06/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το δικαίωμα στη βαρεμάρα

Ενα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της τεχνολογίας, ειδικά των φορητών συσκευών, είναι ότι δεν μας αφήνουν να βαρεθούμε καθόλου. Ακούγεται ελκυστικό, αλλά είναι καταστροφικό.
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

ΒΑΛΙΑ ΚΑΙΜΑΚΗΔιαβάζετε; Εννοώ βιβλία, όχι υπότιτλους σε ταινίες ούτε συνταγές μαγειρικής. Μπορείτε ακόμα; Εχετε διαβάσει μέχρι το τέλος κείμενα μεγαλύτερα από 1.000 λέξεις; Ναι; Εντάξει, σταματάω εδώ. Οχι; Μήπως βαρεθήκατε πριν το τέλος;

 

Για να δούμε όμως, προσπαθήστε να θυμηθείτε καλά. Μήπως βαρεθήκατε το θέμα, θεωρήσατε ότι δεν σας ενδιαφέρει και κακώς ξεκινήσατε να το διαβάζετε; Κουρτίνα Νο 1, θα τη δούμε παρακάτω. Μήπως δεν καταφέρατε να φτάσετε μέχρι το τέλος γιατί, παρ’ όλο που σας άρεσε, χάσατε το νόημα; Κουρτίνα Νο 2.

 

Κουρτίνα Νο 1: Οσο κι αν δεν μ’ αρέσει αυτό που θα πω… η βαρεμάρα είναι χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ευφυΐας. Είδατε ποτέ κανέναν υπολογιστή να σταματάει στη μέση και να λέει «βαριέμαι» (εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, η τεχνητή νοημοσύνη θα ήταν πραγματικότητα); Σ’ αυτήν την περίπτωση είστε υποψήφιος για ένα «έξυπνο» κινητό, ένα tablet. Τι είναι αυτό που μπορεί να καταπολεμήσει τη βαρεμάρα καλύτερα από ένα sms, ένα chat στο facebook, μια γρήγορη ματιά στα τελευταία mail;

 

tabletΚουρτίνα Νο 2: Οσες προσπάθειες και να κάνετε, δεν καταφέρνετε να συγκεντρωθείτε σ’ ένα τόσο μεγάλο κείμενο. Παλιότερα μπορούσατε; Αν ναι, τότε είστε πλέον θύμα του «έξυπνου» κινητού σας ή του tablet. Γιατί όλες οι παραπάνω δραστηριότητες απλώς μας εμποδίζουν να «βυθιστούμε» σ’ ένα κείμενο, γιατί το μυαλό μας έχει συνηθίσει πλέον να σερφάρει και όχι να διαβάζει.

 

Αν δεν με πιστεύετε, διαβάστε το εξαίρετο κείμενο του Nicholas Carr «Μας κάνει η Google χαζούς;», www.theatlantic.com/magazine/archive/2008/07/is-google-making-us-stupid/306868 (αν καταφέρετε βέβαια να φτάσετε μέχρι το τέλος, ομολογώ πως δυσκολεύτηκα κάπως). Ο Καρ αναρωτιέται αν έχει όντως αλλάξει ο τρόπος που διαβάζουμε ή αν έχει αλλάξει ο τρόπος που σκεφτόμαστε. Και φέρνει το παράδειγμα του Νίτσε και του πόσο άλλαξε ο λόγος του, από επιχειρήματα σε αφορισμούς και από ρητορική σε τηλεγραφικό στιλ, όταν λόγω της κακής του όρασης, άρχισε να χρησιμοποιεί γραφομηχανή.

 

Το κακό για μας, όχι για τον Νίτσε, άρχισε, βεβαίως, νωρίτερα. Κυρίως με την τηλεόραση, η οποία μας έμαθε να μην παρακολουθούμε αλλά να ζαπάρουμε. Και όταν ήρθε το διαδίκτυο αντί για 5-10-100 κανάλια είχαμε εκατομμύρια. Και το ένα καλύτερο από το άλλο. Γιατί μη μου πείτε πως δεν μαγεύεστε κι εσείς από τον όγκο των πληροφοριών που είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες.

