22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ετήσιο τσεκάπ σώζει ζωές

Αλλά ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τις επισκέψεις στους γιατρούς και το ΠΕΔΥ του Γεωργιάδη είναι υποστελεχωμένο.
      Pin It

Αλλά ο ΕΟΠΥΥ μειώνει τις επισκέψεις στους γιατρούς και το ΠΕΔΥ του Γεωργιάδη είναι υποστελεχωμένο

 

«Με το τσεκάπ μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και σοβαρές ασθένειες σε πολύ αρχικό στάδιο και να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία», επισημαίνει ο βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Σε σύγχυση βρίσκονται οι ασφαλισμένοι οι οποίοι θέλουν να κάνουν προληπτικές εξετάσεις ή το ετήσιο τσεκάπ τους εξαιτίας της αναταραχής που επικρατεί στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας. Το τοπίο στην Υγεία παραμένει ομιχλώδες. Από τη μια, το ΠΕΔΥ του Αδ. Γεωργιάδη το οποίο τώρα κάνει δειλά τα πρώτα του βήματα και είναι υποστελεχωμένο και από την άλλη, οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι μπορούν να εξετάζουν και να βλέπουν μόνον 300 ασθενείς κάθε μήνα και στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Διεθνώς το τσεκάπ γίνεται μία φορά τον χρόνο, ενώ η κατάχρηση σε εργαστηριακούς ελέγχους δεν βοηθάει στη διασφάλιση της υγείας του ασθενούς, έχοντας δυσμενείς οικονομικές συνέπειες και για τα ασφαλιστικά ταμεία και τον οικογενειακό προϋπολογισμό του ασθενούς.

 

«Με τη σωστή χρήση του τσεκάπ μπορούμε να μειώσουμε τη νοσηρότητα και τη θνητότητα του γενικού πληθυσμού. Παράλληλα μπορούμε να προλάβουμε αρχόμενες δυσλειτουργίες του οργανισμού μας, να τις παρακολουθήσουμε και να επέμβουμε έγκαιρα ώστε να μην εξελιχθούν σε νοσηρές καταστάσεις. Επίσης, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και σοβαρές ασθένειες σε πολύ αρχικό στάδιο και να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία», επισημαίνει ο βιοπαθολόγος-μικροβιολόγος Παναγιώτης Αποστολακόπουλος.

 

Αναφερόμενος στην αξία της πρόληψης ο κ. Αποστολακόπουλος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι το αίμα είναι το όργανο από το οποίο ξεκινούν όλες οι μετρήσιμες ενδείξεις του οργανισμού και γι’ αυτό οι αιματολογικές εξετάσεις είναι η βάση κάθε προληπτικού ελέγχου. Με τη γενική αίματος, που είναι η πιο απλή εξέταση, μπορούμε να αντλήσουμε μια σειρά από χρήσιμες πληροφορίες. Aπό μια πτώση του αιματοκρίτη, για παράδειγμα, μπορούμε να δούμε από έλλειψη σιδήρου έως και σοβαρές δυσλειτουργίες του μυελού των οστών. Από την άλλη, χρησιμοποιώντας τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων μπορούμε να εκτιμήσουμε από μικροβιακές λοιμώξεις, ιώσεις έως και υποβόσκουσες αιματολογικές κακοήθειες.

 

Οι βιοχημικές εξετάσεις

 

Εξίσου μείζονος σημασίας, συνεχίζει ο κ. Αποστολακόπουλος, είναι οι βιοχημικές εξετάσεις οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να ανιχνεύσουν δυσλειτουργίες των συμπαγών οργάνων του οργανισμού μας καθώς και μεταβολικές διαταραχές αυτού. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι άνοδος των ηπατικών ή παγκρεατικών ενζύμων μας υποδηλώνει μη σωστή λειτουργία του ήπατος και του παγκρέατος και μας οδηγεί στην περαιτέρω διερεύνηση των οργάνων αυτών, ενώ αύξηση του σακχάρου του αίματος μπορεί να αποκαλύψει έναν αρχόμενο σακχαρώδη διαβήτη, ο οποίος στο αρχικό του στάδιο μπορεί να ελεγχθεί μόνο με αλλαγή των διαιτολογικών συνηθειών του ατόμου, χωρίς χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για κάθε σύστημα υγείας.

