17/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βιβλιοπαρατήρηση

      Pin It

ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥTης Γεωργίας Τριανταφυλλίδου*

 

Εχω επισκεφτεί όλες τις Διεθνείς Εκθέσεις Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Τα τελευταία, μάλιστα, χρόνια με την ίδια πάντα παρέα. Ξέρω πολύ καλά πόσο εύκολα μπορεί να κερδίσει την προσοχή σου σ’ ένα τέτοιο μέρος κάθε τι άλλο εκτός από το βιβλίο. Πολλοί επισκέπτες αισθάνονται κολακευμένοι και μόνο που εισέρχονται. Γίνονται ολοφάνεροι αναγνώστες. Ενα αποκαλυπτικό «εκθεσιακό» φως πέφτει πάνω τους. Η πληροφορία ότι έρχονται εδώ επειδή διαβάζουν, παρακολουθούν, ενημερώνονται για την τρέχουσα βιβλιοπαραγωγή, φωνάζει από μακριά. Δεν σταματούν μπροστά σε όλους τους πάγκους. Σχολιάζουν μεγαλόφωνα τους τίτλους. Σχολιάζουν χαμηλόφωνα τους συγγραφείς. Η στάση του σώματός τους όταν ξεφυλλίζουν με ενδιαφέρον ένα βιβλίο θυμίζει «μελέτη της ανάγνωσης που έχει αναχθεί στις φυσικές αρχές της». Τόσο απόλυτα ενταγμένοι στο περιβάλλον δείχνουν.

 

Οι συγγραφείς κάνουν την εμφάνισή τους είτε ως τιμώμενα πρόσωπα είτε για να αποδώσουν τιμή σε άλλους συναδέλφους τους. Oι βιβλιοπαρουσιάσεις δίνουν και παίρνουν και πού αλλού, δηλαδή, θα ήταν πιο αναμενόμενο ένα τέτοιο αλισβερίσι; Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να παρατηρήσει κανείς πως δεν προσέρχονται όλοι τους διαβασμένοι. Δεν έχουν όλοι την ίδια ικανότητα να το αποκρύψουν. Δίχως να εξαντλούν πάντα την υπομονή των ακροατών και των συναδέλφων τους, περνούν διαδοχικά από τη χαριτωμενιά στην κενολογία κι από κει στην ατέλειωτη πλήξη όπου και εγκαθίστανται οριστικά. Οι περισσότεροι, βέβαια, ξέρουν για ποιο λόγο βρίσκονται στο τραπέζι και τον δικαιώνουν πανηγυρικά. Ενίοτε, αποδεικνύονται καλύτεροι εισηγητές από το βιβλίο που εισηγούνται αλλά αυτό είναι το λιγότερο που ενοχλεί.

 

Κι όμως, στους διαδρόμους οι συναντήσεις με ενδιαφέροντες ανθρώπους δεν έχουν τελειωμό. Γιατί, ευτυχώς, κάθε αναγνώστης και κάθε επισκέπτης έχει τα δικά του ενδιαφέροντα. Η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς. Ο αγαπημένος συγγραφέας ή ποιητής βρίσκεται δίπλα σου, δεν έχεις παρά να τον πλησιάσεις και να του μιλήσεις. Τα βιβλία υπογράφονται άλλοτε με συγκρατημένη ευγένεια άλλοτε με θέρμη, χειραψίες ανταλλάσσονται και φιλιά, δίνονται υποσχέσεις για προσεκτικές αναγνώσεις και ακόμη προσεκτικότερες αποτιμήσεις. Είναι ο θαυμαστός κόσμος του βιβλίου!

 

……………………………………………………………………………………………….

 

*Η Γ. Τριανταφυλλίδου είναι ποιήτρια

 

Scroll to top