 

Αυτό όμως είναι το τυρί, η φάκα είναι η αλλαγή του τρόπου ανάγνωσης και του τρόπου σκέψης. Κάθε φορά που τσεκάρουμε τον τοίχο μας στο facebook, κάθε φορά που διαβάζουμε ένα μικρό άρθρο και οπ! πετάγεται μια ειδοποίηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μας διασπά την προσοχή, απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από τον τρόπο ανάγνωσης που ξέρουμε.

 

Και θα αναρωτηθεί κάποιος, είναι άραγε κακό αυτό; Ναι, γιατί είναι από τη «βαρεμάρα» του ανθρώπινου εγκεφάλου που ξεκίνησαν πολλές εφευρέσεις και πολλές νέες ιδέες. Ναι, γιατί η ενημέρωση και η διασκέδαση υποσκελίζουν τη γνώση. Ναι, γιατί όταν τη γνώση θα την κατέχουν πια λίγοι, τότε θα είμαστε έρμαιό τους. Θυμάστε στα «100 χρόνια μοναξιάς» που ξαναγύρισαν οι γύφτοι κι έδειχναν και τον πάγο στους κατοίκους του Μακόντο, οι οποίοι τον κοίταζαν έκπληκτοι; Κάπως έτσι θα καταντήσουμε…

 

 

 

 

e- ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

e-asfaleiaΜια συνεχόμενη επίθεση κυβερνοκατασκοπίας κατά μιας σειράς διαφορετικών στόχων, κυρίως στον τομέα της ενέργειας, έδωσε σε επιτιθέμενους τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις σαμποτάζ. Οι επιτιθέμενοι, γνωστοί ως Dragonfly, κατάφεραν να προσβάλουν μια σειρά από στρατηγικά σημαντικούς οργανισμούς για λόγους κατασκοπείας και, αν είχαν χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες σαμποτάζ που είχαν στη διάθεσή τους, θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει ζημιές και προβλήματα στην παροχή ενέργειας στις προσβληθείσες χώρες. Μεταξύ των στόχων του Dragonfly ήταν πάροχοι υπηρεσιών ενέργειας, μεγάλες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, εταιρείες δικτύων παροχής πετρελαίου και πάροχοι βιομηχανικού εξοπλισμού ενέργειας. Τα θύματα στην πλειονότητά τους προέρχονταν από τις ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία και Πολωνία.

 

Η ομάδα Dragonfly διαθέτει πολλούς πόρους και μια σειρά εργαλείων malware στα χέρια της και είναι σε θέση να πραγματοποιεί επιθέσεις μέσω ενός αριθμού διαφορετικών vectors. Η πιο φιλόδοξη επίθεση που πραγματοποίησε ήταν αυτή σε παρόχους εξοπλισμού συστημάτων βιομηχανικού ελέγχου (ICS), προσβάλλοντας το λογισμικό τους με ένα Trojan απομακρυσμένης πρόσβασης. Με αυτόν τον τρόπο οι εταιρείες εγκατέστησαν το malware κατά τη διαδικασία downloading των ανανεώσεων λογισμικού για υπολογιστές που έχουν εξοπλισμό ICS. Οι παραβιάσεις όχι μόνο έδωσαν στους επιτιθέμενους προβάδισμα στα δίκτυα των εταιρειών, αλλά επίσης τους έδωσαν και τα μέσα να τρέξουν ενέργειες σαμποτάζ στους παραβιασμένους ICS υπολογιστές.

