04/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΤΟΜ ΓΙΟΡΚ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΜΠΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟ

Radiohead: πάρτε τους στο smartphone

      Pin It

Εχετε smartphone, το λεγόμενο «έξυπνο» τηλέφωνο; Αν όχι και είστε φανατικός φίλος των Radiohead, τότε υπάρχει πρόβλημα. Την καινούργια τους μουσική, κάποια δείγματα αυτής, κάποια ψήγματα για την ακρίβεια, μπορείτε να τα ακούσετε αποκλειστικά μέσω κινητού τηλεφώνου. Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω, αλλά αν δεν διαθέτετε συσκευή αυτού του είδους, ξέρετε, με τις τεράστιες οθόνες και τα «άλλα κόλπα», τότε είστε έναν… αιώνα πίσω. Συγγνώμη δηλαδή, δεν σας προσβάλλω, αλλά πρέπει κάποιος να σας πει την αλήθεια επιτέλους. Κι έρχονται τώρα οι Radiohead, ένα συγκρότημα που δεν απευθύνεται και σε πιτσιρικάδες, που παίζουν την τεχνολογία στα δάχτυλα, αλλά σε μεγαλύτερους, να σας το πει κι αυτό με τη σειρά του, με τον δικό του τρόπο. Προσαρμοστείτε στα δεδομένα της εποχής ούτως ή άλλως, πολύ περισσότερο, όμως, αν επιθυμείτε να ακούσετε τις νέες συνθέσεις του αγαπημένου σας συγκροτήματος.

 

Πρωτοπόροι, λοιπόν, οι Radiohead, όπως πάντα άλλωστε, το εγγλέζικο αυτό σούπερ-γκρουπ αποφάσισε να δώσει κάποια ηχητικά δείγματα από το επικείμενο άλμπουμ του μέσα από τα κινητά τηλέφωνα. Από το δικό τους application, το περίφημο PolyFauna που έχουν φτιάξει από τον Φεβρουάριο ήδη, ένα project που το εμπνεύστηκαν κατά τη διάρκεια ηχογράφησης του «The King of Limbs», του τελευταίου τους άλμπουμ το 2011. Εκεί λοιπόν τη Δευτέρα, ανέβασαν οι Radiohead αποσπάσματα από τις νέες τους συνθέσεις. Πειραματικές, μη νομίζετε, κάπως χωρίς αρχή, μέση και τέλος, εν πάση περιπτώσει όμως αποτελούν καινούργιο υλικό. Και αυτό αρκεί για να τρέχουμε όλοι, να «κατεβάζουμε» και να ακούμε μανιωδώς.

 

Το παιχνιδάκι το ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 29 και 30 Αυγούστου ο Τομ Γιορκ, ο frontman τους. Στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ανέβαζε όλο το weekend κάτι περίεργες εικόνες χωρίς να εξηγεί το παραμικρό. Κάθε τόσο βλέπαμε και μια ψυχεδελική φωτογραφία. Τι ήταν, τελικά; Οι εικόνες που βγήκαν και τη Δευτέρα στο application, με μουσική επένδυση αυτές τις νέες τους συνθέσεις. Αφαιρετικοί ήχοι σε περίεργα audio visual γραφικά. Το γκρουπ μπαίνει στο στούντιο για την ηχογράφηση του άλμπουμ του και θέλησε να μας δώσει μια καλή πρόγευση. Πλούσιο το υλικό, τόσο, «ώστε να σου καταναλώσει αρκετή από την μπαταρία του τηλεφώνου σου», όπως εύστοχα έγραψε το Rolling Stone και μπορώ κι εγώ να σας το επιβεβαιώσω.

 

Εν αναμονή, λοιπόν, του κανονικού τους δίσκου. Μας κρατάει ενήμερους και… ζεστούς ο κιθαρίστας τους, ο Τζόνι Γκρίνγουντ. Μας είχε πει από τον Μάρτιο ήδη πως τον Σεπτέμβριο θα έμπαιναν στο στούντιο. Και τον Ιούλιο μας αποκάλυψε πως αντάλλαξαν και κάποια mail με ιδέες. Περιμένουμε εναγωνίως να μας δώσει το φρέσκο ρεπορτάζ.

 

Δημήτρης Κανελλόπουλος

 

Scroll to top