dimoskopisi-kalpes

13/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Έρευνα της Public Issue για την «Εφ.Συν». – Β΄ μέρος

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει το δεύτερο μέρος της Ερευνας Συγκυρίας που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η Public Issue, στο οποίο καταγράφονται η εκτίμηση εκλογικής επιρροής των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν, η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, η εκτίμηση των πολιτών για την πορεία της χώρας, αλλά και οι προσδοκίες για.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

Αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η εκτίμηση εκλογικής επιρροής της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών». Οι πολίτες δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το κομματικό σύστημα και πιστεύουν ότι η οικονομική τους κατάστασνα η θα χειροτερέψει

1110Διεύρυνση της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα Δημοκρατία δείχνει η εκτίμηση εκλογικής επιρροής, αφού πλέον η ψαλίδα βρίσκεται στη μιάμιση ποσοστιαία μονάδα (29% έναντι 27,5%) από μισή τον Μάρτιο (28,5% έναντι 28%). Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή 10% (10,5%), ενώ ακολουθούν: το ΚΚΕ 7% (7,5) και Το Ποτάμι 7% (7%), το ΠΑΣΟΚ 6% (5,5%), οι Ανεξάρτητοι Ελληνες 4% (5%), η ΔΗΜΑΡ 3,5% (3%) και τα Λοιπά 6% (5%).

 

*Στην παράσταση νίκης το προβάδισμα εξακολουθεί να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προηγείται με 48% έναντι 39% της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο, η διαφορά έχει μειωθεί, αφού τον Μάρτιο τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 50% – 36%. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων συνεχίζει να εκτιμά ότι η αναμέτρηση θα κριθεί με μικρή διαφορά.

 

*Το 36% (33% τον Μάρτιο) «βλέπει» νικήτρια τη Ν.Δ. και το 35% (37%) τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, 13% (13%) πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος «με μεγάλη διαφορά», ποσοστό που για τη Ν.Δ. βρίσκεται στο 3% (3%). Το 14% (14%) δηλώνει «κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη.

 

*Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία την κούρσα εξακολουθεί να οδηγεί ο Αντώνης Σαμαράς με ποσοστό 44%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 28% λέει «κανένας από τους δύο». Στη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, την πρώτη θέση μοιράζονται με 36% η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 35%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 27%, το ΠΑΣΟΚ με 21% και η Χρυσή Αυγή με 11%.

 

*Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% και στην κατάταξη ακολουθούν ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ με 15% και οι ΑΝ.ΕΛΛ. με 10%. Το 23%, ωστόσο, δηλώνει «κανένα απ’ αυτά».

 

*Στο θέμα της αναγκαιότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών οι γνώμες των ψηφοφόρων είναι διχασμένες, αφού το 50% θεωρεί ότι δεν χρειάζονται, ενώ το 48% υποστηρίζει το αντίθετο. Το 2% δεν εκφέρει γνώμη. Η τάση από τον Οκτώβριο του 2013 είναι αυξητική για την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών, ενώ αντίθετα καθοδική για τη μη διεξαγωγή. Στο επίπεδο, όμως, του τι πιστεύουν οι ερωτηθέντες, το 54% δηλώνει ότι μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές, το 38% ότι μάλλον η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, ενώ το 8% δεν τοποθετείται.

 

*Οι έξι στους δέκα συμμετέχοντες (64%) εκτιμούν ότι σε γενικές γραμμές «τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση», ενώ αισιόδοξο εμφανίζεται το 27%. Σε επίπεδο προσωπικών προσδοκιών στον οικονομικό τομέα, το 49% πιστεύει ότι η κατάστασή τους θα χειροτερέψει, μόνο το 11% «βλέπει» βελτίωση και το 40% εκτιμά ότι θα μείνει η ίδια ή δεν εκφράζουν γνώμη.

 

*Η συνολική άποψη των πολιτών για τη λειτουργία της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι χαρακτηριστική της κρίσης εμπιστοσύνης στο κομματικό σύστημα, καθώς το 76% και 85%, αντίστοιχα, είναι δυσαρεστημένοι και μόνο το 23% και 14% ικανοποιημένοι.

……………………………………………

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

 

Εταιρεία: PUBLIC ISSUE (A.M. ΕΣΡ: 8). Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ. ΑΝΑΘΕΣΗ: Εφημερίδα των Συντακτών. Τύπος και μέθοδος: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη. Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω. Περιοχή: Πανελλαδική.

Δείγμα: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.006 άτομα. Η τεχνική split sample χρησιμοποιήθηκε για τις ερωτήσεις των διαγραμμάτων 14-15,20-21,36-39. Χρόνος διεξαγωγής: 1-8/4/2014

Μέθοδος δειγματοληψίας: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

Δειγματοληπτικό σφάλμα: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα υπολογίζεται σε +/- 3,2%. Προσωπικό έρευνας πεδίου: Εργάστηκαν 20 ερευνητές και 3 επόπτες

Σημείωση: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

 

Scroll to top