15/08/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ελεγχοι-εμπαιγμός στις τουριστικές περιοχές της Κρήτης

Η ανασφάλιστη εργασία οργιάζει σύμφωνα με τους ξενοδοχοϋπάλληλους του νησιού - Χωρίς βενζίνη και ασφάλεια τα αυτοκίνητα των επιθεωρητών εργασίας στην Κρήτη.
      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Την αλήθεια πίσω από τις… διαπιστώσεις του υπουργείου Εργασίας για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας στον τουρισμό παρουσιάζουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κρήτη. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο παρουσίασε στοιχεία μιλώντας για ραγδαία αύξηση των προσλήψεων σε τουριστικές περιοχές κατά τις ημέρες που πραγματοποιούνταν οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. Μάλιστα, ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης μίλησε για «νοσηρές νοοτροπίες και λογική της αρπαχτής», επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι θα ενταθούν.

 

«Να μας δώσει ο υπουργός και τα στοιχεία για τις επόμενες ημέρες, μετά τους “αιφνιδιαστικούς” ελέγχους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Νίκος Κοκολάκης, γραμματέας του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, υποστηρίζοντας πως αμέσως μετά τους ελέγχους οι άνθρωποι αυτοί απολύονται τυπικά και παραμένουν ανασφάλιστοι και αδήλωτοι, «διαλέγοντας τη μαύρη εργασία από την καθόλου εργασία», όπως λέει χαρακτηριστικά.

 

Ο κ. Κοκολάκης μιλά για αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου και για καθεστώς συνεχιζόμενης ανομίας, τουλάχιστον για την ανατολική Κρήτη, καθώς πραγματοποιούνται «καταδρομικές» επιχειρήσεις των ελεγκτών, οι οποίες είναι ήδη γνωστές στους εργοδότες από τη στιγμή που μπαίνουν στο πλοίο οι επιθεωρητές. Αν και δεν αμφισβητεί τα αποτελέσματα των ελέγχων όπως αυτά δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Κοκολάκης στέκεται περισσότερο στην επόμενη μέρα των ελέγχων: «Θα έπρεπε οι εργοδότες να νιώθουν την ανάσα των ελεγκτών και όχι να ξέρουν πως αφού πέρασε ο έλεγχος δεν πρόκειται να ξανάρθουν για όλη τη σεζόν» λέει χαρακτηριστικά.

 

Χωρίς βενζίνη για τους ελέγχους

 

Εδώ και χρόνια στην ανατολική Κρήτη δεν υπήρχε αυτοκίνητο διαθέσιμο για τους επιθεωρητές εργασίας, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να γίνονται ακόμα και με τα προσωπικά αυτοκίνητα των υπαλλήλων του ΣΕΠΕ ή ακόμα και των εκπροσώπων των εργαζομένων. «Είχαμε θέσει το θέμα και στον υφυπουργό Εργασίας, κ. Κεγκέρογλου, και μας είχε υποσχεθεί πως θα βρεθεί λύση» λέει ο κ. Κοκολάκης. «Τελικά αγοράστηκαν καινούργια αυτοκίνητα σε όλη την Ελλάδα. Τα δύο που ήρθαν στην ανατολική Κρήτη παραμένουν ακινητοποιημένα, καθώς δεν έχει πληρωθεί ούτε η ασφάλειά τους αλλά ούτε και προβλέπεται κονδύλι καυσίμων για τη μετακίνηση των ελεγκτών. Με απλά λόγια, η κοροϊδία συνεχίζεται», σημειώνει ο ίδιος.

 

Πριν από δύο μέρες στο Ηράκλειο, μια 48χρονη εργαζόμενη σε κεντρικό ξενοδοχείο έχασε τη ζωή της όταν έπεσε από το μπαλκόνι την ώρα που καθάριζε. Ο κ. Κοκολάκης κάνει λόγο για απάνθρωπες συνθήκες δουλειάς, που δεν θα διαπιστώσει ποτέ κανένας έλεγχος. «Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι αναγκάζονται οι εργοδότες να προσλάβουν μαζικά τον κόσμο με τον φόβο του ελέγχου, δεν είναι κανείς εκεί να ελέγξει αν αυτοί οι εργαζόμενοι δηλώνονται για 4 ώρες και καταλήγουν να δουλεύουν 12ωρα. Το υπουργείο απλώς διαπιστώνει, εμείς τα ζούμε» λέει ο κ. Κοκολάκης.

 

Scroll to top