katharistria-lipothimia

12/06/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Βίαιη καταστολή διαμαρτυρίας των καθαριστριών

Τα ΜΑΤ χτύπησαν τις καθαρίστριες που επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κτήριο του υπ. Οικονομικών, στην οδό Νίκης. Νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος είχε κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης του ΥΠΟΙΚ κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που διέταζε την επαναπρόσληψή τους.
      Pin It

Με βίαιο τρόπο, οι αρχές κατέστειλαν σήμερα (Πέμπτη) το μεσημέρι, τη διαμαρτυρία των απολυμένων καθαριστριών  του υπουργείου Οικονομικών, έξω από το κτήριο του ΥΠΟΙΚ, στην οδό Νίκης.

astynomia-MAT-katharistriaΠιο συγκεκριμένα, οι καθαρίστριες λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι και έπειτα την – αρνητική για αυτές – απόφαση του Αρείου Πάγου, προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο του υπουργείου. Ωστόσο εκεί τις περίμενε διμοιρία των ΜΑΤ που τις εμπόδιζε να προχωρήσουν προς την πόρτα του κτηρίου.

Οι καθαρίστριες έσπασαν τον κλοιό και προσέγγισαν την είσοδο, όμως εκεί τους ανέμεναν νέες δυνάμεις των ΜΑΤ. Τότε έπεσαν τα ρολά και ασφάλισαν οι πόρτες του κτηρίου, ενώ τα ΜΑΤ προχώρησαν σε βίαιη απομάκρυνση των καθαριστριών από την είσοδο του ΥΠΟΙΚ, χρησιμοποιώντας κλομπ, ασπίδες και… κλοτσιές.
Από τα επεισόδια, μία καθαρίστρια χτυπήθηκε και διακομίστηκε στο νοσοκομείο (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι), όπως και η φωτορεπόρτερ Τατιάνα Μπόλαρη. Άλλη μία καθαρίστρια λιποθύμησε και μεταφέρθηκε και αυτή σε νοσοκομείο.

Οι καθαρίστριες παραμένουν έξω από τον χώρο του υπουργείου, φωνάζοντας συνθήματα και ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

 

Η απόφαση του Αρείου Πάγου

 

astynomia-MAT-katharistria-1Νωρίτερα, δεκτή έκανε ο Άρειος Πάγος την αίτηση αναίρεσης του υπουργείου Οικονομικών κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο έκρινε παράνομη την απομάκρυνση των καθαριστριών του ΥΠΟΙΚ και των ΔΟΥ και παράλληλα διέτασσε την επαναπρόσληψή τους.

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης την Τρίτη, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι η κατάργηση των θέσεων των καθαριστριών έγινε για λόγους υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος και πως η πρωτόδικη απόφαση εκδόθηκε από αναρμόδιο δικαστήριο, καθώς το ζήτημα εμπίπτει στην αρμοδιότητα των διοικητικών δικαστηρίων.

Από την πλευρά τους, οι δύο δικηγόροι των καθαριστριών επισήμαναν ότι το καθεστώς διαθεσιμότητας έχει ήδη παραταθεί για τρεις μήνες, οι καθαρίστριες απολύθηκαν χωρίς να λάβουν αποζημίωση και τόνισαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος βλάβης του Δημοσίου από την επανατοποθέτηση των καθαριστριών.

Οι καθαρίστριες, θα μείνουν μακριά από την εργασία τους, τουλάχιστον μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2014, όταν και θα συζητηθεί στον Άρειο Πάγο η κύρια αίτηση ακύρωσης που είχε καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών.

 

efsyn.gr

 

Scroll to top