ika

10/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χρονοδιάγραμμα ενοποιήσεων στα Ταμεία έως το φθινόπωρο

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στην τρόικα για αποτύπωση μηδενικών ελλειμμάτων, κάτι που προϋποθέτει εξίσωση των δικαιωμάτων προς τα κάτω.
      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Μπορεί η μεγάλη «σφαγή» των ασφαλισμένων να αφορά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που για άλλη μία φορά και με αρχή από την 1/1/2015 θα πάρουν την ανιούσα, ωστόσο άρχισε και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να ενταθεί το ξεδίπλωμα των… μυστικών συμφωνιών της κυβέρνησης για δυσμενείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος -και ανεξαρτήτως των προσώπων που στελέχωσαν το κυβερνητικό σχήμα- είναι να φτάσουμε στο φθινόπωρο με θεσμοθετημένες αλλαγές ώστε να μη μείνουμε μετεξεταστέοι στα μάτια της τρόικας. Το όχημα θα είναι βέβαια οι ενοποιήσεις Ταμείων που θα δώσουν μικρότερες παροχές στους ασφαλισμένους αλλά και λογιστική τουλάχιστον αποτύπωση μηδενικών ελλειμμάτων.

 

Ετσι θα υπάρξουν ενιαίοι κανόνες για όλους (με εξίσωση προς τα κάτω βέβαια) αλλά μείωση της κρατικής χρηματοδότησης μέσω της λογιστικής αποτύπωσης μικρότερων ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Αλλαγές στο 2014

 

Το χρονοδιάγραμμα λοιπόν που έχει τεθεί και αφορά τις αλλαγές εντός του 2014 (δεν αναφερόμαστε στις μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να ψηφιστούν περί το τέλος Νοεμβρίου 2014 και θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2015 και αφορούν κυρίως την απίσχνανση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέσω της κατάργησης των κατοχυρωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων) είναι:

 

*Μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις καθώς θα τεθεί σε εφαρμογή η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Ηδη το ΕΤΕΑ ανακοίνωσε ουσιαστικά την εισήγησή του για μείωση 5,2%, ενώ θα ακολουθήσουν (στο ίδιο πλαίσιο, λένε οι πληροφορίες) και τα υπόλοιπα Ταμεία που χορηγούν επικουρικές συντάξεις. Αυτές οι μειώσεις θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου.

 

* Μείωση των εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Πρόκειται για ένα μέτρο που θα εφαρμοστεί επίσης από την 1η Ιουλίου και αναμένεται να δώσει μια μικρή ανάσα σε εργοδότες (2,9% επί του μισθού κάθε μισθωτού) και εργαζομένους (1%), αλλά θα στερήσει περί το 1 δισεκατομμύριο ευρώ (κάθε έτος) από τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που θα επεκταθεί και στα Ταμεία κύριας ασφάλισης θα δώσει αυτόματες μειώσεις στις συντάξεις το 2015.

 

* Μέχρι το τέλος Ιουλίου (αν ισχύσουν οι προθεσμίες, αν και όσοι γνωρίζουν θεωρούν ότι αυτή θα παραδοθεί περί τα τέλη Αυγούστου) θα δοθεί στην κυβέρνηση και η μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη διοικητική και οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και προνοιακά επιδόματα. Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εφαρμογή της μελέτης (αφού η μέχρι τώρα εμπειρία από τέτοιου είδους μελέτες είναι ότι οι υπουργοί προσπαθούν να τις εφαρμόσουν αυτούσιες. Αλλωστε παρασκηνιακά είθισται τα συμπεράσματα των μελετών να είναι αυτά που θέλουν να περάσουν οι εκάστοτε υπουργοί). Βέβαια όλα αυτά κατατείνουν στο γνωστό που είναι η λειτουργία 3 ή 4 Ταμείων αρχικώς και ακολούθως (από το 2017) ενός Ταμείου που θα χορηγεί μία σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους, που θα δουν βέβαια τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και τις συνταξιοδοτικές τους προσδοκίες να μην υπερβαίνουν τα 360 ευρώ. Συγκεκριμένα η «μελέτη», της οποίας από τώρα κάποιοι γνωρίζουν τα συμπεράσματα, θα προτείνει τρία Ταμεία (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες), ενώ χωριστό πυλώνα θα αποτελεί το ΝΑΤ. Ολα αυτά τα Ταμεία θα εφαρμόζουν στο εσωτερικό τους ενιαίους κανόνες (εξίσωση προς τα κάτω όλων των παροχών δηλαδή). Σ’ αυτά τα δεδομένα της ήδη γνωστής ως προς τα συμπεράσματά της μελέτης (αφού γίνεται προκειμένου να καλυφθούν οι αποφάσεις τρόικας-κυβέρνησης που ήδη έχουν ληφθεί) οι συγχωνεύεις Ταμείων θα αφορούν το ΙΚΑ, το οποίο θα καλύπτει τους εργαζομένους όχι μόνο του ιδιωτικού τομέα αλλά και του δημόσιου. Αντίστοιχα στον πολλαπλώς προβληματικό ΟΑΕΕ θα συγχωνευθούν τα 7 ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα ανήκουν στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων-ΕΤΑΑ (γιατροί-δικηγόροι-μηχανικοί), ενώ ο ΟΓΑ θα ασφαλίζει αγρότες και απασχολουμένους στις αγροτικές δραστηριότητες.

