oaee

16/06/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς θα πάρετε σύνταξη ενώ οφείλετε στον ΟΑΕΕ

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε ασφαλισμένο ο οποίος όφειλε εισφορές, αλλά για διάστημα που δεν είχε προσμετρηθεί ως χρόνος ασφάλισης για την απονομή της σύνταξής του.
      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Στο πλευρό των ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αλλά οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στέκεται η ελληνική Δικαιοσύνη. Με απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε ασφαλισμένο ο οποίος όφειλε στον ΟΑΕΕ αλλά για διάστημα που δεν είχε προσμετρηθεί ως χρόνος ασφάλισης για την απονομή της σύνταξής του.

 

Σύμφωνα με το δικαστήριο, σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας, για τη χορήγηση σε ασφαλισμένο σύνταξης γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του στο ποσό της συγκεκριμένης σύνταξης εκδίδεται αφού προηγουμένως ο ασφαλισμένος έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει για το χρονικό διάστημα το οποίο έχει διανύσει στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και το οποίο θα προσμετρηθεί στον συνολικό συντάξιμο χρόνο και δεν απαιτείται να έχει εξοφλήσει και οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για ημέρες ασφάλισης που δεν θα προσμετρηθούν στον συνολικό χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του.

 

Ερμηνεία

 

Αναλυτικότερα, το δικαστήριο, κάνοντας ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης, συνήγαγε το συμπέρασμα ότι με τη θέσπιση της προηγούμενης ολοσχερούς εξόφλησης των τυχόν οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών υποψήφιου συνταξιούχου προς τον Οργανισμό, ως προϋπόθεσης για την έκδοση απόφασης συμμετοχής του τελευταίου, ως συμμετέχοντος στη δαπάνη συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από άλλο φορέα (απονέμοντα), κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, ο νομοθέτης επιδιώκει να μην επιβαρύνεται ο Οργανισμός με την καταβολή συντάξεων των οποίων οι δικαιούχοι δεν έχουν καταβάλει εισφορές για χρονικό διάστημα που έχει προσμετρηθεί στον συνολικό χρόνο ασφάλισης για την καταβολή των εν λόγω συντάξεων και δεν αποσκοπεί στο να μη συνταξιοδοτούνται όσοι ασφαλισμένοι του Οργανισμού έχουν εν γένει οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές. Ως εκ τούτου συνάγεται, περαιτέρω, ότι, σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας, για τη χορήγηση σε ασφαλισμένο σύνταξης γήρατος σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του στο ποσό της συγκεκριμένης σύνταξης εκδίδεται αφού προηγουμένως ο ασφαλισμένος έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις ασφαλιστικές εισφορές που οφείλει για το χρονικό διάστημα το οποίο έχει διανύσει στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ και το οποίο θα προσμετρηθεί στον συνολικό συντάξιμο χρόνο προκειμένου αυτός να λάβει την εν λόγω σύνταξη γήρατος και όχι αποκλειστικά όταν ο ασφαλισμένος έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις συνολικά οφειλόμενες εισφορές του προς τον Οργανισμό, ήτοι και οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για ημέρες ασφάλισης που δεν θα προσμετρηθούν στον συνολικό χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή του.

 

Η νομοθεσία

 

Στο άρθρο 23 του π.δ/τος 258/28.12.2005 «Κανονισμός Ασφαλιστικής Λειτουργίας Οργανισμός Ασφάλισης» ορίζονται τα εξής: «Σε περίπτωση που ο ΟΑΕΕ είναι συμμετέχων φορέας σε σύνταξη γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, τα έγγραφα από τον απονέμοντα φορέα θα παραλαμβάνονται από το Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης. Μετά την πρωτοκόλληση, υπάλληλος ή υπάλληλοι του Τμήματος συντάξεων της περιφερειακής Δ/νσης θα τα παραλαμβάνουν, θα τα συσχετίζουν με τους φακέλους των υποψηφίων συνταξιούχων και στη συνέχεια θα τα παραδίδουν στους αρμοδίους υπαλλήλους για την έκδοση της σχετικής απόφασης συμμετοχής. Μετά τον έλεγχο των στοιχείων του φακέλου και προ της έκδοσης της σχετικής απόφασης, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει οφειλή, με έγγραφο κοινοποιείται αυτή στον υποψήφιο συνταξιούχο κι απαιτείται η εξόφλησή της. Η σχετική απόφαση συμμετοχής θα εκδοθεί μετά την ολοσχερή εξόφληση. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για έκδοση απόφασης συμμετοχής, ενημερώνονται εγγράφως ο ασφαλισμένος και ο απονέμων φορέας».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Η περιπέτεια του ασφαλισμένου

