ΒΑΛΙΑ ΚΑΪΜΑΚΗ

21/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στο «μυαλό» των big data

Οταν ο όγκος των δεδομένων ξεπερνά τις δυνατότητες του εγκεφάλου μας, τότε δεν μας μένει παρά να κρατήσουμε την αναπνοή μας και να «βουτήξουμε» μέσα τους.
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Κάθε λεπτό δημιουργούνται στον κόσμο 1,7 εκατ. δισεκατομμύρια byte δεδομένων. Για να κατανοήσουμε το μέγεθός τους, συνήθως χρησιμοποιούμε το παράδειγμα της εγγραφής τους σε DVD. Θα χρειάζονταν, λοιπόν, 360.000 DVD για να καταγράψουν τα δεδομένα που δημιουργούνται κάθε λεπτό.

 

Τα δεδομένα βρίσκονται παντού, δημιουργούνται από ανθρώπους ή παράγονται από μηχανήματα, όπως αισθητήρες που συγκεντρώνουν κλιματικές πληροφορίες, δορυφορικές εικόνες, ψηφιακές φωτογραφίες και βίντεο, αρχεία αγορών, σήματα GPS κ.λπ.

 

Τέτοιου είδους πληροφορίες αποτελούν ένα πραγματικό χρυσωρυχείο. Αποτελούν όμως και πρόκληση, γιατί τα σημερινά σύνολα δεδομένων είναι τόσο τεράστια και πολύπλοκα στην επεξεργασία τους, που απαιτούν νέες ιδέες, εργαλεία και υποδομές. Πώς μπορεί ο εγκέφαλός μας να διαχειριστεί έναν τέτοιο όγκο δεδομένων; Για να λύσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα, Ευρωπαίοι ερευνητές προσπαθούν ν’ αναπτύξουν ένα διαδραστικό σύστημα που παρουσιάζει τα δεδομένα με τον επιθυμητό τρόπο, αλλά και μεταβάλλει διαρκώς την παρουσίασή τους, προκειμένου να αποτραπεί η υπερφόρτωση του εγκεφάλου. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές θα μπορούν να μελετούν αποδοτικότερα ή οι δημοσιογράφοι να διασταυρώνουν ταχύτερα τις πηγές τους.

 

Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ονομάζεται CEEDs (The Collective Experience of Empathic Data Systems, @ceedsproject) και οι ερευνητές κατασκεύασαν μια Επαγωγική Μηχανή Εμπειριών (eXperience Induction Machine – XIM), που βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη και η οποία χρησιμοποιεί την εικονική πραγματικότητα για να επιτρέψει στον χρήστη να «εισέλθει» σε μεγάλα σύνολα δεδομένων.

 

Πρόκειται για ένα περιβάλλον εμβύθισης, το οποίο περιέχει πληθώρα αισθητήρων που παρουσιάζουν τις πληροφορίες με τον κατάλληλο τρόπο για τον χρήστη, προσαρμόζοντάς τες ανάλογα με τις αντιδράσεις του. Το σύστημα παρακολουθεί τις χειρονομίες, τις κινήσεις των ματιών και τον καρδιακό παλμό και αλλάζει τον τρόπο παρουσίασης των δεδομένων. Ετσι λοιπόν, το σύστημα αντιλαμβάνεται πότε οι συμμετέχοντες κουράζονται ή υπερφορτώνονται με πληροφορίες. Και προσαρμόζεται αναλόγως. Είτε απλουστεύει τις οπτικές αναπαραστάσεις ώστε να ελαφρύνεται το γνωστικό φορτίο, ελαττώνοντας την καταπόνηση του χρήστη και αυξάνοντας την ικανότητα συγκέντρωσής του. Είτε καθοδηγεί τον χρήστη σε περιοχές της απεικόνισης των δεδομένων που είναι λιγότερο φορτωμένες με πληροφορίες.

