04/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημειώσεις ενός μετανάστη

Νιώθω πολίτις του κόσμου

      Pin It

Επιμέλεια: Χάλεντ Τάχερ, Στέφαν Στόιτσεφ και Ελίνα Φωτιά

 

Γεννήθηκα στο Ερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας. Τελείωσα το Πολυτεχνείο και δούλευα ως δημόσια υπάλληλος στο υπουργείο Εμπορίου της Αρμενίας. Οταν άλλαξε η κυβέρνηση, έχασα τη δουλειά μου. Η ξαδέλφη μου είπε ότι θα με βοηθούσε, αν ερχόμουν στην Ελλάδα, και μέσα σε πέντε λεπτά πήρα την απόφαση. Το 2003 ήρθα εδώ.

 

Στην αρχή ήταν δύσκολα τα πράγματα. Σιγά σιγά έμαθα τη γλώσσα και κατάφερα να μπω στην ελληνική πραγματικότητα. Βρήκα διάφορες δουλειές. Αρχικά εργάστηκα με ημιαπασχόληση σε τυπογραφείο, στις βιβλιοδεσίες, μετά ως καθαρίστρια, ως μπέιμπι-σίτερ, καθώς και σε σουπερμάρκετ. Εφτασα κάποια στιγμή να πηγαίνω σε δύο και τρεις δουλειές την ημέρα.

 

Εψαξα να δω αν θα μπορούσα να αναγνωρίσω το πτυχίο μου, αλλά δεν τα κατάφερα, γιατί έπρεπε να δώσω εξετάσεις και δεν μου περίσσευε καθόλου χρόνος με τις δουλειές. Συμβιβάστηκα, λοιπόν, και τώρα δουλεύω πωλήτρια σε ένα πολυκατάστημα. Η καθημερινότητά μου είναι απλή. Πηγαίνω στην αρμένικη λέσχη και βοηθάω στις διάφορες εκδηλώσεις, καθώς και στη διανομή μιας εφημερίδας και ενός περιοδικού για Αρμένιους. Επειδή δουλεύω πολλές ώρες, δυστυχώς δεν μου μένει χρόνος να κάνω πολλά πράγματα και έτσι μένω μέσα στο σπίτι.

 

Δεν το μετάνιωσα που ήρθα στην Ελλάδα. Εμαθα πολλά και γνώρισα καλούς ανθρώπους εδώ. Σαν μετανάστρια όμως με πιάνει μελαγχολία, επειδή είμαι μακριά από το σπίτι μου. Μου λείπει, αλλά δεν ξέρω αν θέλω να γυρίσω πίσω. Μιλάω με τη μητέρα μου αρκετά συχνά. Προσπαθώ να μαθαίνω νέα από την Αρμενία και κρατάω τις παραδόσεις μου, γιατί αυτή είναι η βάση μου. Αυτές είναι οι ρίζες μου. Οταν μιλάω με τους Ελληνες φίλους μου που θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό, τους λέω να μην το κάνουν, αλλά να μείνουν και να προσπαθήσουν εδώ, στη χώρα τους.

 

Εχω σκεφτεί αρκετές φορές να γυρίσω πίσω αν βρω μια καλή δουλειά, αλλά και πάλι δεν είμαι απόλυτα σίγουρη γι’ αυτό. Δεν θέλω να περιορίζω τον εαυτό μου με τέτοιες σκέψεις ή τέτοιου είδους δεσμευτικές αποφάσεις. Νιώθω πολίτις του κόσμου. Το σπίτι μου θα είναι πάντα εκεί και θα με περιμένει.

 

Αναΐ, ΑΡΜΕΝΙΑ

 

Scroll to top