10/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Μόνο ένα νεύμα

 

«Η διάσπαση που προκάλεσε ο κ. Σαμαράς έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Πρώτη φορά αρχηγός κόμματος διασπά τη δική του παράταξη, για να ευνοήσει υποψήφιο άλλου κόμματος». «Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν πάρει την απόφαση πως το κόμμα χάνει και ο σώζων εαυτόν σωθήτω, ενώ ο πρωθυπουργός παρακολουθεί, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτά τα παρατράγουδα». Αυτά δήλωνε τον Μάιο και τον Οκτώβριο φέτος ο πρώην δήμαρχος, Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ προχθές περιέγραφε σε ραδιοσταθμό την αγέρωχη στάση του στο καφενείο της Βουλής, όταν για λόγους ευγένειας χαιρέτησε τον πρωθυπουργό. Αρκεσε μόνο ένα νεύμα (;) του Α. Σαμαρά από το Μιλάνο για να τον πείσει να επιστρέψει στη Ν.Δ. Η Πολιτική Ανοιξη τελικά ανασυγκροτείται με εντολή Σαμαρά μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ν.Δ. Τώρα θα μπορούν όλοι μαζί να εγκαλούν τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ για… έλλειψη αρχών!

 

Α.Ψ.

 

„Υφεση

 

Η αξία των ελληνικών εξαγωγών το δωδεκάμηνο Σεπτεμβρίου 2013 – Αυγούστου 2014 συρρικνώθηκε κατά 6,4%, σε σύγκριση με την περίοδο Σεπτεμβρίου 2012-Αυγούστου 2013, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η συνεχιζόμενη μείωση των ελληνικών εξαγωγών δεν οφείλεται μόνο στα ροδάκινα, αλλά λ.χ. και στο λάδι (-39,2%) και στα βιομηχανικά είδη, καθώς ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα υποχώρησε στις 48,4 μονάδες ως αποτέλεσμα της μείωσης νέων παραγγελιών και της στασιμότητας της ζήτησης στην εξωτερική αγορά. Ας μη μας πουν πάλι ότι πρέπει… να πέσουν κι άλλο τα μεροκάματα ή να παταχθεί η γραφειοκρατία. Κάτι άλλο συμβαίνει στο «παραγωγικό μοντέλο» της χώρας.

 

Δ.Τ.

 

„Ανεμοι

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει μονότονα να πάμε σε εκλογές. Γιατί ξέρει ότι αν πάμε στο τέλος της θητείας, στο 2016, το Μνημόνιο θα έχει γίνει τόσο μακρινό παρελθόν, που δεν θα μπορεί να κινεί πλέον την οργή και τον θυμό των συμπολιτών μας, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης θα έχουν πιάσει πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ύψη. Και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιστρέψει στις παραδοσιακές του ρίζες -μακριά από τα μοναστήρια, μακριά από την πλατεία του Αγίου Μάρκου-, πάλι πίσω στα γνωστά μετερίζια των περιθωριακών, των αναρχικών, των “μπαχαλάκηδων” και όλων αυτών με τους οποίους συνετράφη τόσα χρόνια». Αυτά είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Στον Πειραιά φαίνεται ότι φυσάει πολύ…

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Ναυτιλία

 

«Είναι αλήθεια ότι ο ναυτιλιακός τομέας έχει αγνοηθεί από κάθε είδους στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μας κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Μια πρώτη σημαντική συνεισφορά θα ήταν να σταματήσει το ελληνικό κράτος να βάζει εμπόδια στη ναυτιλιακή δραστηριότητα», είπε ο υπουργός Νίκος Δένδιας, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ναυτιλιακό ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» σε συνεργασία με την Capital Link. Το ερώτημα είναι γιατί σε τόσα χρόνια, φιλοευρωπαϊκών, εκσυγχρονιστικών, φιλελεύθερων και μνημονιακών κυβερνήσεων ουδείς κατάφερε να απελευθερώσει τους… σκλαβωμένους Ελληνες εφοπλιστές Λονδίνου, Νέας Υόρκης, Λιβερίας κ.λπ., από τα χέρια των οποίων περνά μόνο το 13% των παγκόσμιων μεταφορών.

