15/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Εκλογές, αλλά όχι τώρα

 

Ασκοπες υπό τις σημερινές συνθήκες οι εκλογές, τονίζει ο Κώστας Σημίτης με ανακοίνωση που εξέδωσε το πολιτικό του γραφείο. Ο πρώην πρωθυπουργός διέψευσε χθες ότι έχει προβεί σε δηλώσεις με τις οποίες τάσσεται υπέρ των πρόωρων, απαντώντας ουσιαστικά σε δημοσίευμα ιστοσελίδας (real.gr), το οποίο τον εμφάνιζε να έχει μεταφέρει σε συνομιλητές του την εκτίμηση ότι η προτιμότερη λύση για τη χώρα θα ήταν οι εκλογές, προκειμένου μια κυβέρνηση, αναβαπτισμένη στη λαϊκή βούληση, να διαπραγματευτεί το χρέος. Πριν από έναν μήνα, σε ομιλία του στο Ζάππειο ο κ. Σημίτης είχε υποστηρίξει αινιγματικά ότι παρά τις διαβεβαιώσεις, πως δεν πρόκειται να γίνουν σύντομα, «οι ενδείξεις δείχνουν ότι όλα είναι αβέβαια», προβλέποντας ότι «οι εξελίξεις δεν θα συμμορφωθούν προς το δικό μας ασαφές χρονοδιάγραμμα».

 

Δ.Κ.

 

„Νέα πρόταση;

 

«Μια νέα πρόταση Νίμιτς», την οποία ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ θα καταθέσει σε Αθήνα και Σκόπια μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, αναφέρουν ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της ΠΓΔΜ, επικαλούμενες καλά ενημερωμένες πηγές της εφημερίδας «Σλόμποντεν Πέτσατ». Σύμφωνα με τις ιστοσελίδες αυτές, η πρόταση για το διεθνές όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός της «πολίτες της Ανω Μακεδονίας». Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στην αυριανή έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Τα Μέσα που μεταδίδουν τις πληροφορίες πρόσκεινται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, τη «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεβ.

 

Τ.Τ.

 

„Συζήτηση για την Αριστερά

 

«Η Αριστερά δεν είναι κόμμα, είναι τρόπος σκέψης» έλεγε ο Κορνήλιος Καστοριάδης και απόψε διοργανώνεται συζήτηση με αυτόν τον τίτλο στο Passpοrt του Πειραιά (Καραΐσκου 119, πλατεία Κοραή, 8 μ.μ.). Τι είναι η Αριστερά, τι σημαίνει να είναι κανείς αριστερός και ποια άλλα νοήματα αποκτά ο όρος μέσα στο πλαίσιο που ορίζει η σύγχρονη κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα; Ομιλητές στη συζήτηση, ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Α′ Πειραιά, ο Περικλής Κοροβέσης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, και ο Σπύρος Λυκούδης, βουλευτής Επικρατείας. Εμείς θυμόμαστε αυτό που έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις: «Η Αριστερά οφείλει να περιέχει κάθε άνθρωπο με ανησυχίες, κάθε άνθρωπος που δεν συμβιβάζεται είναι αριστερός».

 

ΔΗΜ.ΚΑΝ.

 

 

„Εύστοχο

 

Ιδιαίτερα αιχμηρός με τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν χθες στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ), Μίμης Ανδρουλάκης. Αφού προειδοποίησε τους κυβερνώντες πως ακόμη και αν τα πράγματα πάνε καλύτερα, αυτό δεν θα έχει αντανάκλαση στα εκλογικά ποσοστά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ο γνωστός συγγραφέας σημείωσε με νόημα: «Είπε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ένας αρχηγός κόμματος, που είναι και ρήτορας, ότι σε πέντε ημέρες μπορούν να χαθούν πέντε χρόνια. Θα μπορούσε να συμφωνήσει κανείς, αν αυτός που το είπε δεν εννοούσε στην πραγματικότητα ότι πέντε λεπτά χωρίς εκείνον στην εξουσία, η χώρα θα γίνει μπάχαλο».

 

Χ.ΙΩ.

 

„Παρήγορο

 

Στον… Καιάδα έπεσε η προσπάθεια των χρυσαυγιτών γιατρών, που διαφημίζουν ότι προσφέρουν υπηρεσίες μόνο σε Ελληνες, να διεισδύσουν στα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών. Ανύπαρκτοι, σαν να μην έβαλαν ποτέ υποψηφιότητα στις εκλογές του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της χώρας, του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Η παράταξη «Ιατροί του Ελληνισμού» συγκέντρωσε ποσοστό 2,91% και δεν έλαβε καμία έδρα.

 

Ντα.Β.

 

„Πόθεν έσχες

 

Δύο περιπτώσεις πολιτικών με σοβαρές αποκλίσεις στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» εντόπισαν οι ορκωτοί λογιστές που έχουν αναλάβει τον αναδρομικό έλεγχο περίπου 500 πολιτικών προσώπων, που διατέλεσαν μέλη των κυβερνήσεων από το 1974 έως το 2012. Οι ελεγκτές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους την Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου εκτός των δύο σοβαρών περιπτώσεων, έχουν βρεθεί και άλλες 26 από τον έλεγχο των οποίων διαπιστώθηκαν αποκλίσεις στα δηλωθέντα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Δημόσιο λιμάνι

 

Διάλογο με φορείς του Πειραιά, που άξονα θα έχει τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, ξεκινά ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γαβρίλης. Το αποτέλεσμά του θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να συνδιαμορφωθεί μια νέα σχέση του λιμανιού με την πόλη. Παράλληλα θα εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη λήψη απόφασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, διότι, όπως τονίζει, εάν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός για την πώληση του 67% των μετοχών του Οργανισμού, θα υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις και στα άλλα λιμάνια της Αττικής (Ελευσίνα, Λαύριο και Ραφήνα) λόγω του θεσμικού πλαισίου, με το οποίο συστάθηκε το Αττικό Λιμενικό Δίκτυο.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Ηθος!

