Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διωχθεί και να περάσει αυτόφωρο ο απασχολούμενος που εξαναγκάστηκε να εργάζεται από τον εργοδότη του σε ημέρα αργίας. Το θέμα δημιουργήθηκε από εσφαλμένες πληροφορίες που διακινήθηκαν και μέσω Διαδικτύου, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ αναφερόταν ότι υπάρχει εγκύκλιος η οποία ορίζει ότι όποιος εργαζόμενος καταληφθεί να εργάζεται σε εμπορικό κατάστημα θα περνάει αυτόφωρο.

 

Ομως ακόμη και αν υπήρχε τέτοια εγκύκλιος δεν θα μπορούσε να ισχύει, αφού ο νόμος που ορίζει τα της ημιαργίας της Μεγάλης Παρασκευής ορίζει επακριβώς τα πρόσωπα που ευθύνονται όταν τα εμπορικά καταστήματα παρά τη ρητή απαγόρευση λειτουργούν.

 

Σύμφωνα λοιπόν με το βασιλικό διάταγμα 748/1966, αυτός που ευθύνεται και καλείται να πληρώσει ή να πάει φυλακή για την παράβαση είναι ο εργοδότης, ο διευθυντής, ο διαχειριστής, ο επιτετραμμένος ή ιδιοκτήτης εργασίας και σε καμία περίπτωση ο εργαζόμενος. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος νόμος ορίζει ότι ευθύνονται μόνο αυτοί που ασκούν το διευθυντικό δικαίωμα. Θα πρέπει δε να επισημανθεί ότι η Μεγάλη Παρασκευή δεν ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες, συνεπώς επιτρέπεται αυτή την ημέρα η λειτουργία των επιχειρήσεων και η απασχόληση των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα, με εξαίρεση τους κλάδους των μισθωτών για τους οποίους προβλέπεται η εν λόγω ημέρα ως αργία, βάσει ειδικών διατάξεων.

 

Ειδικά για τα καταστήματα, απαγορεύεται ωστόσο η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι της 1ης μ.μ. της Μεγάλης Παρασκευής. Για την Κυριακή του Πάσχα, ισχύει ό,τι και για τις υπόλοιπες Κυριακές, δηλαδή απαγορεύεται η εργασία των εργαζομένων. Επομένως, όσοι από τους μισθωτούς απασχοληθούν την ημέρα αυτή δικαιούνται τα παρακάτω:

 

•Αν αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα εργασίας τους, προσαυξημένο κατά ποσοστό 75% επί του νόμιμου ωρομίσθιου. Στην περίπτωση που απασχοληθούν άνω των 5 ωρών δικαιούνται και αναπληρωματική ανάπαυση, σε άλλη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας.

 

•Αν αμείβονται με μισθό, δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο, για όσες ώρες απασχολήθηκαν και αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης. Εάν δεν δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης δικαιούνται να λάβουν ως πρόσθετη αμοιβή το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο για κάθε ώρα απασχόλησης. Η αμοιβή αυτή θα υπολογιστεί βάσει του καταβαλλόμενου ωρομισθίου ως αποζημίωση για τη στέρηση της αναπληρωματικής ανάπαυσης.

 

Η Δευτέρα του Πάσχα είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλες τις επιχειρήσεις. Εάν ο εργοδότης απασχολήσει το προσωπικό του οφείλει τα παρακάτω:

 

•Για όσους αμείβονται με ημερομίσθιο: το καταβαλλόμενο ωρομίσθιο και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

 

•Στους μισθωτούς που αμείβονται με μηνιαίο μισθό: εάν η επιχείρηση λειτουργεί νόμιμα τις επίσημες αργίες, Κυριακές κ.λπ., δικαιούνται να λάβουν ως αμοιβή μόνο το 75% προσαύξηση στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν. Εάν η επιχείρηση δεν λειτουργούσε και φέτος κατ’ εξαίρεση λειτουργεί τη Δευτέρα του Πάσχα, ο εργοδότης θα καταβάλει την προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιο για όσες ώρες απασχοληθούν και τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν υπολογιζόμενα επί του 1/25 του καταβαλλόμενου μισθού τους.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Δεν είναι αργία, είναι απεργία

 

Η 1η Μαΐου ανήκει στις προαιρετικές αργίες, με απόφαση όμως του εκάστοτε υπουργού Απασχόλησης χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο σαν ημέρα υποχρεωτικής αργίας. Συγκεκριμένα, απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από αυτές που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας όπως π.χ επιχειρήσεις στον τομέα υγείας, τουρισμού, συγκοινωνίας, εργοστάσια συνεχούς λειτουργίας κ.λπ.. Ειδικότερα: Α) Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και δεν θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου δικαιούνται να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς καμία προσαύξηση. Για τους εργαζόμενους που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα απασχοληθούν κατά την 1η Μαΐου θα λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Β) Σε περίπτωση που αμείβονται με μηνιαίο μισθό, εάν η επιχείρηση λειτουργεί κατά τις Κυριακές και αργίες θα λάβουν μόνο προσαύξηση 75% που υπολογίζεται στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν, ενώ αν πρόκειται για επιχείρηση που αργεί και εκτάκτως λειτουργήσει την 1η Μαΐου θα λάβουν επιπλέον της προσαύξησης 75% (επί του νομίμου ωρομισθίου τους) και τόσα ωρομίσθια του καταβαλλόμενου μισθού για όσες ώρες απασχολήθηκαν.

