Pin It

Ενοχοι όπως και πρωτόδικα κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της απόπειρας εκβιασμού της ΜΕΒΓΑΛ, που έγινε γνωστή και ως το σκάνδαλο «των γαλάζιων κουμπάρων», με τον έμπορο σιτηρών Κ. Κωνσταντινίδη να είναι ένας εκ των πρωταγωνιστών.

 

Το Εφετείο καταδίκασε τους περιβόητους «κουμπάρους» Παναγιώτη Αδαμόπουλο, πρώην γενικό διευθυντή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, και Κων. Κωνσταντινίδη, σιτέμπορο και κουμπάρο τού τότε υπουργού Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, για τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ και της παθητικής δωροδοκίας. Η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι ίδια με αυτήν στην οποία είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, δηλαδή τέσσερα χρόνια για την εκβίαση και τρία χρόνια για τη δωροδοκία.

 

Ο εκτελωνιστής Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο, καθώς μετά την πρωτόδικη καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε παραιτηθεί από την έφεσή του.

 

Σύμφωνα με την κατηγορία, οι τρεις άντρες φέρεται να απαίτησαν «φακελάκι» από τους εκπροσώπους της ΜΕΒΓΑΛ, το ύψος του οποίου ισοδυναμούσε με το 10% του συνολικού προστίμου των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή 2,4 εκατομμύρια ευρώ, με το οποίο απειλούνταν η εταιρεία λόγω συμμετοχής στο καρτέλ γάλακτος.

 

Η προμήθεια-μαμούθ θα άνοιγε τον δρόμο για την ένταξη της εταιρείας σε πρόγραμμα επιείκειας, ώστε να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το εν λόγω πρόστιμο.

 

Οι συλλήψεις έγιναν πριν από εννιά χρόνια, ύστερα από καταγγελία των υπευθύνων της γαλακτοβιομηχανίας, με πρώτο συλληφθέντα τον Κων. Κωνσταντινίδη, ο οποίος ενεργούσε υπό τις οδηγίες του Π. Αδαμόπουλου, γενικού διευθυντή τότε της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, το 2005 συνελήφθη επ' αυτοφώρω ενώ παραλάμβανε σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα 200.000 ευρώ.

 

Mαρία Δήμα

 

Scroll to top