22/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Παρέμβαση υπουργού

 

Εντολή στη διεύθυνση προσωπικού να διεξαγάγει έρευνα για την καταγγελία του Νίκου Κιάου («Αστυνομική βία σε ανυπεράσπιστους» «Εφ.Συν.» 20/10) που κινδύνευσε με προσαγωγή όταν υπερασπίστηκε έναν μετανάστη τον οποίο χτυπούσαν αστυνομικοί κατά τη διάρκεια «ελέγχου» στα Εξάρχεια, έδωσε το αρχηγείο της Αστυνομίας έπειτα από παρέμβαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης. Ο Β. Κικίλιας επικοινώνησε μέσω τρίτων με τον καταγγέλλοντα, ζητώντας πληροφορίες και λεπτομέρειες για το περιστατικό, λέγοντας ότι θα ασχοληθεί προσωπικά. Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν ένα ακόμη κρούσμα αστυνομικής βίας εξέδωσαν η ΕΣΗΕΑ και η Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας. Ομως για τα πάμπολλα αντίστοιχα περιστατικά, στα οποία τα θύματα δεν είχαν την τύχη να τα υπερασπιστούν αυτόπτες μάρτυρες, το υπουργείο δεν επιδεικνύει αντίστοιχη ευαισθησία.

 

Γ.Λ.

 

„Πίσω, γορίλα

 

Κοντά σε… λύση στο Μακεδονικό βρίσκεται η ανθρωπότητα: Σύμφωνα με τα χθεσινά «ΝΕΑ», «νέα ευρήματα που φωτίζουν τις συνθήκες ζωής του αρχαιότερου γνωστού ανθρωποειδούς που έζησε στον ελλαδικό χώρο, εννέα έως 10 εκατομμύρια χρόνια πριν, εντόπισαν επιστήμονες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο Ουρανοπίθηκος ο μακεδονικός (Ouranopithecus macedoniensis) είναι ένας μακρινός πρόγονος του ανθρώπου και έμοιαζε με τον σημερινό γορίλα. Εκείνη την εποχή, ζούσε στις σαβάνες της βόρειας Ελλάδας –όπου βρέθηκαν μέχρι στιγμής απολιθώματά του– μαζί με γαζέλες, αντιλόπες, καμηλοπαρδάλεις».

 

Δ.Τ.

 

„Ποιο ποσοστό;

 

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι νέος και αισιόδοξος πολιτικός. Πιστεύει ακράδαντα στο εγχείρημα Βενιζέλου για τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης, και μάλιστα προέβλεψε ότι θα διαψεύσει τις Κασσάνδρες που προκαταλαμβάνουν την αποτυχία της, με βασική προϋπόθεση τη συστράτευση όλων και την εγκατάλειψη των προσωπικών στρατηγικών. «Η Δημοκρατική Παράταξη στις κάλπες των ευρωεκλογών διέψευσε τις δημοσκοπήσεις. Αυτό εκτιμώ ότι θα γίνει και στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Οσοι μιλούν για αποτυχίες ας κάνουν υπομονή», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης (ΑΠΕ). Αραγε, ποιο ποσοστό ορίζεται ως επιτυχία; Διότι ακόμη και μέσα στο ΠΑΣΟΚ το 8% της Ελιάς τον Μάιο ελάχιστα χαμόγελα προκάλεσε, ενώ και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιητικό. Τώρα, θα είναι ικανοποιημένοι στη Χαριλάου Τρικούπη με μια ανάλογη εκλογική επίδοση;

 

Δ.Κ.

 

 

„Οχι στους ΑΝ.ΕΛΛ.

 

Διαβεβαιώσεις για την αυτόνομη εκλογική κάθοδο της ΔΗΜΑΡ παρείχε χθες ο Φώτης Κουβέλης, απορρίπτοντας με ένα ξερό «όχι» το ενδεχόμενο να ενταχθεί προεκλογικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Από θέση αυτονομίας και αυτοτέλειας της ΔΗΜΑΡ θα διεκδικήσουμε την κάθοδό μας στις προσεχείς εκλογές, όποτε αυτές γίνουν», δήλωσε χθες απαντώντας μονολεκτικά «όχι» σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα «την τελευταία στιγμή» να συνταχτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να είναι και προσωπικά στα ψηφοδέλτιά του. Ο κ. Κουβέλης σχολίασε παράλληλα την πρόσφατη επαφή Τσίπρα-Καμμένου, φανερώνοντας την κάθετη διαφωνία του κόμματός του οι ΑΝ.ΕΛΛ. να αποτελέσουν μέρος του σχεδίου πιθανής μετεκλογικής εναλλακτικής διακυβέρνησης του τόπου, αναφέροντας ότι μεταξύ ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. δεν υπάρχει καμία πολιτική και προγραμματική συνάφεια (Real Fm).

 

Δ.Κ.

 

 

„Αρμενιστές

 

«Ενώ ο κόσμος χάνεται στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στο υπουργείο Εξωτερικών βαρκούλες αρμενίζουν», ανέφερε ο μόλις επανακάμψας στη Νέα Δημοκρατία Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας χθες σε ραδιοσταθμό. Και για όσους δεν κατάλαβαν συνέχισε: «Σαν Ελληνας δεν ικανοποιούμαι με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο κ. Βενιζέλος». Κατά τ’ άλλα, αυτοί οι τρομεροί τύποι ανήκουν στην ίδια κυβέρνηση…

 

Δ.Τ.

