29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Ισχυρές υποψηφιότητες με το βλέμμα στον 2ο γύρο

      Pin It

Της Ανθής Παζιάνου

 

25Θολό είναι το τοπίο ως προς το αποτέλεσμα της κάλπης των περιφερειακών εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο. Κρυφές δημοσκοπήσεις κομμάτων αλλά και τοπικά μέσα ενημέρωσης αδυνατούν να δείξουν το δίδυμο του δεύτερου γύρου, με τους τρεις επικρατέστερους να είναι ο Νάσος Γιακαλής, η Αγλαΐα Κυρίτση και η Χριστιάνα Καλογήρου. Αναλυτικότερα, την περιφερειακή διοίκηση εννιά νησιών του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Λήμνος, Αϊ-Στράτης, Χίος, Ψαρά, Οινούσσες, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) διεκδικούν εφτά συνδυασμοί. Οι υποψήφιοι καλούνται να κερδίσουν την ψήφο των νησιωτών εστιάζοντας και καταγγέλλοντας την κατάρρευση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την αδυναμία της πολιτείας να δημιουργήσει περιφερειακή ταυτότητα στο Βόρειο Αιγαίο, τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και γιατρών στον χώρος της υγείας και της εκπαίδευσης, αλλά και την άρνηση πάλι από πλευράς πολιτείας εξεύρεσης ανθρώπινων λύσεων απέναντι στο μεταναστευτικό.

 

Δηλώνει ανεξάρτητος

 

Ο Νάσος Γιακαλής, περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κατέρχεται με το «Ισχυρό Βόρειο Αιγαίο» και υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες τους νυν αντιπεριφερειάρχες Σάμου Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους, Χίου Κωνσταντίνο Γιανιάρη και Λέσβου Ηρακλή Βερβέρη. Αν και στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ, σήμερα δηλώνει ανεξάρτητος, την ίδια ώρα που το ΠΑΣΟΚ δεν κατεβάζει κάποιον άλλο. Πάντως ο νυν περιφερειάρχης έχει κατέλθει ξανά ανεξάρτητος -και μάλιστα όντας μέλος του ΠΑΣΟΚ- υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης, «αντάρτης», με τη στήριξη του ΚΚΕ το 1998, όταν και εξελέγη, αλλά και το 2006 ως βέρος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ όταν και… επανεξελέγη. Στο τέλος της τετραετίας του ως δημάρχου Μυτιλήνης διεκδίκησε την περιφέρεια και την κέρδισε, αλλά κυρίως με τη στήριξη της Χίου και της Σάμου, παρά της Λέσβου. Υπ’ αυτήν την έννοια, σημασία στην εκλογική αναμέτρηση δεν έχει τι θα ψηφίσει η Λέσβος ως μεγαλύτερο νησί, αλλά το πώς θα κινηθούν και τα μικρότερα νησιά.

 

Η αγωνίστρια της ΕΡΤ

 

Σημαντική αντίπαλος του Νάσου Γιακαλή είναι η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση με τον συνδυασμό «Βόρειο Αιγαίο – Γόνιμη γραμμή», με καταγωγή από τη Χίο και στόχο την αλλαγή, ως νέο πρόσωπο-σύμβολο του αγώνα της ΕΡΤ. Παρά το ότι έχει περιοδεύσει σε όλα τα νησιά, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει αντιπεριφερειάρχες, γεγονός που έχει δημιουργήσει αρκετά σενάρια περί εσωτερικών διαφωνιών ως προς ποιοι θα την πλαισιώσουν: στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κράτησαν το κόμμα πριν από την εκτόξευση των ποσοστών του ή νέα που θα σηματοδοτούν το καινούργιο, αλλά και το άνοιγμα σε ευρύτερο ακροατήριο.

 

Η εκλεκτή της Ν.Δ.

