06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Υποψήφιοι στη Μακεδονία

      Pin It

28

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

 

Η μεγάλη πόλωση

 

Αν και η πρωτεύουσα είναι ο Πολύγυρος, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, λόγω της υπόθεσης των μεταλλείων χρυσού και των όσων διαδραματίζονται εκεί τα τελευταία 2 χρόνια. Τρεις οι υποψήφιοι, με τον… «θεσμικό» -υπό την έννοια της εκπροσώπησης των συμφερόντων- Χρήστο Πάχτα να διεκδικεί επανεκλογή. Η στήριξή του από το ΠΑΣΟΚ (του οποίου υπήρξε υπουργός) και τη Ν.Δ. πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Εκείνο όμως που δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι πόσοι ψηφοφόροι έχουν απομείνει στα δύο κυβερνητικά κόμματα… Αυτό άλλωστε έχει ήδη φανεί, αφού με διαδικασίες αμεσοδημοκρατίας οι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη ήδη επέλεξαν υποψήφιο δήμαρχο τον ντόπιο επιχειρηματία Γιάννη Μίχο, που κουβαλάει πλήθος διακρίσεων και επιτυχιών στον τομέα του. Τρίτη επιλογή, προερχόμενη από το ΚΚΕ, ο Γιάννης Τρικαλιώτης που μεγαλύτερο αντίπαλο έχει την πόλωση.

 

……………………………………………………………………………………………………

 

ΣΕΡΡΕΣ

 

Νέες ισορροπίες

 

Ιδιοι υποψήφιοι αλλά νέες ισορροπίες στον Δήμο των Σερρών. Μία νέα θητεία θα διεκδικήσει ο νυν δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης που, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε το 2010 να επικρατήσει με σημαντική διαφορά έναντι των αντιπάλων του και θεωρείται και σήμερα φαβορί. Απέναντί του θα έχει τους ίδιους διεκδικητές που είχε και το 2010, με πρώτο τον «γαλάζιο» Θεόδωρο Μηλίδη. Αυτή τη φορά ο κ. Μηλίδης δεν έχει την επίσημη στήριξη της Ν.Δ. και παρά την απώλεια στελεχών (όπως ο Ηλίας Γκότσης, ο οποίος προσχώρησε στην παράταξη Αγγελίδη) εμφανίζεται αισιόδοξος.

 

Υποψήφιος για τη δημαρχία θα είναι και ο πρώην νομάρχης, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Φωτιάδης. Ρυθμιστής των εκλογών αναδεικνύεται ο Παναγιώτης Κοτρώνης με την παράταξη «Διάβαση πεζών», που το 2010 απέσπασε 4,4%, έχοντας την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων. Ευελπιστεί να κάνει ένα εκλογικό άλμα, που θα τον οδηγήσει στον δεύτερο γύρο. Παρούσα και η «Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών», με επικεφαλής τον Νίκο Καρύδα.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΒΕΡΟΙΑ

 

Η διάσπαση των μνημονιακών δεν δίνει αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Οσοι δεν γνωρίζουν τα αυτοδιοικητικά πράγματα της Βέροιας θα σχημάτιζαν ίσως την εντύπωση ότι οι διπλές υποψηφιότητες από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ευνοούν τους υπόλοιπους δύο υποψήφιους, των «αντιμνημονιακών δυνάμεων», και ειδικά τον υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά.

 

Την υποψηφιότητά του για τον δήμο έχει ανακοινώσει ο σημερινός αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας της Ν.Δ., Κώστας Καραπαναγιωτίδης, νομάρχης Ημαθίας την περίοδο 2006-2010. Μπορεί η προσπάθειά του να μην πείθει για τα υπερκομματικά της χαρακτηριστικά, αλλά ήδη έχει αποσπάσει υποψήφιους συμβούλους από την παράταξη της κ. Χαρούλας Ουσουλτζόγλου, απερχόμενης δημάρχου, εκλεγμένης με το ΠΑΣΟΚ, που δεν ξαναβάζει υποψηφιότητα. Το κύριο πρόβλημά του ονομάζεται Χρήστος Σκουμπόπουλος, ο οποίος είχε εκλεγεί δήμαρχος με τη στήριξη της Ν.Δ. το 2002 και τώρα ξανακατεβαίνει. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, με εμπειρία στην αυτοδιοίκηση και ως αντιδήμαρχος Βέροιας, προέρχεται ο Κώστας Βοργιαζίδης, με διείσδυση και στη ΔΗΜΑΡ.

