16/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι «προδότες» και ο κ. Γενικός

Ο νέος γ.γ. Μέσων Ενημέρωσης Στέφανου Αναγνώστου, που εζήλωσε τη δόξα Μπαλτάκου, επιτίθεται στην «Εφ.Συν.».
      Pin It

Ο νέος γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης Στέφανος Αναγνώστου απαντά στο προχθεσινό άρθρο της «Εφ.Συν.», που παρουσίαζε το βιβλίο του «Φάκελος Κύπρου: Η τριλογία της προδοσίας»:

 

Η αθλιότητα, η αδίστακτη διαστρέβλωση και η δημοσιογραφική ατιμία, εμφανίσθηκαν σήμερα στην κατ΄ επίφαση «Εφημερίδα των Συντακτών».

 

Το γνωστό μέλος της άλλοτε ομάδας του «Ιού» στην προσπάθειά του να αποκομίσει προφανώς επαίνους κομματικής αφοσίωσης, δεν δίστασε να ποδοπατήσει κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας και να εκτοξεύσει έναν απίστευτο οχετό λάσπης στο πρόσωπό μου, με τη γνωστή «μηχανή» της προπαγάνδας, που μεταφράζει σε «πληροφορίες» τις προσωπικές ερμηνείες και εκτιμήσεις για διάφορα γεγονότα.

 

Λυπάμαι να πω ότι οι χαρακτηρισμοί που περιλαμβάνονται στους τίτλους και το περιεχόμενο του σημερινού σας δημοσιεύματος στη σελίδα 7, δεν τεκμηριώνονται με την παράθεση κειμένου από το επίμαχο βιβλίο μου. Και επιχειρείται να στηριχθεί η όλη συκοφαντική επίθεση στο πρόσωπό μου, στην αυθαίρετη «ερμηνεία» που κάνει ο συντάκτης σας αποσπασματικά σε αναφερόμενα στο βιβλίο γεγονότα.

 

Πρόκειται αν μη τι άλλο για αυθαίρετα συμπεράσματα που εξυπηρετούν σκοπιμότητα της πιο άθλιας μορφής, καθώς φαίνεται ότι το «ψάξιμο» που μάλλον προηγήθηκε για το πρόσωπό μου απέβη άκαρπο.

 

Εφ΄ όσον λοιπόν η εφημερίδα σας έχει στη διάθεσή της το βιβλίο μου, όπως φαίνεται από τη δημοσίευση του εξωφύλλου, το οποίο όμως έχει πάνω του ένα στοιχείο που δεν υπάρχει στο αντίστοιχο πρωτότυπο βιβλίο που έχω στη διάθεσή μου (σ.σ. ένα σχέδιο καραβιού) παρακαλώ να δημοσιεύσετε το σημείο εκείνο στο οποίο χαρακτηρίζεται «προδότης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής» για να αποδειχθεί αν είναι αλήθεια τα όσα δημοσιεύσατε ή αποτελούν θλιβερή συκοφαντία, για την οποία έχουν αρμοδιότητα το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και η Δικαιοσύνη.

 

Οσο για τα άλλα που αναφέρει ο συντάκτης σας, π.χ. για το ότι εργάσθηκα στον «Ελεύθερο Κόσμο», θα πρέπει να απαντήσει πρώτον γιατί απέκρυψε τη χρονολογία εργασίας μου, που αρχίζει το 1975, δηλαδή μετά τη δικτατορία, αλλά και κάτι ακόμη: Από πότε οι δημοσιογράφοι πρέπει να ταυτίζονται με τις πολιτικές ή άλλες απόψεις που εκφράζουν οι εφημερίδες και τα λοιπά Μέσα, στα οποία εργάζονται, όπως γινόταν κάποτε είτε στη Σοβιετική Ενωση είτε στη Χιτλερική Γερμανία είτε στη Φασιστική Ιταλία;

 