 

Με πιο απλά λόγια, είναι σαν να μπαίνουμε σε μια τεράστια βιβλιοθήκη, η οποία μεταβάλλεται συνεχώς ανάλογα με εμάς που «διαβάζουμε», θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αλλάζει η γραμματοσειρά, η γλώσσα ή η ταχύτητα ανάγνωσης των βιβλίων ανάλογα με τις δικές μας αντιδράσεις.

 

Οι πιθανές εφαρμογές του συστήματος CEEDs είναι πολυάριθμες και διαφορετικές μεταξύ τους: από την επιθεώρηση δορυφορικών εικόνων και την αναζήτηση πετρελαίου, έως την αστρονομία, τα οικονομικά και την ιστορική έρευνα. Αρκεί τα δεδομένα να είναι… πολλά.

 

Το λυπηρό της ιστορίας είναι ότι η τεχνολογία προχωρά με τόσο γρήγορους ρυθμούς, που οι περισσότεροι από εμάς μένουν πίσω. Πάνω που ο μέσος χρήστης κατάφερε πάνω κάτω να «υποτάξει» το δίκτυο στις προσωπικές του ανάγκες, το μέλλον μεταφέρεται στα «μεγάλα δεδομένα», ενώ οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν καλά καλά καταλάβει για ποιο πράγμα πρόκειται.

 

Και βέβαια, εάν δεν κατανοείς, τότε και δεν αξιολογείς και, κυρίως, η αλυσίδα της γνώσης σπάει και μένεις ξεκρέμαστος σε μια παρωχημένη εποχή ενώ η ζωή προχωρά.

 

Πολλοί από εμάς δεν θα έρθουν ποτέ σ’ «επαφή» με τα «big data», πιθανόν όμως τα παιδιά μας (ή τα εγγόνια μας για τους νεότερους) να διδάσκονται σε αίθουσες όπου η παρουσίαση του μαθήματος προσαρμόζεται στην προσοχή και τις ικανότητες των μαθητών. Και αυτό –όπως και άλλα, για παράδειγμα η τεχνολογία που «φοριέται»– δεν είναι παρά μόνο μια μικρή κλεφτή ματιά στο μέλλον που μας περιμένει. Είμαστε, άραγε, έτοιμοι να το υποδεχτούμε;

 

[email protected]

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

e- ΑΣΦΑΛΕΙΑ

 

Η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεών της, απέστειλε ανοιχτή επιστολή στα κόμματα προσβλέποντας στην κινητοποίησή τους για την υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου δράσης για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση, από την οποία αναδημοσιεύουμε ένα μέρος.

 

«Το σχέδιο καταρτίστηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (Open Government Partnership -www.opengovpartnership.org), στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα ήδη από το 2012, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης, αυξάνοντας την ανοικτότητά της. Παρ’ όλα αυτά, η υλοποίηση του ελληνικού σχεδίου φαίνεται να χωλαίνει ιδιαίτερα, καθώς –παρά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις επιταγές του σχεδίου– δεν φαίνεται να υλοποιούνται οι πιο πολλές από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα μας για το 2012 και 2013 σχετικά με το άνοιγμα των δημόσιων δεδομένων και την ανοικτή διακυβέρνηση, γιατί δεν εκδίδονται οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις και δεν υλοποιούνται τα έργα που είχαν προβλεφθεί.

 

Αντίθετα, μολονότι η προώθηση πολιτικών ανοικτής διακυβέρνησης συμβάλλει στη αντιμετώπιση παθογενειών του πολιτικού μας συστήματος, όπως η κρίση εμπιστοσύνης στους θεσμούς, η διαφθορά, το πελατειακό σύστημα και, παρά το γεγονός της συμμετοχής της χώρας μας στο OGP, ουσιαστικά δεν υπάρχει πολιτική συζήτηση για τα θέματα που προκύπτουν από τις δεσμεύσεις του σχεδίου δράσης.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων για την υλοποίηση των έως τώρα δεσμεύσεων, η Ελλάδα κατατάσσεται, μαζί με την Εσθονία και τη Ρουμανία, στις χώρες που αναλαμβάνουν φιλόδοξες δεσμεύσεις, τις οποίες όμως αποτυγχάνουν να υλοποιήσουν!

