01/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ καταστρέφεται από το «Ισλαμικό κράτος»

UNESCO κατά εξτρεμιστών ισλαμιστών

      Pin It

Φαίνεται ότι η κάθαρση που επιχειρούν οι φανατικοί μαχητές του «Ισλαμικού κράτους» σε επίπεδο ανθρώπινων ζωών έχει αναγωγή και στον πολιτισμό. Εκ πρώτης όψεως αναμενόμενο. Εδώ δεν διστάζουν να αφαιρέσουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, θα δείξουν οίκτο στην πολιτιστική κληρονομιά; Η νοοτροπία «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά» βρίσκει απόλυτα σύμφωνους τους εξτρεμιστές τρομοκράτες, προκαλεί όμως και την εύλογη αντίδραση της UNESCO.

 

Σε ειδική διάσκεψη που διοργάνωσε προχθές, με τη συμμετοχή Γάλλων και Ιρακινών διπλωματών αλλά και άλλων ειδικών, η UNESCO καταγγέλλει τους εξτρεμιστές μουσουλμάνους για καταστροφή μνημείων στο Ιράκ και λαθρεμπορία αρχαιολογικών ευρημάτων. «Η πολιτιστική κληρονομιά του Ιράκ βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Η ανάγκη για άμεση δράση είναι ύψιστη. Ιρακινά μνημεία πολιτισμού, όπως ο τάφος του Ιωνά, τα Παλάτια των Ασσυρίων, εκκλησίες και άλλα μνημεία, χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά, καταστρέφονται και λεηλατούνται», αναφωνούν.

 

Ειδικά για τον περίφημο τάφο του Ιωνά στη Μοσούλη, ένα κομψοτέχνημα που χρονολογείται περί τον 8ο αιώνα π.Χ., είχαν προηγηθεί φωτογραφίες και πλάνα στο Διαδίκτυο από τη ριζική καταστροφή που υπέστη τον περασμένο Ιούλιο. Οι απερίγραπτες εικόνες έδειχναν σε πρώτο πλάνο φανατικούς σουνίτες να καταστρέφουν με βαριοπούλα τον τάφο του προφήτη Ιωνά στη Νινευί προκαλώντας παγκόσμια αγανάκτηση και πολλές αποδοκιμασίες. Την ίδια στιγμή, το ISIS είχε ανακοινώσει ότι «ψεύτικα είδωλα πρόκειται να καταστραφούν», ενώ μαχητές του είχαν προβεί σε κατάληψη του μουσείου της Μοσούλης. Ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου της Βαγδάτης, Καΐς Χουσεΐν Ρασίντ, είχε δηλώσει στο The Daily Beast ότι οι φανατικοί σουνίτες αναμένουν εντολές εκ των άνωθεν για να ξεκινήσουν να καταστρέφουν αγάλματα.

 

Ο Καΐς Χουσεΐν Ρασίντ καταγγέλλει και απόπειρα πώλησης αρχαίων στην Ευρώπη και την Ασία, διαμέσου γειτονικών χωρών, από ομάδα ισλαμιστών εξτρεμιστών. «Τα ποσά αυτά χρηματοδοτούν την τρομοκρατία» τόνισε, συμπληρώνοντας τις προηγούμενες δηλώσεις Γάλλου πρεσβευτή, ο οποίος επισήμανε ότι η αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων θα σημάνει και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η UNESCO πρότεινε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να απαγορεύσει κάθε εμπορική δραστηριότητα που έχει να κάνει με ιρακινά και συριακά πολιτιστικά αντικείμενα.

 

Επιμ.: Βλάσης Κωστούρος

 

Scroll to top