16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεσηκωμός στα Χανιά για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Σύσσωμοι οι φορείς ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά κατά των σχεδίων ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης.
      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Στη Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι φορείς της δυτικής Κρήτης για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων. Σε χθεσινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο των Χανίων αποφασίστηκε η ανάληψη νομικών ενεργειών για την προσβολή των νόμων και των αποφάσεων που παραχωρούν σε ιδιώτες τη χρήση του αεροδρομίου της πόλης. Για τον λόγο αυτόν αποφασίστηκε να συνεργαστούν οι νομικές υπηρεσίες του Επιμελητηρίου, των δήμων, της αντιπεριφέρειας, έχοντας και τη συνδρομή του τοπικού δικηγορικού συλλόγου, ώστε να προσβληθεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Στον σχεδιασμό βρίσκεται και η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβάσεις της Κοινοτικής Νομοθεσίας, αφού το αεροδρόμιο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 110 εκατ. ευρώ, και συνεπώς απαγορεύεται η παραχώρησή του, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αντισυνταγματικότητα της σχετικής απόφασης.

 

Την ίδια στιγμή οι φορείς αποφάσισαν να συμπήξουν μέτωπο με τις άλλες περιοχές της χώρας όπου εκποιούνται αεροδρόμια για την ανάπτυξη κοινών δράσεων, ενώ βέβαιος θεωρείται ο προγραμματισμός δυναμικών παρεμβάσεων από την κοινωνία της δυτικής Κρήτης στον χώρο του αεροδρομίου των Χανίων το προσεχές διάστημα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για τα επενδυτικά σχήματα που ενδιαφέρονται για τη διαχείριση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας φούντωσε τις ήδη διατυπωμένες ενστάσεις σε Ρέθυμνο και Χανιά. Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων της ΥΠΑ στα Χανιά, Μανώλης Αρμουτάκης, το πρώτο στάδιο αντίδρασης θα είναι οι νομικές ενέργειες, ενώ δεν αποκλείει τη συμμετοχή των εργαζομένων σε κάθε άλλη αντίδραση που θα οργανωθεί από την πλευρά των τοπικών φορέων.

 

Ηδη από τις 9 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης εξέδωσε ψήφισμα με την κατηγορηματική διαφωνία του για την παραχώρηση του αεροδρομίου, επισημαίνοντας τις επιπτώσεις στον τουρισμό και στην οικονομία της Κρήτης. Στο ίδιο κλίμα εντάσσονται και οι τοπικοί οικονομικοί φορείς, όπως το Εμπορικό Επιμελητήριο Χανίων, ο τοπικός Σύλλογος Ξενοδόχων και άλλοι επαγγελματικοί σύλλογοι που καλούν πλέον σε συστράτευση όλους τους πολίτες της Κρήτης για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση.

 

Το αεροδρόμιο των Χανίων έχει χαμηλά τέλη και γι’ αυτό προσελκύει τόσο εταιρείες χαμηλού κόστους όσο και μεγάλο αριθμό πτήσεων τσάρτερ. Για παράδειγμα, η είσοδος της Ryanair έδωσε μεγάλη ανάσα στον τοπικό τουρισμό, όχι μόνο για τα Χανιά αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη. Παράλληλα, δόθηκε η ευκαιρία για φτηνές μεταφορές στους κατοίκους της Κρήτης την ώρα που το μονοπώλιο της Aegean κρατά υψηλούς τους ναύλους. Οι φορείς της Κρήτης τονίζουν πως πίσω από την απόφαση για ιδιωτικοποίηση κρύβονται και άλλα συμφέροντα, πάντοτε εις βάρος του επιβατικού κοινού.

 

Scroll to top