 

Μια εξαιρετικής σημασίας εξέταση που δεν πρέπει να λησμονείται στον προληπτικό έλεγχο είναι η γενική ούρων. Τα ούρα είναι τα απόβλητα του οργανισμού και από αυτά μπορούμε να συλλέξουμε πολύτιμα συμπεράσματα για την υγεία του εξεταζομένου. Μια αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων σε αυτά μπορεί να υποδηλώνει κυστίτιδα ή ουρολοίμωξη, ενώ η ανίχνευση σακχάρου στα ούρα οδηγεί στη διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη. Η ύπαρξη λευκώματος στα ούρα με τη σειρά της φανερώνει διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας και παραπέμπει σε περαιτέρω διερεύνηση στον τομέα αυτό.

 

Τι περιλαμβάνει το γυναικολογικό τσεκάπ

 

Το γυναικολογικό τσεκάπ, διευκρινίζει ο κ. Αποστολακόπουλος, περιλαμβάνει το τεστ ΠΑΠ και τον υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων. Στη γυναικολογική εξέταση, ο γυναικολόγος με την επισκόπηση θα δει αν υπάρχουν βλάβες στα εξωτερικά γεννητικά όργανα, ενώ με την τοποθέτηση του κολποδιαστολέα θα ελέγξει την κατάσταση του κόλπου και του τραχήλου της μήτρας. Μπορεί να εντοπίσει ασυνήθεις εκκρίσεις, σημεία φλεγμονής ή βλάβες που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Τo τεστ ΠΑΠ πρέπει να γίνεται μία φορά τον χρόνο μετά την έναρξη της ενεργού σεξουαλικής ζωής. Με μια απλή κυτταρολογική εξέταση μπορούμε να ελέγξουμε την κατάσταση των επιθηλιακών κυττάρων του τραχήλου της μήτρας και να ανιχνεύσουμε πρώιμες αλλοιώσεις που δύνανται να εξελιχθούν σε δυσπλασίες. Είναι ανώδυνη εξέταση και η λήψη γίνεται πολύ εύκολα στο ιατρείο του κάθε γυναικολόγου.

 

Με τον υπέρηχο γεννητικών οργάνων ο γιατρός μπορεί να ελέγξει τη μήτρα και πιθανά μορφώματα αυτής. Επίσης, ελέγχονται η υφή και η κατάσταση των ωοθηκών και μπορούν να ανιχνευθούν διαταραχές, όπως π.χ. ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών. Κάθε γυναίκα, επίσης, μετά τα σαράντα έτη θα πρέπει να υποβάλλεται σε μαστογραφία καθώς μπορεί να ανιχνεύσει τις πρώιμες αλλοιώσεις του μαστού. Δηλαδή αλλαγές που συμβαίνουν στον μαστό, κάποιες από τις οποίες μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθεια. Αναλόγως των ευρημάτων και της κληρονομικότητας, δηλαδή αν η μητέρα ή αδερφή της εξεταζομένης είχαν καρκίνο μαστού, επαναλαμβάνεται κάθε 1 ή 2 χρόνια ή πιο αργά.

 

…………………………………………………………………

 

 

Στους άνδρες θα πρέπει να ελέγχονται:

• Σάκχαρο (έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη)

• Ουρία και κρεατινίνη (έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας)

• Τρανσαμινάσες, γGT (έλεγχος της ηπατικής λειτουργίας)

• Χοληστερόλη, HDL, LDL, τριγλυκερίδια (έλεγχος λιπιδαιμικού προφίλ)

• Ουρικό οξύ (έλεγχος υπερουρικαιμίας)

• Ειδικό Προστατικό Αντιγόνο-PSA (ετήσιος έλεγχος του προστάτη αδένα σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών)

• Γενική ούρων (έλεγχος παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος)

• Ηλεκτροκαρδιογράφημα (αδρός έλεγχος καρδιακής λειτουργίας)

• Κολονοσκόπηση (έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου μετά τη συμπλήρωση του 50ού έτους)

Τέλος, στους ενηλίκους στο πλαίσιο του τσεκάπ είναι χρήσιμη, αναλόγως και των οδηγιών του θεράποντος-συντονιστή γιατρού, μια επίσκεψη για ακτινολογικό-υπερηχογραφικό έλεγχο, όπως επίσης και μια καρδιολογική εκτίμηση.

 

Scroll to top