 

Δυναμική εμφάνιση έχει κάνει και ο προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς Γιάννης Παπαγιάννης. Εχει όμως και την υποψηφιότητα του υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Μπέκη, εκπαιδευτικού και πρώην προέδρου της ΕΛΜΕ Ημαθίας. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον χαρακτηρίζουν «αξιόλογο συνδικαλιστή», αλλά εκτιμούν ότι δεν θα κατορθώσει να καρπωθεί τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη για τη διεκδίκηση του δήμου. Πρέπει, βλέπετε, να αντιμετωπίσει και τον «αντιμνημονιακό» Αντώνη Μαρκούλη που προέρχεται επίσης από τον κεντροαριστερό χώρο. Από την πλευρά του ΚΚΕ, υποψήφιος δήμαρχος ορίστηκε ο Γιώργος Μελιόπουλος, πυροσβέστης στο επάγγελμα και εξαιρετικά συμπαθής άνθρωπος στην πόλη.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΔΕΣΣΑ

 

Το μυστήριο

 

Περίεργη είναι η κατάσταση στην Εδεσσα, όπου ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Γιάννου (στηρίζεται από τη Ν.Δ.), που στις προηγούμενες εκλογές είχε κάνει σχεδόν… περίπατο απέναντι στον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ πρώην δήμαρχο Γιάννη Σόντρα, θα τον έχει και πάλι αντίπαλό του, παρ' ότι ο τελευταίος βαρύνεται με ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο και έχει ακόμη εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη. Ο άλλος πιθανός αντίπαλος του κ. Γιάννου είναι ο ανεξάρτητος Αντώνης Ρυσάφης, που συσπειρώνει γύρω του κυρίως αντιμνημονιακους ψηφοφόρους, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως στηρίζει τον Βασίλη Δημητριάδη. Σταθερή αξία το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μιχάλη Φουνταλή, αλλά με σταθερό κοινό και περιορισμένες δυνατότητες αύξησης των εδρών.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΚΙΛΚΙΣ

 

Δυναμικές παρουσίες

 

Ο,τι και να γίνει, το Κιλκίς θα αποκτήσει τον Μάιο νέο δήμαρχο. Ο νικητής των προηγούμενων εκλογών, «γαλάζιος» Ευάγγελος Μπαλάσκας είχε τεθεί σε αργία το 2012 και μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο καταδικάστηκε εκ νέου -σε δεύτερο βαθμό- για την υπόθεση έκδοσης εικονικών δελτίων ΑΜΕΑ τη διετία 2007-2008, που κατείχε τη θέση του νομάρχη. Η φθορά από τη δικαστική περιπέτεια τον οδήγησε να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος. Επίσημη υποψηφιότητα της Ν.Δ. είναι αυτή του πρώην δημάρχου Πικρολίμνης Δημήτρη Σισμανίδη. Απέναντί του έχει καταρχήν τη δυναμική υποψηφιότητα της Ιωάννας Ρούσσου. Συνταξιούχος νοσηλεύτρια, αναδείχθηκε επικεφαλής της νέας δημοτικής κίνησης «ΑλλάΖΩ», που έχει την επίσημη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μεγάλο βαθμό η κίνηση συγκροτήθηκε από πρόσωπα που συμμετέχουν στο κίνημα ενάντια στα μεταλλεία Κιλκίς. Δυναμική είσοδο έχει κάνει και ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ πρόεδρος του τοπικού επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης, αλλά από το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται και ο πρώην βουλευτής Νίκος Αφεντουλίδης. Ο πολιτικός μηχανικός Γιάννης Φαχουρίδης είναι για μία ακόμη φορά επικεφαλής της δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ένα πρόσωπο αξιόπιστο που παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

 

Η μάχη ανάμεσα σε δύο

 

Με νέα δεδομένα, πλέον, κυρίως λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ο νυν δήμαρχος Σάββας Χιονίδης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., θα διεκδικήσει τον Δήμο της Κατερίνης, έχοντας στις πλάτες του όλη τη φθορά της εξουσίας από το 2007 που εκλέγεται. Απέναντί του, ισχυρός αντίπαλος, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ3 Χρήστος Γιαννούλης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και έχει επωμιστεί όλο το βάρος της κριτικής στην κυβέρνηση για το κλείσιμο του βορειοελλαδικού καναλιού. Διαθέτει μεγάλη αναγνωρισιμότητα και σαφή πολιτικό λόγο. Το «παρών» για μια αξιοπρεπή παρουσία στα δημοτικά πράγματα δίνουν με τις υποψηφιότητές τους οι ΑΝΕΛΛ, που στηρίζουν τον Νίκο Μακρίδη και το ΚΚΕ με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο.

 

 

 

 

Scroll to top