30/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

«Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες»

 

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΡΙΒΑΣΟ Ρομπέρτο Ρίβας, πυροσβέστης από τη Λα Κορούνια στην Ισπανία, αρνήθηκε να συνεργαστεί στην έξωση 85χρονης, που έχανε το σπίτι της επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει το στεγαστικό της δάνειο. Ο Ρίβας τιμωρήθηκε από την πολιτεία με πρόστιμο 600 ευρώ για την άρνησή του να υπακούσει στις διαταγές να σπάσει το λουκέτο της εισόδου, αλλά επιβραβεύτηκε από τον κόσμο και από συναδέλφους του σε Μαδρίτη, Βαλένθια, Καταλονία και άλλες περιοχές που ακολούθησαν το παράδειγμά του. Οταν βρέθηκε στο δικαστήριο, αποθεώθηκε με χειροκροτήματα από τους συναδέλφους του και τους παρευρισκόμενους. «Εγώ σώζω ανθρώπους, όχι τράπεζες» δήλωσε ο πυροσβέστης. Τα μέλη του «Συνδέσμου θυμάτων στεγαστικών δανείων» ήταν επίσης με το μέρος του, παλεύοντας να σταματήσουν τις εξώσεις.

 

ΝΟ.ΡΑ

 

………………………………………….

 

„Μέρες του ’94

 

Ιούλιος 1994. Η πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι και πάλι καταστροφική. Ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, επισκέπτεται στην Ουάσινγκτον τον τότε ισχυρό άνδρα του ΔΝΤ, Μισέλ Καμντεσίς. Εκπληκτος βλέπει να τον περιμένουν και τρεις διευθυντές του Ταμείου μαζί με έναν εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ολοι μαζί τον πιέζουν επί μιάμιση ώρα να δεχτεί να υπαχθεί η Ελλάδα στον σφιχτό έλεγχο του ΔΝΤ και της Ε.Ε., δηλαδή ενός είδους «τρόικας» (η ΕΚΤ δεν υπήρχε τότε). Ο κ. Παπαντωνίου είπε το μεγάλο «όχι» και η Ελλάδα κατάρτισε το γνωστό Πρόγραμμα Σύγκλισης που την έφερε στο ευρώ με δημοσιονομική εξυγίανση και ταυτόχρονα με ανάπτυξη 4% τον χρόνο (οι προεκτάσεις στο σήμερα όπου το «ναι» στην τρόικα έχει λάβει δημοψηφισματικό χαρακτήρα είναι περιττές). Το «στιγμιότυπο» αποκαλύπτει στο νέο βιβλίο του, που παρουσιάζεται σήμερα στις 7 μ.μ., στη Στοά του Βιβλίου, ο ίδιος ο Γιάννος Παπαντωνίου. Μιλούν γι’ αυτό οι Θ. Βερέμης, Στ. Μάνος και Ρ. Σωμερίτης, με συντονιστή τον «δικό» μας Κ. Τσουπαρόπουλο.

 

Λ.Κ.

 

…………………………………………..

 

„Τσακωμός

 

Ακόμη τσακώνονται Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για το ποιος εκφράζει τη «Δημοκρατική Παράταξη». Μήπως όμως η απάντηση στο συγκεκριμένο ρητορικό ερώτημα είναι «κανείς από τους δύο»; Η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και αποχωρήσασα από το Κίνημα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξε την εκδοχή ενός γαλαζοπράσινου καβγά για τις εντυπώσεις. «Η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε εξ ορισμού, ούτε ιστορικά ούτε πολιτικά», σημειώνει, ενώ για το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι δεν έχει πια καμία σχέση με την πολιτική κληρονομιά της ιστορικής Δημοκρατικής Παράταξης. Καταλήγοντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου επισημαίνει ότι ο κόσμος της «Δημοκρατικής-Προοδευτικής Παράταξης» έχει προ πολλού αποχωρήσει και έχει στρέψει την πλάτη του στη συγκυβέρνηση, στις πολιτικές και στους πρωταγωνιστές της.

 

Δ.Κ.

 

…………………………………………

 

„Παραίτηση

 

Με νέες αιχμές κατά του πρωθυπουργού επανήλθε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Μιλώντας στον Alpha, τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας για να διεξαχθεί ομαλά η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μη χρειαστεί να προσφύγει η χώρα σε εκλογές. «Ενδεχομένως να χρειαστεί να παραιτηθεί ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς για να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει πιθανότατα να αλλάξει ο πρωθυπουργός», είπε. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερα τεταμένες σχέσεις του με τον πρωθυπουργό, και φυσικά την απουσία Τζιτζικώστα από τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 40 χρόνων του κόμματος.

 

Ν.ΦΩΤ.

 

………………………………………..