 

Η Dragonfly, η οποία είναι επίσης γνωστή από άλλους προμηθευτές με την ονομασία Energetic Bear, λειτουργεί τουλάχιστον από το 2011. Η ομάδα αρχικά στόχευσε εταιρείες άμυνας και αεροπορίας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, πριν στρέψει το ενδιαφέρον της σε εταιρείες ενέργειας στις ΗΠΑ και την Ευρώπη στις αρχές του 2013. Η επίθεση κατά του τομέα της ενέργειας σε ΗΠΑ και Ευρώπη επεκτάθηκε πολύ γρήγορα. Η ομάδα αρχικά ξεκίνησε να στέλνει malware μέσω phishing email στο προσωπικό των εν λόγω εταιρειών. Αργότερα, πρόσθεσε και επιθέσεις watering hole στις παραβιασμένες ιστοσελίδες, που ήταν πιθανόν να τις επισκεφτούν όσοι έχουν σχέση με τον τομέα της ενέργειας, ούτως ώστε να τους ανακατευθύνει σε ιστοσελίδες που φιλοξενούν exploit kit. Το exploit kit με τη σειρά του διέδιδε malware στους υπολογιστές των θυμάτων. Η τρίτη φάση της επίθεσης ήταν το Trojanizing νόμιμου λογισμικού που ανήκε σε τρεις διαφορετικούς κατασκευαστές ICS εξοπλισμού.

 

Στο σχετικό γράφημα της εταιρείας Symantec φαίνεται πως και η χώρα μας έχει μολυνθεί, δηλαδή οι επιτιθέμενοι υπέκλεψαν πληροφορίες από παραβιασμένα συστήματα.

 

Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες διαβάστε: http://www.symantec.com/content/en/us/enterprise/media/security_response/whitepapers/Dragonfly_Threat_Against_Western_Energy_Suppliers.pdf.

 

 

 

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

e-eidiseis• Το φθινόπωρο θα κυκλοφορήσει το Galaxy S5 mini, το οποίο έχει τις ίδιες επιδόσεις με τη ναυαρχίδα της Samsung και οι χρήστες θα έχουν επίσης στη διάθεσή τους τις λειτουργίες fitness και την προστασία συσκευής. Με οθόνη 4,5 ιντσών Super AMOLED, το Galaxy S5 mini διαθέτει τις καινοτόμους λειτουργίες του Galaxy S5, όπως πιστοποίηση IP67, Ultra Power Saving Mode, μετρητή χτύπων καρδιάς, σάρωση δακτυλικού αποτυπώματος και συνδεσιμότητα με τις πιο πρόσφατες wearable συσκευές της Samsung.

 

 

• Για όσους, όμως, δεν θέλουν να περιμένουν, κυκλοφόρησε ήδη το Nokia X2. Με οθόνη ClearBlack 4,3 ιντσών και πίσω κάμερα 5MP με αυτόματη εστίαση και φλας. Στα 149 € το Nokia X2 αποτελεί ιδανική επιλογή για τη νέα γενιά χρηστών smartphones. Το Nokia X2 παρέχει πρόσβαση στον κόσμο των Android εφαρμογών και των δημοφιλών υπηρεσιών της Microsoft, επιτρέποντας στους χρήστες να μεταβαίνουν γρήγορα στις αγαπημένες τους εφαρμογές μέσω της οθόνης Fastlane.

 

 

• Ξεκίνησαν οι προπαραγγελίες για το Xbox One, το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι φίλοι της κονσόλας έχουν δύο επιλογές. Το ένα πακέτο διαθέτει σκληρό δίσκο 500GB, Blu-Ray player και ενσωματωμένο Wi-Fi, ασύρματο χειριστήριο Xbox One, καλώδιο HDMI, chat headset, δωρεάν 14ήμερη δοκιμή του Xbox Live Gold και τα Forza Motorsport 5 και EA SPORTS FIFA 15 σε ψηφιακή μορφή (στα 399,99 €). Το δεύτερο πακέτο περιλαμβάνει επιπλέον το νέο Kinect, το χειριστήριο είναι One Limited Edition και εκτός από το FIFA 15 διαθέτει το Dance Central Spotlight (στα 499,99 €).

 

[email protected]

 

Scroll to top