 

Δ.Τ.

 

„Διάσκεψη για τη Γάζα

 

Με τη συμμετοχή της Ελλάδας, την οποία θα εκπροσωπήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποιείται την Κυριακή στο Κάιρο η Διεθνής Διάσκεψη για την Ανοικοδόμηση της Γάζας. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι και θα μετάσχουν o Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, o γεν. γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κάθριν Αστον. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος θα ζητήσει από τις συμμετέχουσες χώρες να υποστηρίξουν την Παλαιστίνη στην προσπάθειά της να γίνει μέλος του ΟΗΕ, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση σημαντικών δεσμεύσεων από τις χώρες που θα συμμετάσχουν για την ανοικοδόμηση της Γάζας, η οποία χρειάζεται 6 δισ. δολάρια.

 

Τ.Τ.

 

„«Αναφανδόν»

 

Μετά τη δήλωσή του ότι συντάσσεται «αναφανδόν υπέρ της Δούρου» στο ζήτημα του «επανελέγχου», ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, βρήκε πεδίο να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και στην περιφερειάρχη και να… επιστρέψει στη γραμμή της Ν.Δ. «Δεν πετύχατε να βγάλετε τον κόσμο στους δρόμους, θέλετε να δημιουργήσετε μια κοινωνική αναταραχή βγάζοντας τα σκουπίδια στους δρόμους», είπε απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Στη Βουλή συζητείται η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Αν θέλουν να μιλήσουμε για τα απορρίμματα, ας έρθουν στο περιφερειακό συμβούλιο την Τρίτη», σχολίασε μέσω twitter η Ρένα Δούρου. Θα πάει άραγε ο… αυτοδιοικητικός υπουργός;

 

Στ.Ζ.

 

„Πανηγύρια

 

Εντάξει, το καταλάβαμε. Οσο ξεχαρβαλώνεται το κοινωνικό κράτος (που έχει απομείνει) και χρεοκοπεί το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, τόσο θα βελτιώνονται οι επιδόσεις του ιδιωτικού τομέα ασφαλίσεων. Είναι αυτό που μας λένε οι νεοφιλελεύθεροι, ότι η κρίση των πολλών γίνεται ευκαιρία για κάποιους. Νέα, λοιπόν, αύξηση παραγωγής παρουσίασαν οι ασφαλίσεις ζωής τον Ιούλιο του 2014, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013. Είναι ο πέμπτος μήνας του 2014 που καταγράφεται αύξηση στις ασφαλίσεις ζωής σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με μελέτη της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την παραγωγή ασφαλίστρων επταμήνου (Ιανουαρίου-Ιουλίου) 2014.

 

Δ.Τ.

 

„Συνέλευση ΚΕΔΕ

 

Το πήρε απόφαση ο δήμαρχος Αθηναίων και όρισε την ημερομηνία για την ανάδειξη ηγεσίας της ΚΕΔΕ. Ο Γιώργος Καμίνης, με επιστολή του, καλεί τους εκλεγέντες εκπροσώπους των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων (ΠΕΔ) όλης της χώρας στην ΙΕ’ Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για την ανάδειξη οργάνων. Η Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου και ώρα 9.00 σε ξενοδοχείο του Κέντρου της Αθήνας.

 

Στ.Ζ.

