεχίζει την προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίου.

 

Στην πόλη συζητείται ακόμη και η σύμπραξή του με άλλο ψηφοδέλτιο, αλλά δεν ξεκαθαρίσει η στάση της Ν.Δ. κεντρικά.

 

Ο πρώην βουλευτής Απόστολος Νάνος είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ στον Δήμο Βόλου.

 

Τέλος, ένας «απλός πολίτης» όπως δηλώνει, μηχανικός πληροφορικής, ο Ηλίας Ζαρκάδας είναι ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Βόλου. Κάνει ξεκάθαρο ότι «δεν είναι πολιτικός, δεν εκπροσωπεί κόμμα», είναι ένας «από εμάς» και τώρα είναι η «μοναδική ευκαιρία να πάρουμε την πόλη στα χέρια μας».

 

Scroll to top