tsipras-deth-1

13/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαπραγμάτευση του χρέους και κάλπες ζήτησε ο Τσίπρας

Θέτοντας το δίλημμα «Ανάπτυξη ή λιτότητα; ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία;», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε άμεση προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους.
      Pin It

Κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες και ισχυρή εντολή διαπραγμάτευσης με στόχο:

  • Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο.
  • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
  • Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
  • Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  • Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
  • Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

 

tsipras-aleksis

«Η διαπραγμάτευση για τη λύση χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Διαφωνία για την ασκούμενη πολιτική και τα αποτελέσματά της. Αλλά ο κ. Σαμαράς δεν διαφωνεί σε τίποτα. Ακούει και υπακούει στην κυρία Μέρκελ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε την ευθύνη για ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, με το οποίο θα αντικατασταθεί το μνημόνιο και το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους πυλώνες: Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, άμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας, θεσμικό και δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για:

  1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
  2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες.
  3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους/ Δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.
  4.  Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, με στόχο την εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοίκιου στα 4 ευρώ ανά τ.μ.
  5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων, με την άμεση αποκατάσταση του δώρου των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ.
  6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς.
  7.  Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

 

φωτογραφία 1

 

 

Μέτρα για την οικονομία

α) Σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
β) Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών κ.λπ., καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
γ) Άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Αντί αυτού, θέσπιση κοινωνικά δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
δ) Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ.
ε) Θεσμοθέτηση «νέας σεισάχθειας» για τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων», που θα περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες είναι κάτω από το όριο της φτώχειας.
στ) Σύσταση δημόσιου ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης ιδιωτικού χρέους ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
ε) Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες.
ζ) Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 

tsipras-deth-2

«Η δήλωση της κ. Λαγκάρντ ότι δέχθηκε απειλές είναι συγκλονιστική. Και είναι απαράδεκτο να σιωπά η κυβέρνηση. Διερωτώμαι, όσοι κουνάνε το δάχτυλο πού θα βρούμε τα λεφτά, έχουν υπ’ όψιν τους αυτή τη δήλωση; Προτίθενται να κάνουν κάτι; Να απαντήσουν για τις προκλητικές ασυλίες συγκεκριμένων στρωμάτων και κατηγοριών;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Μέτρα για την ανάκτηση της εργασίας

1. Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων. Καταργούνται οι ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κ.λπ.
2. Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
3. Διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top