 

Με απίστευτους χαρακτηρισμούς επιτέθηκε ο Παναγιώτης Κωστούλας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, μέσω του facebook, στον Αλέξη Τσίπρα. Με αφορμή την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χαρακτήρισε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μαστουρωμένο από το κολασμένο πάθος της εξουσίας», «καρικατούρα γκεμπελίσκου», «γνήσιο απόγονο και θιασώτη της πιο αποκρουστικής παράδοσης του σταλινοζαχαριαδικού ολοκληρωτισμού», «καλύτερο συνειδητό πολιτικό χορηγό της Χρυσής Αυγής» και άλλα τέτοια. Ο πολιτευτής της Ελιάς διέγραψε την ανάρτηση από το προφίλ του. Επιμένει άραγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να λέει ότι το ψηφοδέλτιο της Ελιάς ήταν το καλύτερο από άποψη ήθους;

 

Ν.ΣΒ.

 

„Διαφήμιση

 

Με χορηγούς τις τράπεζες Εθνική και Alpha, η εταιρεία δημόσιων σχέσεων Global Media Α.Ε. έγραψε ένα διαφημιστικό τετρασέλιδο που δημοσιεύεται στην ευρωπαϊκή έκδοση της Wall Street Journal με θέμα τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας στο νέο περιβάλλον («Crossing a new economy threshold», είναι ο τίτλος του αφιερώματος). Δεν ξέρουμε πόσα χρήματα δόθηκαν από τις τράπεζες για τη διαφήμιση της ελληνικής οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά θα είναι άκομψο (και γελοίο) να δούμε τα πληρωμένα από την Ελλάδα ρεπορτάζ της WSJ να εμφανίζονται μεταφρασμένα ως άλλη μια θετική εκτίμηση για την… καλπάζουσα οικονομία μας.

 

Δ.Τ.

 

„Κάρτα

 

«Κάρτα» θα χτυπούν από εδώ και στο εξής οι βουλευτές, καθώς χθες μπήκε σε ισχύ το ηλεκτρονικό σύστημα παρουσιολογίου, όπως ανακοίνωσε ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Καλαντζής. Τα ειδικά μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί στις εισόδους της αίθουσας της Ολομέλειας και μένει να φανεί αν το νέο μέτρο θα λειτουργήσει στην πράξη ή θα είναι απλά για το φαίνεσθαι. Βέβαια, ορισμένοι εθνοπατέρες βρήκαν αμέσως το «κόλπο»: χτυπούν την κάρτα ώστε να καταγραφούν στο ηλεκτρονικό σύστημα, αλλά τελικά δεν μπαίνουν καν στην αίθουσα. Είναι περίπου οι ίδιοι που ψηφίζουν νόμους για τους… «κοπανατζήδες» στο Δημόσιο.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Αεροδρόμια

 

Οι αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για τον νέο «κεφαλικό φόρο» που θα επιβληθεί με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων έφτασαν στη Βουλή μέσω του Θανάση Πετράκου. Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε φόβους ότι το μέτρο θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και για να ανταποκριθεί στη ζήτηση έχει ανάγκη από έργα αναβάθμισης. «Η ιδιωτικοποίηση είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του μεσσηνιακού λαού, αλλά και τα εθνικά», τονίζει και καλεί στη δημιουργία μετώπου από όλους τους φορείς της περιοχής, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές απόψεις, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων η οποία θα δώσει καίριο πλήγμα στον τουρισμό. Η Μεσσηνία πάντως δεν είναι η μόνη περιοχή που ανησυχεί για τα κυβερνητικά σχέδια και ετοιμάζει την απάντησή της…

 

Χ.ΤΖ.

 

„Λαθρεμπόριο…

 

Η κυβέρνηση… έλυσε το θέμα του λαθρεμπορίου με τα καύσιμα και τώρα προχωρεί ολοταχώς στα προϊόντα καπνού και στα αλκοολούχα ποτά. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δημοσίευσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εισαγωγή συστήματος παρακολούθησης και εντοπισμού τους (σύστημα σήμανσης – ιχνηλασιμότητας και ψηφιακής επαλήθευσης). Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες καλούνται να υποβάλουν προτάσεις για την ανάπτυξη του κατάλληλου συστήματος, το οποίο θα πρέπει να είναι συμβατό με το πληροφοριακό σύστημα των Τελωνείων (ICISnet) καθώς και με τις προβλέψεις της Κοινοτικής Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού και να μπορεί να εφαρμοστεί και στα αλκοολούχα ποτά. Ελπίζουμε όποιο σύστημα επιλεγεί να μην έχει την τύχη του αντίστοιχου για τα ναυτιλιακά καύσιμα.

 

Κ.ΤΣ.

 

Scroll to top