 

Ο ασφαλισμένος είχε υπαχθεί στην ασφάλιση του τότε Ταμείου Ασφαλίσεως Εμπόρων (ΤΑΕ) τον Φεβρουάριο του 1969 και έως τον Δεκέμβριο του έτους 1996 και ακολούθως ασφαλίστηκε στο ΙΚΑ. Στις αρχές του 2007 υπέβαλε αίτηση προς το ΙΚΑ για την απονομή σύνταξης γήρατος αιτούμενος τον συνυπολογισμό του χρόνου ασφάλισής του στο Ταμείο Ασφαλίσεως Εμπόρων από τον Φεβρουάριο του έτους 1969 έως τον Δεκέμβριο του έτους 1996. Με την 10590/20.6.2007 απόφαση του διευθυντή του Τμήματος Συντάξεων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), καθολικού διάδοχου του ΤΑΕ, καταλογίστηκαν στον ανωτέρω ασφαλισμένο ασφαλιστικές εισφορές ύψους 7.053,23 ευρώ πλέον τέλη καθυστέρησης, τις οποίες με την ίδια απόφαση κλήθηκε να καταβάλει, ενημερώθηκε δε συγχρόνως ότι η εξόφληση της οφειλής του αποτελούσε προϋπόθεση για την έκδοση απόφασης συμμετοχής του Οργανισμού, κατά τις διατάξεις περί διαδοχικής ασφάλισης, στη δαπάνη συνταξιοδότησής του από το ΙΚΑ ως απονέμοντα ασφαλιστικό φορέα. Κατά της απόφασης αυτής, ο ασφαλισμένος άσκησε ένσταση ενώπιον του ΟΑΕΕ υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος για τον οποίο όφειλε τις ένδικες εισφορές δεν ήταν χρόνος ασφάλισης για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος. Η ανωτέρω απόφαση ακυρώθηκε όταν η αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΕ δέχτηκε την ένσταση, αφού προηγουμένως έλαβε υπόψη τους ισχυρισμούς του ασφαλισμένου καθώς και όσα προέκυπταν από τον ασφαλιστικό του φάκελο. Περαιτέρω, αφού ελήφθη υπόψη η προαναφερόμενη απόφαση, προσδιορίστηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΤΑΕ, ο χρόνος ασφάλισης του ασφαλισμένου στον ΟΑΕΕ, καθώς και η αντιστοιχία της μέσης εισφοράς σε συντάξιμες αποδοχές την 9.1.2007 (ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση).

 

Ακριβώς επειδή ο ΟΑΕΕ δεν ήταν ικανοποιημένος, προσέφυγε στη Διοικητική Δικαιοσύνη στρεφόμενος κατά της απόφασης του δικού του οργάνου και ζήτησε την ακύρωσή της, ισχυριζόμενος ότι, από τη διάταξη του άρθρου 23 του Κανονισμού Ασφαλιστικής Λειτουργίας του, συνάγεται ότι, σε περίπτωση που είναι συμμετέχων φορέας σε σύνταξη γήρατος, εκδίδεται η σχετική απόφαση συμμετοχής του στη δαπάνη απονομής σύνταξης από άλλο φορέα, μόνο όταν ο υποψήφιος συνταξιούχος έχει εξοφλήσει ολοσχερώς τις οφειλές του από ασφαλιστικές εισφορές προς αυτόν (ΟΑΕΕ) και όχι μόνο αυτές που αφορούν το διάστημα το οποίο θα προσμετρηθεί προκειμένου να του χορηγηθεί σύνταξη.

 

Περαιτέρω, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι αναιτιολόγητη και αόριστη διότι δεν αναφέρονται σε αυτήν οι λόγοι για τους οποίους κρίθηκε ότι έπρεπε να εκδοθεί η ένδικη απόφαση συμμετοχής. Οι ισχυρισμοί αυτοί απορρίφθηκαν τελικά από τους δικαστές, που αποφάσισαν ότι δεν μπορεί να ζητάς εισφορές για χρόνο ασφάλισης που δεν προσμετράται.

 

 

Scroll to top