 

* Πάντως το φθινόπωρο θα καταργηθούν και οι υπόλοιποι κοινωνικοί πόροι που σημαίνει νέα επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει με τη σειρά του νέες μειώσεις στις χορηγούμενες συντάξεις.

 

Τρομάζει το «κόστος»

 

Πάντως σε σχέση με τις αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων μέσω της κατάργησης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων, εντός της κυβέρνησης και λόγω των πολλαπλών αντιδράσεων που θα προξενηθούν, μελετάται να υπάρξει μια… ηπιότερη μεταρρύθμιση ώστε να μην χρεωθούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης (Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ελιά) το πολιτικό κόστος (άλλωστε αυτοί που τους δίνουν ποσοστά επιβίωσης είναι οι ψηφοφόροι άνω των 55 ετών).

 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με την τρόικα αφορά πλήρη κατάργηση των κατοχυρωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων και θέσπιση ως κατώτερου ηλικιακού ορίου για τη συνταξιοδότηση τα 62 έτη. Στο νέο σενάριο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπεται αύξηση των υφιστάμενων ορίων πρόωρης συνταξιοδότησης κατά 2 έτη με μεταβατικό διάστημα για όσους έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα, αλλά δεν έχουν πιάσει το όριο ηλικίας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Πώς θα γίνουν οι συγχωνεύσεις

 

Η μελέτη του ΚΕΠΕΑ που έχει πάρει σαφείς εντολές για τα συμπεράσματα που θα εξαγάγει αναμένεται να προτείνει τρεις φάσεις υλοποίησης των συγχωνεύσεων.

 

Κατά την πρώτη φάση, στα τρία μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) θα προτείνεται εκτεταμένη διοικητική αναδιοργάνωση με στόχο να ενσωματωθούν στον κύριο οργανισμό όλοι οι κλάδοι που λειτουργούν αυτόνομα. Για παράδειγμα, δεν θα υπάρχει στο ΙΚΑ ξεχωριστός κλάδος ΤΑΠΟΤΕ ή ΟΑΠ-ΔΕΗ ή στον ΟΑΕΕ ξεχωριστός κλάδος π.χ. Νομικών. Οι επιστήμονες του ΚΕΠΕ, που το μόνο που κάνουν είναι να δώσουν κύρος στις προαποφασισμένες αλλαγές, θα προτείνουν εντός του ΙΚΑ να δημιουργηθεί μόνον ένας ξεχωριστός κλάδος (αυτός που θα ασφαλίζει τους δημοσίους υπαλλήλους).

 

Η δεύτερη φάση της προαποφασισμένης αλλαγής θα εμπεριέχει την ενσωμάτωση των Ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας στα τρία κύρια Ταμεία. Στόχος βέβαια είναι η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων, ωστόσο αρχικά θα προτείνεται (για να καλυφθεί ο στόχος) να συσταθεί ξεχωριστός κλάδος εντός των ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ για την επικουρική ασφάλιση και ένας άλλος κλάδος για τα Ταμεία πρόνοιας.

 

Στο τέλος βέβαια (τρίτη φάση), θα προτείνεται να υπάρξει ένας φορέας για την απονομή της σύνταξης.

 

 

Scroll to top