Τέλος όσον αφορά τις ιδέες και τις απόψεις μου για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και τα Εθνικά, τις διατυπώνω δημοσίως και πάντοτε ενυπόγραφα τα τελευταία 37 χρόνια στις εφημερίδες που εργάσθηκα, χωρίς βεβαίως να ζητώ την έγκριση του συντάκτη σας κ. Ψαρρά, με τον οποίο, είναι προφανές ότι κινούμαστε σε εντελώς διαφορετικό φάσμα σκέψης και πιστεύουμε σε διαφορετικές αξίες. Γιατί ο υπογράφων αυτή την επιστολή ποτέ δεν θα δήλωνε σε εφημερίδα των Σκοπίων και μάλιστα στη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα (Dnevnik, 3.10.2014), ότι εκτός από τη μουσουλμανική μειονότητα υπάρχει και «μακεδονική μειονότητα» καθώς και άλλες! Και επειδή στη δημοσιογραφική μου σταδιοδρομία ποτέ δεν έγραψα κάτι χωρίς στοιχεία, παραθέτω τη συγκεκριμένη δήλωση του συντάκτη σας στην προαναφερθείσα εφημερίδα των Σκοπίων: Δημ. Ψαρράς: «Ως κράτος η Ελλάδα υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο μία μειονότητα, η μουσουλμανική. Εννοείται πως αυτό δεν είναι σωστό. Δεν είναι εδώ μόνο οι εθνικής καταγωγής “Μακεδόνες” παρά υπάρχουν και Καθολικοί, Ρομά, Βλάχοι».

 

Είναι προφανές ότι ο συντάκτης σας πιστεύει σε άλλη Πατρίδα. Δικαίωμά του. Πρόκειται για επιλογή που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο και είναι ελεύθερος να την διατυπώσει γιατί αυτό προβλέπει το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

 

Ελπίζω ότι η εφημερίδα σας θα δημοσιεύσει, βάσει των αρχών του Κώδικα Δεοντολογίας και του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ την απάντησή μου, στην αντίστοιχη σελίδα που δημοσίευσε και το επίμαχο σε βάρος μου δημοσίευμα.

 

Στέφανος Β. Αναγνώστου

Δημοσιογράφος, Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης

 

……………………………………………………………………………………………….

 

Η απάντηση του συντάκτη:

 

Κακή αρχή έκανε ο νέος γενικός γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης. Ο κ. Αναγνώστου δεν έχει ακόμα καταλάβει ότι κάτι άλλαξε στη ζωή του την περασμένη βδομάδα.

 

Από τη στιγμή που ανέλαβε τη θέση αυτή, είναι δημόσιο πρόσωπο και θα έπρεπε να γνωρίζει ότι οφείλει να απαντά τεκμηριωμένα στον Τύπο, αντί να επιδίδεται σε ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις, συκοφαντίες και απειλές για πειθαρχικά και δικαστήρια. Και βέβαια δεν είναι δυνατόν να μιλά για την «κατ’ επίφαση “Εφημερίδα των Συντακτών”», συκοφαντώντας ένα δυναμικό και συνεταιριστικό μέσο ενημέρωσης, το οποίο απασχολεί σημαντικό μέρος εργαζομένων στον Τύπο. Ο κ. Αναγνώστου ξεκινά τη θητεία του με ένα βαρύ θεσμικό ατόπημα.

 

Στη μακροσκελή επιστολή του, ο στενός συνεργάτης της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, δεν απαντά ούτε σε ένα από τα σημεία του άρθρου μας, στα οποία παραθέταμε αποσπάσματα με παραπομπή στις σελίδες του βιβλίου του. Πού είναι οι ανακρίβειες και οι διαστρεβλώσεις; Επαναλαμβάνουμε λοιπόν ότι ο κ. Αναγνώστου στο βιβλίο του ισχυρίζεται ότι ο Μακάριος δεν ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο τη στιγμή του πραξικοπήματος, ειδοποιημένος από τους Αμερικανούς, ότι ο ίδιος καθώς και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Μαύρος «αναγνώρισαν τη νομιμότητα της τουρκικής εισβολής» και ότι γι’ αυτό δεν άνοιξαν τον «Φάκελο» της Κύπρου, γιατί τότε μπορεί να δικαιωνόταν ο Ιωαννίδης.