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

Η ειδική άδεια μητρότητας

 

Δεν μπορεί παρά να καταβάλει την αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας και το επίδομα αδείας ο εργοδότης που απολύει εργαζόμενη που βρισκόταν σε ειδική άδεια μητρότητας, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εργασίας. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η εργαζόμενη η οποία κατά το χρονικό σημείο της λύσης της σχέσης εργασίας βρισκόταν σε ειδική άδεια μητρότητας και διένυε το τρίτο ημερολογιακό έτος στην εργασία της, στο πλαίσιο της διάταξης του άρ. 1 του Ν. 3302/04, δικαιούται αποζημίωση αδείας και επίδομα αδείας, που αντιπροσωπεύουν τις αποδοχές που θα ελάμβανε εάν της χορηγούνταν η άδεια κατά το χρονικό διάστημα της λύσης της σχέσης εργασίας.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2008 έχει θεσμοθετηθεί η «ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας», η οποία αποσκοπεί στη διευκόλυνση των νέων μητέρων για τη φροντίδα του παιδιού και χορηγείται στις εργαζόμενες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας. Η διάρκεια της ειδικής άδειας είναι έξι μήνες, ενώ η εργαζόμενη επιδοτείται και καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΟΑΕΔ με βάση τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Με 760 ευρώ θα αμείβονται όσοι προσληφθούν στην ΕΥΔΑΠ με 8μηνες συμβάσεις εποχικής απασχόλησης. Το Δ.Σ. της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε να προχωρήσει στην πρόσληψη 155 εποχικών με διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ. Με βάση την απόφαση θα προσληφθούν: 50 καταμετρητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 80 εργάτες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και 25 οδηγοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το υπό πρόσληψη προσωπικό, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου 8μηνης διάρκειας, θα έχει μηνιαίες μεικτές αποδοχές 760 ευρώ κατ’ άτομο με προσαύξηση τριετιών προϋπηρεσίας. Οι υποψήφιοι για τις θέσεις των καταμετρητών θα πρέπει να διαθέτουν οποιοδήποτε πτυχίο ή δίπλωμα ή απολυτήριο τίτλο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας ή άλλο ισότιμο τίτλο της αλλοδαπής, ανεξαρτήτως ειδικότητας. Για τις θέσεις των εργατών οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν απολυτήριο τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Μπορεί να μην προβλέπεται στην εργατική νομοθεσία, ωστόσο η άδεια άνευ αποδοχών υφίσταται και μπορεί να χορηγηθεί αφού στηρίζεται στην αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων. Η άδεια αυτή αποτελεί συμβατική αναστολή της εργασιακής σύμβασης κατά τη διάρκεια της οποίας ούτε ο μισθωτός παρέχει υπηρεσίες ούτε ο εργοδότης καταβάλλει αποδοχές και ασφαλιστικές εισφορές. Η άδεια χωρίς αποδοχές δεν μπορεί να επιβληθεί από τον εργοδότη ή να «απαιτηθεί» από τον μισθωτό αν δεν προηγηθεί σχετική ρητή ή σιωπηρή συμφωνία τους. Χορηγείται ύστερα από αίτηση του μισθωτού και τη συγκατάθεση του εργοδότη. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να χορηγηθεί υποχρεωτικά από τον εργοδότη. Από τη νομοθεσία δεν προβλέπεται η υποχρέωση γνωστοποίησης της σύμβασης χορήγησης αδείας άνευ αποδοχών στο ΣΕΠΕ ή στο ΙΚΑ. Ωστόσο, το ΙΚΑ ορίζει ότι είθισται ο εργοδότης να γνωστοποιεί στις αρμόδιες υπηρεσίες εσόδων του ΙΚΑ την έγκριση της αδείας άνευ αποδοχών των υπαλλήλων του μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα με πρωτόκολλο παραλαβής και αυτό, για να διευκολυνθεί ο ουσιαστικός έλεγχος των ελεγκτικών οργάνων του ιδρύματος.

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Ακυρη θεωρούν τα ελληνικά δικαστήρια την παραίτηση του μισθωτού από τις νόμιμες αποδοχές του, μια πρακτική που βασιλεύει στην εποχή της κρίσης, με τους εργοδότες να ζητούν «κούρεμα» οφειλών, συνήθως απλήρωτων, εργαζόμενων που θέλουν να απαλλαγούν από το βάρος της εργασιακής τους σχέσης. Σ’ αυτές μάλιστα συμπεριλαμβάνουν οι Ελληνες δικαστές και τις αποζημιώσεις (άδεια, επιδόματα απόλυσης κ.λπ.) που προβλέπονται από τον νόμο. Οπως έχει κριθεί, η παραίτηση του εργαζόμενου απ’ όλες οι αποδοχές, τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εργασιακής σχέσης όσο και μετά τη λήξη της, είναι άκυρη και θεωρείται ως μη γενομένη, έστω και αν αυτή αφορά μέρος των αξιώσεών του ή γίνεται εκ των υστέρων υπό μορφή άφεσης χρέους. Αφεση χρέους υπάρχει όταν ο δανειστής (εν προκειμένω ο εργαζόμενος) συμφωνήσει με τον οφειλέτη (δηλαδή τον εργοδότη του) την άφεση του χρέους ή με σύμβαση μαζί του αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει το χρέος.

 

Scroll to top