 

„Σιωπή

 

Αναγνώστες μας έθεσαν το εύλογο ερώτημα, γιατί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και το επιτελείο του αντιμετωπίζουν την Αμφίπολη ως προσωπική επιλογή κάλυψης των τεράστιων προβλημάτων, ενώ αφήνουν το Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, να καταστρέφεται από το παράνομο αγκυροβόλιο πλοίων; Οι ίδιοι αναρωτιούνται, αφού ο δήμαρχος Κυθήρων ορθώς αντιδρά στη συντελούμενη πολιτισμική καταστροφή, γιατί οι δήμαρχοι Ελαφονησίου και Μονεμβασίας σιωπούν εκκωφαντικά;

 

Π.Γεωργ.

 

„Επανάσταση

 

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο των εκδόσεων Historical Quest με τίτλο «Τα Μικροαστικά Στρώματα στη Γαλλική Επανάσταση (1787-1795) – Μορφές δράσης, ιδεολογία και κοινωνικές αντιλήψεις» του Θανάση Γάλλου. Στο πλαίσιο παρουσίασης της νέας έκδοσης, το Historical Quest οργανώνει εκδήλωση στις 13 Οκτωβρίου 2014, στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο – καφέ «Εκτός των τειχών» (Γραβιάς 10-12, Εξάρχεια). Ομιλητές στην παρουσίαση θα είναι οι: Αννα Καρακατσούλη, επίκουρη καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ιστορίας Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, και Φίλιππος Αθανασόπουλος, ιστορικός-εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, με μεταπτυχιακό δίπλωμα Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ.

 

Γ.Δ.

 

„Τα… λατινικά

 

Κάποιοι στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πληροφορήθηκαν την απόπειρα αυτοπυρπολισμού ενός Λιβανέζου στην πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν στις 3 Οκτωβρίου εκατοντάδες αλλοδαποί στις Βρυξέλλες για να εναντιωθούν στην επιχείρηση–σκούπα Mos Maiorum (στα λατινικά σημαίνει «το έθιμο των προγόνων» κι αναφέρεται στους αρχαίους Ρωμαίους), την οποία πρότεινε η ιταλική προεδρία, και αποφάσισαν να μη συμμετάσχει η χώρα μας σε αυτή την… εξόρμηση. Εξάλλου κάθε λίγο και λιγάκι εξαπολύεται ένας «Ξένιος Ζευς» και ένας «Θησέας». Πού να μπλέκεις τώρα με τα… λατινικά!

 

Μ.Ι.Τ.

 

„Περιπέτειες

 

Περιπέτειες με τη ναυτιλιακή εταιρεία ΝΕΛ, την οποία κήρυξε έκπτωτη πριν από λίγο καιρό από δύο επιδοτούμενες γραμμές του Β. Αιγαίου, έχει ο υπουργός Ναυτιλίας. Το αποκάλυψε στη Βουλή και, όπως είπε, η εταιρεία τον κυνηγά με μηνύσεις και εκβιαστικά εξώδικα στο σπίτι του. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι όποια «νομικά τερτίπια και να χρησιμοποιήσουν κάποιοι και όσους νομικούς εκβιασμούς και να κάνουν», δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει «να υπηρετεί αυτό που θεωρεί εθνικό συμφέρον των νησιωτών». Εκείνο το αίτημα της ΝΕΛ για ελεύθερη δρομολόγηση, χωρίς επιδότηση, του πλοίου «Μυτιλήνη», που θα εξετάσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ) στις 21 Οκτωβρίου, πώς θα το ξεπεράσει;

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Αντικειμενικές αξίες

 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα λύσει το ζήτημα της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 13 φορολογούμενοι ιδιοκτήτες ακινήτων, που ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της πολιτείας να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες. Ο εισηγητής σύμβουλος Δ. Σκαλτσούνης θα επισημάνει ότι το υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ότι το 2010 ξεκίνησε πανελλαδική διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, αλλά λόγω του μεγάλου όγκου των εργασιών καθυστέρησε η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2012. Ακολούθησαν τα μνημόνια, με αποτέλεσμα οι αξίες των ακινήτων να μεταβάλλονται συνεχώς λόγω της οικονομικής κρίσης, με συνέπεια να μην μπορούν να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top