tsipras

29/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα είπε έξω απ' τα δόντια στους βιομηχάνους

Στην ομιλία του στο ΣΕΒ, η οποία είχε άρωμα προγραμματικών δηλώσεων, ο Α. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και κάλεσε τα μέλη του να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
      Pin It

Του Νίκου Σβέρκου

 

Με την αυτοπεποίθηση της πρωτιάς στις ευρωεκλογές εμφανίστηκε χτες ενώπιον των μελών του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας, εκφωνώντας στη γενική συνέλευση των μεγάλων επιχειρηματιών και βιομηχάνων μια ομιλία που περισσότερο με προγραμματικές δηλώσεις έμοιαζε, παρά με μια προσπάθεια να πεισθεί το ακροατήριο για τις μεταρρυθμιστικές προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι ο «ελληνικός λαός δεν ψήφισε για να ανασχηματισθεί η σημερινή κυβέρνηση, ψήφισε για να απομακρυνθεί» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι προχωρά σε τεχνάσματα «με στόχο να κερδηθεί χρόνος». Δεν έκρυψε δε από τους βιομήχανους ότι αυτή τη στιγμή κυριαρχεί στη χώρα ένα «ετοιμόρροπο και διαπλεκόμενο πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό κατεστημένο».

 

Με ανοιχτά χαρτιά

 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε μάλιστα γλώσσα «ευθύτερη» από τις προηγούμενες εμφανίσεις του. «Δεν δικαιούται να κλείσει [η κυβέρνηση], όπως όπως, κακήν-κακώς και σε βάρος των συμφερόντων του λαού και της πατρίδας μας οποιαδήποτε μείζονα εκκρεμότητα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «θα μας βρει απέναντί της, θα βρει απέναντί της το λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Συνέχισε δε ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί μια κυβέρνηση μειοψηφίας στο λαό να δεσμεύει τις επόμενες γενεές».

 

Η κυβέρνηση, μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν νομιμοποιείται, ηθικά και πολιτικά, να δεσμεύει με αποφάσεις πενταετούς ορίζοντα, την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά ότι ακολουθεί την «πρακτική του ακραίου μικροκομματικού καιροσκοπισμού», αφού δεν «αισθάνεται την υποχρέωση να λάβει υπόψη του τη γνώμη μας» για το πρόσωπο που θα αναλάβει τα ηνία της ΤτΕ και τον επόμενο Ευρωπαίο επίτροπο.

 

Επιχείρησε δε να παραθέσει τα χαρακτηριστικά του παραγωγικού μοντέλου τα οποία απορρίπτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Συμπεριέλαβε στις βασικές αιτίες της δημοσιονομικής εκτροπής «τα επιχειρηματικά κέρδη ενός παρασιτικού και μη παραγωγικού κεφαλαίου, που ποτέ δεν επανεπενδύθηκαν στη χώρα», στηλίτευσε την εξαγωγή των κερδών αυτών «στις ελβετικές και στις άλλες τράπεζες», καθώς και την πρακτική της «ιδιωτικοποίησης των κερδών και της κοινωνικοποίησης των ζημιών».

 

«Γνωρίζουμε καλά ότι εμείς δεν θα παραλάβουμε απλά καμένη γη, αλλά μια χώρα διχασμένη και διαλυμένη, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύθηκε ότι «θα την επανενώσουμε όλοι μαζί και θα την οδηγήσουμε στο ασφαλές και γόνιμο έδαφος της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης».

 

Μιλώντας σχετικά με το «ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιό μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση», υπογράμμισε ότι αυτό «βάζει τέλος στην “εσωτερική υποτίμηση”», την «εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας, ως μέσων άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής», «στο μοντέλο Σαμαρά, στο μνημονιακό πρότυπο της λεγόμενης “φθηνής ανάπτυξης”».

 

«Απεμπλακείτε»

 

Κάλεσε δε τους παριστάμενους να απεμπλακούν «από ένα επαναλαμβανόμενο παίγνιο χωρίς νικητή», να αναλάβουν τη δική τους «εθνική ευθύνη» και να ανταποκριθούν «στο προσκλητήριο για μια νέα κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη, για μια νέα κοινωνική συμφωνία για τη νέα Ελλάδα».

 

Αφού, λοιπόν, ανέφερε τους «πυλώνες» της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, μιας κυβέρνησης «που φιλοδοξεί να είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων», επανέλαβε την επιδίωξή του «να συνεργαστούμε με ειλικρίνεια και να αναπτύξουμε μια λειτουργική, θεσμική σχέση με τον Σύνδεσμό σας».

 

………………………………………………………………………………..

 

Οι 10 +1 δεσμεύσεις του Τσίπρα για την οικονομία

 

● επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ

● αναδιανομή εισοδήματος προς ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

● ρύθμιση των κόκκινων δανείων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

● επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μετενέργειας

● αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα ως μόνη πολιτική δύναμη που δεν συμμετείχε στη δημιουργία του πελατειακού κράτους

● φορολόγηση των κερδών των επιχειρήσεων αλλά όχι των συντελεστών παραγωγής (σ.σ. μέσω έμμεσων φόρων)

● μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας κατά κλάδους

● παροχή δωρεάν ρεύματος (300 κιλοβατώρες τον μήνα) σε 300.000 μονογονεϊκές οικογένειες με άνεργο ή οικογένειες με δύο ανέργους.

● άνοιγμα των αγορών από τα καρτέλ της διαπλοκής με σύγχρονη αντιολιγοπωλιακή νομοθεσία.

● χρηματοδότηση επιχειρήσεων από δημόσιο χρηματοδοτικό φορέα ειδικού σκοπού.

● διεκδίκηση ειδικής ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (όχι νέα δανεικά) για την Ελλάδα ως βασικό στοιχείο της αναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης με την τρόικα.

 

Scroll to top