17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΡΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΜΕ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ 10ΙΝΤΣΟ ΒΙΝΙΛΙΟ

Ο έρωτας με τον Νικ Κέιβ συνεχίζεται

Την ταινία «20.000 Μέρες στη Γη» με θέμα τον ίδιο τον δημιουργό θα την απολαύσουμε στις Νύχτες Πρεμιέρας τη Δευτέρα. Τα υπέροχα κομμάτια της συμπερι­λαμβάνονται σε άλμπουμ που κυκλοφορεί στις 10 Νοεμβρίου.
      Pin It

19-1Της Ματούλας Κουστένη

 

Ποιητής, πρίγκιπας, εκρηκτικός και λάγνος μαζί. Ο έρωτας του ελληνικού κοινού με τον Νικ Κέιβ κρατά χρόνια. Χωρίς κρίσεις, υστερίες και διακοπές. Δυνατός και ειλικρινής. Και τώρα είναι η στιγμή να τον αναθερμάνουμε λιγάκι καθώς μπροστά μας υπάρχει μια διπλή αφορμή: ο αγαπημένος Αυστραλός ετοιμάζεται να παρουσιάσει δύο ακυκλοφόρητα (στη live εκδοχή τους) τραγούδια, τα «Give Us A Kiss» και «Jubilee Street», τα οποία ηχογραφήθηκαν ζωντανά στην Οπερα του Σίδνεϊ και ακούγονται στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «20,000 Days On Earth» («20.000 Μέρες στη Γη»). Ενώ τη Δευτέρα -ανήμερα των 56ων γενεθλίων του Νικ Κέιβ- μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο Ιντεάλ (22.15) την ίδια την ταινία – στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

 

Η ταινία με θέμα τον ίδιο τον Nικ Κέιβ, σε σκηνοθεσία Iαν Φορσάιθ και Τζέιν Πόλαρντ, θριάμβευσε κατά την πρώτη προβολή της στο φετινό κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Sundance, καθώς απέσπασε βραβείο σκηνοθεσίας και μοντάζ.

 

19-3Οι δύο σκηνοθέτες περιέγραψαν καλύτερα από τον καθένα τον τρόπο με τον οποίο ο Νικ Κέιβ «σκέπασε» την ταινία τους. Αλλωστε, από τη στιγμή που ξεκίνησαν τα γυρίσματα κατά τη διάρκεια της συναυλίας που έδινε ο τραγουδοποιός με τους The Bad Seeds στην Οπερα του Σίδνεϊ, ήταν σχεδόν καταδικασμένοι. «To “Jubilee Street” εισέβαλε από μόνο του στην ταινία μας», παραδέχονται. «Είχαμε προγραμματίσει να τελειώσουμε με το “Push The Sky Away”, αλλά τελικά δεν επιλέγεις πώς το ροκ εν ρολ εισβάλλει στην ψυχή σου.

 

»Οταν η μπάντα έπαιξε live το “Jubilee Street” δεν είχαμε καμιά άλλη επιλογή. Μόλις 4 τραγούδια είχαν προλάβει να ακουστούν και τότε είδαμε τον Νικ Κέιβ να μεταμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας. Οι ζωές μας δεν είναι πλέον ίδιες από εκείνη τη στιγμή».

 

Η ταινία «χτίζει», μέσα στα 97 λεπτά που διαρκεί, μια αφηγηματική και κινηματογραφική πραγματικότητα που συνδυάζει αρμονικά την ερμηνεία και την αφήγηση.

 

Συναισθήματα, αλήθειες, μουσικές, παρασκήνιο συνυπάρχουν σε μεγάλες δόσεις. Χωρίς να είναι ένα τυπικό μουσικό ντοκιμαντέρ αλλά ούτε και μια απλή καταγραφή συναυλίας, το «20,000 Days On Earth» έχει ηλεκτρισμένες ερμηνείες και μας αφήνει να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στη δημιουργική διαδικασία.

 

19-2

Με την Κάιλι Μινόγκ σε σκηνή όπου η τραγουδίστρια του εξομολογείται πόσο φοβάται τη μοναξιά

Για παράδειγμα, υπάρχουν ολόκληρα μέρη στην ταινία που δείχνουν πώς μια μικρή ιδέα που ξεκινά από το χάος που επικρατεί στο γραφείο του Κέιβ εξελίσσεται σε ένα τεράστιο έπος, το οποίο παρακολουθούμε να παίζεται επί σκηνής στην Οπερα του Σίδνεϊ από το συγκρότημά του. Τρυφερή επίσης είναι η παρέμβαση-εξομολόγηση στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου της Κάιλι Μινόγκ.

 

Στο διά ταύτα τώρα, τα δύο υπέροχα κομμάτια (που στη στούντιο εκδοχή τους υπάρχουν στο άλμπουμ «Push the Sky Away») ήδη είναι διαθέσιμα ψηφιακά (από τις 4 Σεπτεμβρίου), ενώ στις 10 Νοεμβρίου αναμένονται και σε 10ιντσο βινίλιο.

 

Τραγούδια που για άλλη μια φορά θυμίζουν ερωτική -και όχι μόνο- εξομολόγηση. Το γεμάτο ποίηση «Give Us A Kiss» χρησιμοποιεί λίγο πιάνο που συχνά διακόπτεται από ριπές κρουστών, ανατρέχει στα παιδικά όνειρα και στις εύθραυστες σκέψεις.

 

«Childhood days in a simmer haze/ Give us a kiss/ In the blue you whisper into the music/ And the feel underneath the foam bush/ Give us a kiss».

 

 

………………………………………….

 19-4Οι Αlt-j είναι όλοι δικοί μας

 

Oι Αlt-j είναι το συγκρότημα που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς όταν πριν από περίπου δύο χρόνια κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο «An Awesome Wave» (Μάιος του 2012). Μάλιστα, τα βραβεία Mercury επιβράβευσαν το ντεμπούτο τους με το σχετικό καλύτερο βραβείο. Οπως παραδοσιακά συμβαίνει με τα δεύτερα άλμπουμ, οι νεαροί από τη Βρετανία καλούνται τώρα να αποδείξουν ότι ο ντόρος γύρω από το όνομά τους ήταν δικαιολογημένος.

 

Το πρώτο δείγμα που έχουμε από τον νέο δίσκο τους «This is all yours» (στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένεται) είναι το «Left Hand Free», που έχει ήδη μπει στη λίστα με τα αγαπημένα alternative του Σεπτεμβρίου. Λίγο ανέμελοι, λίγο σέξι, λίγο groovy!

 

Το σύμβολο της μπάντας τους, πάντως, συνεχίζει να είναι το γράμμα «Δ», το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην επιστημονική γλώσσα για να τονίσει την «αλλαγή» ή τη «διαφορά». Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν θα το έχουν καταφέρει και στη μουσική τους.

 

Δείτε το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Left Hand Free» (https://www.youtube.com/watch?v=NRWUoDpo2fo) όσο περιμένουμε για το νέο τους άλμπουμ και αφήστε το ένα από τα δύο χέρια ελεύθερο για να μπορείτε να πατάτε το play ξανά και ξανά.

 

Μ.Κ.

 

Scroll to top