 

Η ανοικτή διακυβέρνηση δεν αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που αφορά λίγους επιστήμονες, τη δημόσια διοίκηση ή κάποιους τεχνοκράτες.

 

Η ανοικτή διακυβέρνηση αφορά όλους μας.

 

Αφορά τον πολίτη που θέλει να γνωρίζει πώς αξιοποιούνται οι φόροι του, αφορά τον μαθητή που θέλει να βλέπει τα δρομολόγια του λεωφορείου στο κινητό του, αφορά τον επαγγελματία που έχει ανάγκη την ανοικτή πρόσβαση σε δημόσια συστήματα που του επιτρέπουν να ελέγξει τυχόν πλαστότητα τιμολογίων κ.ο.κ.

 

Θεωρώντας μάλλον δεδομένη τη μειωμένη εμπιστοσύνη της κοινωνίας στα πολιτικά κόμματα, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση είναι μια ευκαιρία για τα ελληνικά πολιτικά κόμματα να ανατρέψουν αυτήν την εικόνα. Να συμβάλουν με συγκεκριμένο προγραμματικό και πολιτικό λόγο στον συνεχή διάλογο μεταξύ δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας των πολιτών για την πορεία υλοποίησης των εθνικών δεσμεύσεων, για τις κατευθύνσεις που οφείλουν να ακολουθήσουν οι δεσμεύσεις του νέου σχεδίου δράσης, για την έμπρακτη –επιτέλους– εφαρμογή του».

 

Αναλυτικά ολόκληρη η επιστολή: https://ellak.gr/2014/09/anichti-epistoli-apo-tin-eellak-sta-kommata-gia-tin-anikti-diakivernisi/

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο ενημερώνονται οι πρωτοετείς φοιτητές του ΑΠΘ για τη νέα ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής, που λειτουργεί από φέτος στο Ιδρυμα. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης θέτει σε εφαρμογή ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών για το σύνολο των πρωτοετών. Μέσα από ένα ενιαίο περιβάλλον, ο πρωτοετής έχει τη δυνατότητα με τρία απλά βήματα να συμπληρώσει ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής, να δημιουργήσει τον ιδρυματικό λογαριασμό του, με τον οποίο έχει πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και να αποκτήσει την ακαδημαϊκή του ταυτότητα.

 

*Το απόγευμα της Δευτέρας 22 Σεπτεμβρίου 2014 το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο γιορτάζει τη φθινοπωρινή ισημερία και παρουσιάζει αποσπάσματα ψηφιακών ταινιών, τα οποία από το 2004 μέχρι σήμερα βραβεύτηκαν στο DomeFest, το πρώτο φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών θόλου στον κόσμο, σε ένα μοναδικό ψηφιακό πανόραμα διάρκειας 40 λεπτών. Τα αποσπάσματα καλύπτουν όλο το φάσμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας ψηφιακών παραγωγών για θόλους. Τρεις παραστάσεις: 18.30, 19.30 και 20.30, είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 18.00 της ίδιας ημέρας.

 

*Η Μονάδα Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ του ΤΕΙ Αθήνας, στο πλαίσιο του έργου «Μονάδες Αριστείας ΕΛ/ΛΑΚ», προσκαλεί φοιτητές, προγραμματιστές, εκπαιδευτικούς και όλους όσους ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με το ανοικτό λογισμικό στις Θεματικές Περιοχές του Εκπαιδευτικού Λογισμικού & Βασικών Εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ, στον Κύκλο Εκπαίδευσης «Συστήματα Ηλεκτρονικής Μάθησης & Ηλεκτρονική Αξιολόγηση». Από τις 4-10 έως τις 16-1. Αιτήσεις για δωρεάν συμμετοχή μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες στο [email protected].

 

Scroll to top