 

Στην τριάδα των επικρατέστερων και η υποψήφια της Ν.Δ., Χριστιάνα Καλογήρου, νυν γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και πρώην βουλευτής της Ν.Δ., η οποία έχει δεχτεί κριτική για το γεγονός ότι δεν υπέβαλε την παραίτησή της από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της. Πρόκειται για μια καθαρή, κυβερνητική υποψηφιότητα από πλευράς Ν.Δ., που στοχεύει στο δεξιό ακροατήριο. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από αρκετή συζήτηση, καθώς στο τραπέζι είχε πέσει και η στήριξη υποψηφιότητας από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε στον Δήμο Λέσβου. Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες με τον συνδυασμό της Χριστιάνας Καλογήρου «Εμείς, για το Αιγαίο» είναι ο Στρατής Κύτελης για τη Λέσβο, τ. διευθυντής του ΙΚΑ Μυτιλήνης, ο Νίκος Κατρακάζος για τη Σάμο, τουριστικός πράκτορας, και ο Σταμάτης Κάρμαντζης για τη Χίο, που κατέλαβε πρόσφατα τη βουλευτική έδρα του παραιτηθέντος και υποψηφίου πια ευρωβουλευτή Κωστή Μουσουρούλη.

 

Με Κόρακα το ΚΚΕ

 

Σταθερή αξία αποτελεί για το ΚΚΕ η υποψηφιότητα του νυν επικεφαλής των περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και πρώην βουλευτή Στρατή Κόρακα. Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες είναι για τη Λέσβο η Βασιλική Βουγέλλη-Αντώνα, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, συνταξιούχος ΙΚΑ και υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ το 2012, για τη Σάμο ο Αντώνης Δράκος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου και μέλος του γραφείου της Τοπικής Επιτροπή του ΚΚΕ, για τη Χίο ο Γιώργος Αμπαζής, δάσκαλος και πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων αλλά και του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Χίο.

 

Οι Οικολόγοι

 

Χωρίς τον Ηλία Γιαννίρη κατέρχεται ο «Οικολογικός Ανεμος στο Β. Αιγαίο», η περιφερειακή παράταξη των Οικολόγων, καθώς ο Ικαριώτης πρώην περιφερειακός σύμβουλος θα είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης είναι ο Βασίλης Μπάλλας, δραστήριο μέλος οικολογικών πρωτοβουλιών, ιδρυτής του πρώτου γραφείου οικοτουρισμού στη Χίο, με υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες Λέσβου τον Μιχάλη Μπάκα, νυν περιφερειακό σύμβουλο, και Χίου τη Γιούλα Αργυρούδη. Οι διαπραγματεύσεις της παράταξης για την από κοινού στήριξη κάποιου άλλου ψηφοδελτίου, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη ΔΗΜΑΡ, απέβησαν άκαρπες.

 

Η ΔΗΜΑΡ με Σπιλάνη

 

Με τον υποψήφιο περιφερειάρχη της Γιάννη Σπιλάνη, επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του συνδυασμού «Συμβόλαιο Ζωής με το Αιγαίο», κατεβαίνει τελικά αυτόνομα η ΔΗΜΑΡ.

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

 

Για δεύτερη φορά κατέρχεται υποψήφια η «Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά», ο συνδυασμός της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Βόρειο Αιγαίο, ο οποίος για λίγες ψήφους έχασε μία έδρα στο απερχόμενο περιφερειακό συμβούλιο, από τους Οικολόγους. Επικεφαλής του συνδυασμού είναι ο Αντρέας Μπάλλας, γραμματέας της ΕΛΜΕ Λέσβου, μέλος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ, μέλος της ΑΡΑΝ και γνωστός αγωνιστής στο νησί. Υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες της «Ανταρσία στο Αιγαίο» είναι: για τη Λέσβο ο Στρατής Παυλής, γραμματέας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου και μέλος του ΝΑΡ, για τη Σάμο ο εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. της τοπικής ΕΛΜΕ Τάκης Διαμαντίδης και για τη Χίο ο Παντελής Καλόγηρος, ιδρυτικό μέλος του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ και αντιπρόεδρος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος αθλητής με αναπηρία στον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ «ΙΩΝΕΣ».

 

Scroll to top