 

Το μόνο «επιχείρημα» του κ. Γενικού (προφανώς στη λογική «κι εσείς βασανίζετε τους μαύρους») είναι ότι έδωσα συνέντευξη στην εφημερίδα «Dnevnik». Πράγματι, όπως δεκάδες εφημερίδες από όλο τον κόσμο, η εφημερίδα αυτή ζήτησε τη γνώμη μου για τη Χρυσή Αυγή, όχι βέβαια για το «μακεδονικό». Οσο για τις απόψεις μου για τις μειονότητες είναι καταγραμμένες σε δεκάδες κείμενα του «Ιού» (προσβάσιμα στο www.iospress.gr), ενώ η πρώτη συνοπτική τους διατύπωση έγινε στο πλαίσιο της Ενωσης για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων, σε δυο εκδηλώσεις (1991-1992) στις οποίες μετείχαν πολλοί νέοι (τότε) πολιτικοί. Ανάμεσά τους, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Αλέκος Αλαβάνος, ο Στρατής Κόρακας και ο αξέχαστος Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Αλλά είπαμε, οι δικές μου απόψεις δεν έχουν καμιά σημασία, όπως και κάθε δημοσιογράφου, μέχρις ότου αποκτήσει αυτός θέση εξουσίας.

 

Αλλά ας πούμε ότι εγώ είμαι εμπαθής και πιστεύω «σε άλλη Πατρίδα», όπως μου καταλογίζει ο κ. Αναγνώστου. Τι μπορεί να πει κανείς για τον Πάτροκλο Σταύρου, τον επί 27 χρόνια στενότερο συνεργάτη του Μακάριου, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το περιεχόμενο του επίμαχου βιβλίου έγραψε σε επιστολή του στον «Ελεύθερο Κόσμο» τα ακόλουθα:

 

«Ο συγγραφέας ασύστολα, ωμά και κατάφωρα προδίδει την αλήθεια και κακοποιεί την ιστορική πραγματικότητα. Μόνον ψευδή και κακόβουλα ή αστεία και αφελή είναι τα όσα αναφέρετε ότι περιέχονται στα δύο πρώτα μέρη του βιβλίου.

 

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ή ο συγγραφέας εξυπηρετεί ύποπτους σκοπούς ή έπεσε θύμα απίθανης φάρσας. Λίγο σεβασμό στην οδύνη μας ζητούμε. Τέτοιες ανιστόρητες έρευνες, σαν του συνεργάτου σας, είναι μαχαίρι σε χέρι σαδιστού μέσα στις πληγές μας» (3.1.1982).

 

Δυστυχώς υπάρχουν και χειρότερα. Με κείμενό του στην ηλεκτρονική σελίδα της Σοφίας Βούλτεψη, μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2012, ο κ. Αναγνώστου είναι αποκαλυπτικός: «Κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να διανοηθεί ότι τα στελέχη της Επταετίας και ενδεχομένως και μέλη των οικογενειών τους, θα έδιναν την ψήφο τους σε μια ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι πιστεύουν στον Εθνικοσοσιαλισμό και εξυμνούν τον Χιτλερισμό!

 

Και αυτό για έναν απλό λόγο: Γιατί τα στελέχη του Στρατού που πρωτοστάτησαν στην Επταετία, -ανεξάρτητα αν έπραξαν σωστά ή λάθος τότε- άλλοι ως ευέλπιδες και άλλοι ως χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί, πολέμησαν με γενναιότητα και ηρωισμό κατά των Ιταλογερμανοβουλγάρων εισβολέων και στη συνέχεια στελέχωσαν και καθοδήγησαν την Εθνική Αντίσταση!» («Ελεύθερη Ζώνη», 15.6.2012).

 

Ωστε έτσι: «Επταετία» η χούντα, και γενναίοι πολεμιστές οι πραξικοπηματίες, που ακόμα δεν ξέρουμε «αν έπραξαν σωστά ή λάθος», αλλά «καθοδήγησαν» την Εθνική Αντίσταση, προφανώς μέσω των Ταγμάτων Ασφαλείας. Λες και δεν ξέρουμε ότι ο Μιχαλολιάκος ήταν ο εκλεκτός του Παπαδόπουλου και ο Λαδάς φανατικός εθνικοσοσιαλιστής. Λες και ο Παππάς πατήρ, μέλος του στενού πυρήνα της χούντας, του «Επαναστατικού Συμβουλίου», δεν ήταν υποψήφιος με τη ναζιστική οργάνωση.

 

Μην κουράζεστε άλλο κ. Γενικέ. Σας καταλάβαμε.

 

Δημήτρης Ψαρράς

 

Scroll to top