 

 

„ΕΝΦΙΑ στον δήμο

 

Η «λυπητερή του ΕΝΦΙΑ» εστάλη στον Δήμο Ζωγράφου, ο οποίος καλείται να πληρώσει φόρο ύψους 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη του δήμου, έχει γίνει λάθος στον φόρο, αλλά για να διορθωθεί, πρέπει να καταβληθεί πρώτα το ένα τέταρτο του ποσού, δηλαδή 300.000 ευρώ. Χρήματα δηλαδή που δεν περισσεύουν από τα ταμεία κανενός ΟΤΑ. Η ίδια η πραγματικότητα φαίνεται ότι ξεπερνά δηλώσεις τύπου «να βρεθεί ο “ένοικος” του τάφου της Αμφίπολης και να πληρώσει ΕΝΦΙΑ».

 

Στ.Ζ.

 

„Πολιτική και ψυχανάλυση

 

Ποιοι ψυχολογικοί μηχανισμοί χαρακτηρίζουν την Ελλάδα της κρίσης; Ποιες είναι οι επιπτώσεις του κυρίαρχου πολιτικο-μιντιακού λόγου και της εντολής «Μισείτε αλλήλους»; Απαντήσεις επιχειρεί να δώσει στο νέο του βιβλίο «Το κατά Διαβόλου Ευαγγέλιο-Πολιτική ψυχολογία της κρίσης» ο ψυχαναλυτής Ν. Σιδέρης, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα στις 20.30 στο βιβλιοπωλείο «Ιανός». Μαζί του συζητούν ο δημοσιογράφος Αν. Παπαγιαννίδης, η ψυχοθεραπεύτρια Τέση Λαζαράτου και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης. Οταν η πολιτική συναντά την ψυχανάλυση, την επιστήμη που η Αριστερά έκανε χρόνια να αποδεχθεί, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα βρεθούν συγκλίνουσες απόψεις, και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Ν. Δεμερτζής που συντονίζει τη συζήτηση ενδεχομένως να έχει έναν λόγο παραπάνω να σχολιάσει και τις απόψεις του πρύτανη Θ. Φορτσάκη.

 

Φ.Π.

 

 

„«Καρτέλ έργων»

 

Περίεργες αναθέσεις περιβαλλοντικών έργων καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη Βουλή ο Γιάννης Σταθάς και η Ευγενία Ουζουνίδου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων σε έργα αποχέτευσης που αφορούν δήμους της Ανατολικής Στερεάς, κάνοντας λόγο για «καρτέλ μελετών και έργων που συνεχίζει ακάθεκτο μέχρι σήμερα». Το εντυπωσιακότερο; Και οι δύο εταιρείες των συγκεκριμένων έργων εμφανίζουν διεύθυνση στον ίδιο δρόμο και σε παραπλήσιο αριθμό. Τυχαίο;

 

Χ.ΙΩ.

 

 

„Η λυπητερή

 

Ξεπέρασαν τα 70 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων και των ιδιωτών προς την Εφορία και αν προσθέσουμε τα 77 δισ. «κόκκινα» δάνεια προς τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα 19 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έχουμε μια ωραιότατη εικόνα των επιτυχιών του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, για το οποίο η τρόικα και η Μέρκελ, που μας το επέβαλαν, συγχαίρουν τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο. Πτώχευση μες στην πτώχευση, δηλαδή.

 

Δ.Τ.

 

 

„Προσπάθεια τρομοκράτησης

 

Εξηγήσεις στον εισαγγελέα για την άρνησή τους να παραδώσουν στοιχεία για την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» καλούνται να δώσουν οι πέντε δήμαρχοι Σ. Ρούσσος (Χαλανδρίου), Τ. Καφατσάκη (Ζωγράφου), Γ. Ιωακειμίδης (Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη), Α. Καλογιάννης (Λάρισας) και Κ. Πελετίδης (Πατρέων). Ως γνωστόν, συμφωνούν ότι οι παραπάνω διαδικασίες οδηγούν σε απολύσεις υπαλλήλων. Ποιος είναι ο παράνομος; «Εν προκειμένω η κυβέρνηση, που επιχειρεί να ακυρώσει το διάταγμα Παυλόπουλου, το οποίο μετέφερε στην ελληνική έννομη τάξη αντίστοιχη κοινοτική οδηγία», απαντά ο Κ. Πουλάκης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Τμήματος Αυτοδιοίκησης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «προσπάθεια τρομοκράτησης και καλλιέργειας ψευδών εντυπώσεων».

 

Στ.Ζ.

 

 

„Υστατο χαίρε

 

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού Εθνικής Αμυνας κηδεύτηκε χθες ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό στέλεχος του Κινήματος, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Πλήθος κόσμου και εκπρόσωποι από όλα τα πολιτικά κόμματα παραβρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, προκειμένου να απευθύνουν το «ύστατο χαίρε». Στον μοναδικό επικήδειο λόγο που εκφωνήθηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξήρε την ανιδιοτέλεια του εκλιπόντος. Στην κηδεία παρέστησαν οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Απόστολος Κακλαμάνης, Κώστας Λαλιώτης, Βάσω Παπανδρέου, Φίλιππος Πετσάλνικος, Θανάσης Τσούρας, Θάνος Μωραΐτης, Φίλιππος Σαχινίδης, Κώστας Σκανδαλίδης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κ.ά. ενώ στην ταφή του στο Κοιμητήριο Ζωγράφου παρέστη ο Γιώργος Παπανδρέου. Στον ναό μετέβη για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι Δημήτρης Βίτσας, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Αλέξης Μητρόπουλος, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, αλλά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μάρκος Μπόλαρης και Βύρων Πολύδωρας.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top