15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τάγματα Εφόδου με βουλευτικά Ι.Χ.

«Αδειάζουν» και τον Λαγό μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.».
      Pin It

Του Δημήτρη Ψαρρά

 

Μετά τη συνταρακτική αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» (12.9.2014) με την κυνική ομολογία του Λαγού για την επίθεση του Τάγματος Εφόδου στο Πέραμα με στόχο μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ πριν από ένα χρόνο, η Χρυσή Αυγή βρέθηκε σε απόλυτη αμηχανία. Και ο πρώτος τρόπος αντίδρασης ήταν ο γνωστός. Οπως κάνουν πάντοτε όταν αποκαλύπτεται η συμμετοχή μελών τους σε εγκληματικές ενέργειες, δεν είπαν λέξη και άφησαν τον άμεσα εμπλεκόμενο να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Δεν είπαν ούτε λέξη οι εκπρόσωποί της (Παναγιώταρος, Ματθαιόπουλος κ.ά.) στη συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε στην περιγραφή της υπερασπιστικής τους γραμμής. Δεν είπαν λέξη ούτε και οι δύο εκπρόσωποί της που το ίδιο βράδυ είχαν διαδικτυακή «ενημερωτική» εκπομπή.

 

«Μεταγενέστερο»

 

Και βγήκε ο ίδιος ο Λαγός για να υποστηρίξει ότι το ΠΑΜΕ επιτέθηκε στη Χρυσή Αυγή, καθώς και ότι αυτός δεν έχει καμιά σχέση, αφού το ηχητικό (το οποίο επιβεβαίωσε) είναι χρονικά μεταγενέστερο της επίθεσης. «Οι παμίτες επιτέθηκαν σε χρυσαυγίτες», υποστηρίζει ο Λαγός. Και προσθέτει: «Συγγνώμη που δεν στεναχωρήθηκα για το ότι αντέδρασαν οι χρυσαυγίτες. Και για να γίνω ξεκάθαρος, όταν κάποιοι μας επιτίθενται για να μας χτυπήσουν, προτιμώ να αντιδράσω και να χτυπήσουν αυτοί. Από κει και πέρα, είναι ξεκάθαρο πως φυσικά δεν υπάρχει εντολή από εμένα, γιατί μαθαίνω μετά το περιστατικό τι έχει συμβεί». Μ’ αυτό τον τρόπο βέβαια ο «σκληρός» χρυσαυγίτης του Πειραιά, επιβαρύνει τη θέση του. Γιατί υπάρχουν –και περιλαμβάνονται στο πόρισμα των δύο ανακριτριών προς τη Βουλή–τα γνωστά του SMS, τα οποία προηγούνται της επίθεσης και την προαναγγέλλουν.

 

Το τηλεφώνημα που αποκαλύψαμε έγινε στις 00.30 τη νύχτα. Η επίθεση στο ΠΑΜΕ είχε γίνει κατά τις 23.50. Στη δικογραφία περιέχεται το ακόλουθο μήνυμα που έστειλε από τις 21.30 η Τ.Ο. Νίκαιας προς τα μέλη της: «Επιφυλακή ετοιμότητας». Και ένα λεπτό πριν από την επίθεση, ο Λαγός σπεύδει να ενημερώσει τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Γεώργιο Πατέλη: «Μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος [σ.σ. Πανταζής] καμιά 30άρα και πάνε από κει». Και τρία λεπτά αργότερα, απαντώντας προφανώς αν χρειάζονται ενισχύσεις: «Οχι, θα καθαρίσουν αυτοί, είχαν γενική κινητοποίηση». Και αμέσως μετά την επίθεση: «Πήραν μια πρώτη απάντηση».

 

Ολα αυτά αφήνουν απολύτως εκτεθειμένο τον Λαγό και τα ψέματα που επικαλείται επιβαρύνουν απλά τη θέση του. Το σοβαρότερο είναι, πάντως, ότι η ναζιστική οργάνωση είναι έτοιμη να αφήσει τον Λαγό στην τύχη του, όπως έκανε παλιότερα με τον Περίανδρο, και όπως κάνει τόσα χρόνια με άλλα λιγότερο προβεβλημένα στελέχη της, μόλις προκύπτουν στοιχεία για τη δράση τους.

 

Ο Λαγός εμπλέκεται βέβαια και σε πολλές άλλες αιματηρές επιθέσεις. Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές απ’ αυτές, αξιοποίησε όλα τα βουλευτικά προνόμιά του με πρωτοφανή τρόπο. Πρόκειται για την επίθεση δεκάδων εποχούμενων χρυσαυγιτών στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» στις 10.7.2013. Ο Λαγός αναγνωρίστηκε από μάρτυρες ως επικεφαλής της επίθεσης. Από τα μηνύματα στο κινητό του προκύπτει η συμμετοχή του: «Πλάκα, πλάκα, το συνεργείο είχε δουλειά, 50 μηχανάκια, χα», του λέει ένας. Και ένας άλλος: «Δηλαδή τους αλλάξατε τα λάδια και τους γρασάρατε;».

 

Μισθωμένο στη Βουλή

 

Η αστυνομία που προσέτρεξε κατέγραψε τους αριθμούς όσων δίτροχων πρόφτασε, καθώς και την πινακίδα ενός αυτοκινήτου. Με τον σχετικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε μέχρι τις 31.7.2013, αποδείχτηκε ότι το αυτοκίνητο ανήκει σε εταιρεία leasing. Και όταν ρωτήθηκε εγγράφως, η εταιρεία αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητο αυτό είναι μισθωμένο στη Βουλή των Ελλήνων. Η απάντηση αυτή δόθηκε στις 3.9.2013, αλλά χρειάστηκε να περάσουν μήνες για να μάθουμε τη συνέχεια. Μόλις στις 28.2.2014 η Βουλή ξεκαθάρισε ότι το αυτοκίνητο αυτό της Βουλής που μετείχε στην επίθεση εναντίον του «Συνεργείου» έχει δοθεί στον Ιωάννη Λαγό, για το διάστημα από 5.7.2012 έως 30.9.2014.

 

Scroll to top