 

„Κουρέματα…

 

«Η Ραχήλ Μακρή είναι μια πολύ καλή βουλευτής που έκανε πολύ καλή δουλειά, αλλά…». Ετσι απάντησε ο Πάνος Καμμένος στην ερώτηση «τι τρέχει με τη βουλευτή Κοζάνης». Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. τόνισε ότι η κ. Μακρή, την ημέρα που ο ίδιος παρουσίαζε τα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια, «παρασύρθηκε σε έναν υβριστικό διάλογο προς στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. μέσω του facebook». Τι μέλλει γενέσθαι; Οπως είπε, για τη διαγραφή ή μη της βουλευτού θα αποφασίσουν το Πειθαρχικό και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, εκτός εάν «βγει και ζητήσει συγγνώμη από τα στελέχη στα οποία επιτέθηκε δημόσια και ξεκαθαρίσει πώς ήταν τα πράγματα». Η ίδια, πάντως, το προηγούμενο βράδυ είχε απαντήσει ειρωνικά μέσω facebook: «είμαι τέντι γκερλ. Κουρέψτε με»!

 

Τ.Τ.

 

…………………………………………

 

„Ενέργεια

 

Αφιερωμένη στις προοδευτικές πολιτικές στον Τομέα της Ενέργειας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από τους διοργανωτές ως «μια ευκαιρία για τη Σοσιαλδημοκρατία», θα είναι η εκδήλωση που διοργανώνει αύριο στις 7.30 το απόγευμα το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και το Ιδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung. Στην εκδήλωση καλούν ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ, Χρήστος Δερβένης, και ο διευθυντής της Αντιπροσωπείας του γερμανικού Ιδρύματος, Χρήστος Κατσιούλης, ενώ εισηγητές θα είναι οι Yasmin Fahimi, γενική γραμματέας του SPD, και ο Γιάννης Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση θα έχει συντονιστή τον Κυριάκο Πιερρακάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, και πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, 10674 Αθήνα, 5ος όροφος).

 

Δ.Κ.

 

………………………………………….

 

„Ισχυροποίηση

 

Μπορεί ορισμένοι να θεωρούν ότι η Αλέκα Παπαρήγα έχει «αποτραβηχτεί» από την κομματική ζωή στο ΚΚΕ, ωστόσο μια παρουσίαση βιβλίου δείχνει ότι η τέως γ.γ. του ΚΚΕ συνεισφέρει ενεργά και στην ιδεολογική επεξεργασία του κόμματος. «Κόμμα “παντός καιρού”. Ιδεολογική – πολιτική και οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ» ονομάζεται το βιβλίο που θα παρουσιάσει η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σήμερα στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος ). Η εκδήλωση, την οποία έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή της Κ.Ε. του κόμματος, οργανώνεται από την Τομεακή Οργάνωση Κατασκευών.

 

Ν.ΣΒ.

 

………………………………………….

 

„Αλλεργικός

 

Αδύνατο να ανεχτεί τους χρυσαυγίτες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Αβραμόπουλος. Μέσα σε δύο μόλις συνεδριάσεις απέβαλε από την αίθουσα δύο φορές νεαρό υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής που εμφανίστηκε με ναζιστικό σύμβολο στα ρούχα του. «Με το μπλουζάκι των ναζί που φοράς θα φύγεις έξω. Εδώ δεν μένεις. Εδώ μέσα τέτοια σήματα και ιστορίες δεν θα υπάρξουν…», του είπε κοφτά και τον ανάγκασε να αποχωρήσει. Την προηγούμενη φορά τον είχε αποβάλει γιατί έβγαζε φωτογραφίες την ώρα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ν.ΦΩΤ.

 

…………………………………………

 

„Συναντήσεις

 

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει ο Σταύρος Θεοδωράκης. Πότε, πού και με ποια ατζέντα δεν το γνωρίζουμε, διότι πολύ απλά δεν ανακοινώθηκαν από καμία πηγή, ούτε το Ποτάμι φρόντισε να δώσει λεπτομέρειες. Απλώς ο επικεφαλής του ζήτησε να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά και τον Αλέξη Τσίπρα και τα γραφεία τους είπαν κατ’ αρχάς «ναι». Ούτως ή άλλως, ουδείς μπορεί να αρνηθεί να συναντήσει τον επικεφαλής ενός κόμματος που εισήλθε στην Ευρωβουλή, αφού το θεσμικό «τυπικό» επιβάλλει τέτοιες συναντήσεις.

 

Ν.ΣΒ.

 

…………………………………………..

 

„Ρατσισμός

 

H Ελλάδα έχει γίνει «ένα εξελιγμένο εργαστήριο θεσμικού ρατσισμού», διαπιστώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Ζαν-Φιλίπ Ντεντιέ σε άρθρο του στο aljazeera.com. Αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αντισυνταγματικότητα των επιχειρήσεων σκούπα και στις ξενοφοβικές ενέργειες της Δικαιοσύνης (Φαρμακονήσι, Μανωλάδα). Καταλήγει πως, αν δεν αντιμετωπίσει τη ρητορική μίσους δημόσιων προσώπων, «η Ελλάδα, το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, θα γίνει η εμπροσθοφυλακή της πορείας καταστροφής του πολιτισμού στην Ευρώπη».

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top