ΒΑΛΙΑ ΚΑΙΜΑΚΗ

12/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η τυχερή (;) δεκάδα

Πριν από λίγες μέρες, η Microsoft παρουσίασε το καινούργιο της «παιχνίδι», τα Windows 10. Και όπως και κάθε φορά, η καινούργια έκδοση του λειτουργικού συστήματος έγινε πρωτοσέλιδο.
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

Κάποια από τα χαρακτηριστικά των Windows 10 τα ξέραμε, ήδη. Είναι τα χαρακτηριστικά που υπήρχαν στα 7, βγήκαν από τα 8 και επιστρέφουν στα 10 έπειτα από τις διαμαρτυρίες των χρηστών. Με κορωνίδα όλων, το κλασικό μενού έναρξης.

 

«Θέλουμε οι χρήστες των Windows 7 να έχουν το συναίσθημα ότι χθες οδηγούσαν ένα πρώτης γενιάς Prius… και τώρα με τα Windows 10 οδηγούν ένα Tesla», ανέφερε ο Τζο Μπελφιόρε, αντιπρόεδρος της Microsoft στον κλάδο των λειτουργικών συστημάτων, κατά την παρουσίαση (ατυχής σύγκριση για μας τους Ευρωπαίους που δεν έχουμε δει Tesla ούτε ζωγραφιστό, οπότε γιατί να το ζηλέψουμε;).

 

Το νέο λειτουργικό θα είναι διαθέσιμο στα τέλη του 2015, ωστόσο οι «προχώ» χρήστες μπορούν ήδη να το δοκιμάσουν μέσω ενός νέου προγράμματος του Windows Insider, μια δωρεάν τεχνική προεπισκόπηση για φορητούς υπολογιστές και desktop.

 

Η μεγάλη επιτυχία των 7 δεν κατάφερε να επισκιάσει την ακόμη μεγαλύτερη των XP, υπολογίζεται δε ότι ακόμη και σήμερα, που η εταιρεία όχι μόνο δεν υποστηρίζει πια τα XP αλλά ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτα από πλευράς ασφάλειας, το ένα τρίτο των χρηστών αλλά και των εταιρικών πελατών τα χρησιμοποιούν ακόμα. Η Microsoft αναγκάστηκε να λάβει ιδιαίτερα μέτρα και να συνεχίσει την υποστήριξή τους για την Κίνα, όπου τον 50% των επιτραπέζιων υπολογιστών ακόμα χρησιμοποιεί XP.

 

Παράνοια; Οχι, αλλά δεν είναι κι εύκολο ν’ αλλάζεις λογισμικό όποτε θέλει η εταιρεία που το κατασκευάζει. «Υπολογιστή που δουλεύει δεν τον πειράζεις», λένε εκείνοι που ξέρουν κι έχουν απόλυτο δίκιο. Ωστόσο όλα αυτά είναι ιστορία, τα 7 αντικατέστησαν επάξια τα XP και μπορεί όποιος θέλει να μείνει ακόμα σε αυτά.

 

Ομως οι καινούργιοι υπολογιστές έρχονται με καινούργιο λειτουργικό σύστημα. Και η αλήθεια είναι ότι τα 8 δουλεύουν μια χαρά σε κινητές συσκευές, είναι φτιαγμένα για ν’ αγγίζεις την οθόνη και να τα χειρίζεσαι από εκεί.

 

Σε ό,τι με αφορά, πάντα «αποφεύγω» μία στις δύο καινούργιες εκδόσεις και μέχρι στιγμής μού έχει βγει σε καλό. Από τα 98 στα XP και μετά στα 7, είμαι ένας άνθρωπος ικανοποιημένος από τη ζωή του. Οι υπόλοιποι με τα millennium, τα 2000 και δεν ξέρω τι άλλο… λυπάμαι.

 

Τα 8 τα έχω σε τηλέφωνο και τάμπλετ. Μια χαρά κάνουν τη δουλειά τους αλλά δεν με τράβηξαν ποτέ ν’ αντικαταστήσω τα 7 μου στο desktop. Θα τα καταφέρουν, άραγε, τα 10;

 

Το όνομά τους και μόνο (περιμέναμε τα 9) αποτελεί ένδειξη ότι η εταιρεία θέλει να γυρίσει σελίδα. Και πιο συγκεκριμένα να ενσωματώσει τα παλιά «παράθυρα» με τις νέες εφαρμογές. Στα 8 άνοιγες ή το παλιό ή το καινούργιο (apps). Στα 10, τα apps θ’ ανοίγουν ως «παράθυρα» στην οθόνη μας και το παλιό, καλό, κλασικό desktop μας δεν θα εξαφανίζεται.

 

Επίσης, απ’ ό,τι μας λένε, τα Windows 10 θα επικεντρώνονται, σε μεγάλο βαθμό, στην εξατομίκευση, επιτρέποντας στον χρήστη να αλλάζει το μέγεθος των εικονιδίων αλλά και το μενού εκκίνησης. Ακόμα, θα αντικαταστήσουν το λειτουργικό σε όλες τις συσκευές, desktop, laptop, tablets, phablets (να μην τα ξεχνάμε κι αυτά) τηλέφωνα… αν και σ’ αυτό το τελευταίο δεν είμαι σίγουρη ότι τα Windows είναι ακόμη στο παιχνίδι. Και δεν έχει τόσο σημασία τι λένε οι στατιστικές αλλά τι λένε οι εφαρμογές. Ο,τι βγαίνει για iOs βγαίνει και για Android, δεν βγαίνει όμως και για Windows. Κι αν δεν έχεις όλες τις εφαρμογές, τι να το κάνεις το έξυπνο τηλέφωνο;

 

………………………………………..

e-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Την ανάγκη για στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής στους τομείς του πολιτισμού και της έρευνας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την ενίσχυση της διάθεσης του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των ερευνητών, καθώς και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση, διατυπώνουν οι συστάσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τη Europeana. Οι συστάσεις αναδεικνύουν τα οφέλη της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς για την έρευνα, την καινοτομία, τους πολίτες της Ευρώπης.

 

Οι συστάσεις είναι αποτέλεσμα συνεργασίας περίπου 50 εμπειρογνωμόνων από όλη την Ευρώπη, εκπροσώπων υπουργείων και φορέων χάραξης πολιτικής στον πολιτισμό, την έρευνα και τον τουρισμό, σε βάση σχεδίου που πρότεινε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) από κοινού με τη Europeana (www.europeana.eu). Οι συστάσεις διαμορφώθηκαν στο πλαίσιο της διεθνούς εκδήλωσης «Εuropeana for Research and Tourism», που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΤ και τη Europeana, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στις 23 και 24 Ιουνίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Οι ερευνητές βασίζονται ολοένα και περισσότερο στο διαδίκτυο και τις ψηφιακές τεχνολογίες για την πρόσβαση στο επιστημονικό περιεχόμενο και τη διεξαγωγή της έρευνας. Οι αναδυόμενες τεχνολογικές δυνατότητες, όπως η εξόρυξη γνώσης από μεγάλες συσσωρεύσεις δεδομένων, η σημασιολογική ενοποίησή τους, οι τεχνικές οπτικοποίησης δεδομένων και η εμπλοκή του κοινού στην παραγωγή νέας γνώσης δίνουν νέα ώθηση και νέες κατευθύνσεις στους παραδοσιακούς επιστημονικούς κλάδους και συντελούν στην ανάδυση νέων, όπως οι Ψηφιακές Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες. Παράλληλα, οι πολιτικές της ανοικτής πρόσβασης στα αποτελέσματα της δημόσια χρηματοδοτούμενης έρευνας κερδίζουν σταθερά έδαφος με στόχο την ταχύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας για την παραγωγή νέας γνώσης και την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

 

Με τα δεδομένα αυτά, οι συστάσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, ιδίως στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, υποστηρίζοντας τη διάθεση του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου σύμφωνα με τις ανάγκες των ερευνητών και κατά τρόπο που να επιτρέπει την αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογικών δυνατοτήτων και την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων υποστήριξης της επιστημονικής διαδικασίας, με κύριο άξονα την ενίσχυση της Europeana, της βασικής πλατφόρμας ενιαίας διάθεσης ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου στην Ευρώπη.

 

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης διαθέτει στη Europeana περισσότερα από 24.000 αντικείμενα, από τις συλλογές και τα αποθετήρια που αναπτύσσει και υποστηρίζει, όπως το Αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα (http://repository.parthenonfrieze.gr), το Αποθετήριο Πανδέκτης με συλλογές ιστορίας και πολιτισμού (http://pandektis.ekt.gr), οι Ψηφιακές Βιβλιοθήκες των Δημόσιων Κεντρικών Βιβλιοθηκών Σερρών (http://ebooks.serrelib.gr) & Λιβαδειάς (http://ebooks.liblivadia.gr). Το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί σημαντικά, το επόμενο διάστημα, με την προσθήκη του πολιτιστικού περιεχομένου που ψηφιοποιείται.

 

……………………………………….

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Τρεις ελληνικές υποψηφιότητες διακρίθηκαν στην απονομή των βραβείων WITSA Global ICT Excellence Awards 2014, που στο πλαίσιο του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Πληροφορικής (WCIT 2014), στην Γκουανταλαχάρα, στο Μεξικό, από τον World Information Technology and Services Alliance – WITSA. Τα βραβεία έλαβαν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», η Τράπεζα Πειραιώς για την ενοποίηση των συστημάτων 5 τραπεζών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την πρωτοβουλία «Women and Girls Go Digital». Στο πλαίσιο της ίδιας διοργάνωσης ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Γιάννης Σύρρος, εκλέχθηκε εκ νέου αντιπρόεδρος του WITSA για την Ευρώπη.

 

*Η εφαρμογή «Cyberkid», η οποία είναι δωρεάν διαθέσιμη για υπολογιστές, αλλά και smart-phones, tablets, android και IOS, είναι ένας διαδικτυακός τόπος, στον οποίο οι μαθητές μπορούν να ενημερώνονται για τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και να παίζουν διαδικτυακά παιχνίδια. Η εφαρμογή δίνει επίσης τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. http://www.cyberkid.gov.gr/

 

*Το Startup Grind ήρθε και στην Ελλάδα. Η διεθνής κοινότητα που ξεκίνησε από την «πηγή» των startups, τη Sillicon Valley της California, εγκαινίασε το ελληνικό παράρτημά του στην Αθήνα φιλοδοξώντας να φέρει κάτι νέο στο οικοσύστημα των startups. Το Startup Grind ξεκίνησε το 2010 και μέσα σε 4 μόλις χρόνια έχει εξαπλωθεί διεθνώς, έχοντας παρουσία σε 100 πόλεις σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο. Με την υποστήριξη του Google for Entrepreneurs ξεκινά πλέον και στην Αθήνα τις μηνιαίες συναντήσεις του. Πληροφορίες στο http://startupgrind.com/athens/

 

[email protected]

 

Scroll to top