24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μπροστά το άλογο

      Pin It

Του Πέτρου Μανταίου

 

Η παροιμιώδης φράση «βάζω την άμαξα μπροστά από το άλογο» -ευρωπαϊκής προέλευσης, πιθανόν 16ος αιώνας- που σημαίνει: αλλάζω τη λογική σειρά και κάνω πράγματα ανάποδα, πέντε αιώνες μετά, στη μνημονιακή Ελλάδα, δίνει και παίρνει (ακριβέστερα, δίνει χωρίς να παίρνει…) από όλες τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν ή… ζήτησαν να εφαρμόσουν τα «μνημονιακά» μέτρα, όπως όπως∙ βάζω τη λέξη «μνημονιακά» σε εισαγωγικά, διότι πλέον έχει αποδειχτεί ότι, σε πολλά από τα μέτρα, την ταμπέλα «μνημονιακά» την κόλλησαν… νύχτα οι κυβερνήσεις, για να σκεπάσουν τις αμαρτίες της… μέρας.

 

Επόμενο ήταν, στην αναμπουμπούλα, να μπαίνει η άμαξα μπροστά από το άλογο. Ακόμα και όταν γινόντουσαν εγκαίρως υποδείξεις έγκυρες: «Μην προχωρήσετε στο μέτρο, είναι παράλογο και θα αποτύχει!». Τίποτα αυτοί. Επειδή, σε πρώτη «σκέψη» (οι απερίσκεπτοι) «έβλεπαν» (οι θεόστραβοι) ότι το μέτρο… φέρνει χρήμα (αυτό μόνο τους ένοιαζε και τους νοιάζει), προχωρούσαν στην εφαρμογή… τρώγαμε εμείς τα μούτρα μας και, μετά από μήνες, το τροποποιούσαν, σαν να μην τρέχει τίποτα.

 

Το έκαναν με το φόρο καπνού. Τους έλεγαν: Μην το κάνετε. Αν το κάνετε θα κλείσουν περίπτερα, θα ανθήσει το λαθρεμπόριο, θα χαθούν θέσεις εργασίας και φόροι. Το έκαναν. Οταν το μάζεψαν, τα περίπτερα είχαν κατεβάσει ρολά… Το ίδιο έγινε και με την εκτίναξη της τιμής πετρελαίου θέρμανσης, που τη βάφτισαν «εξίσωση»! Μέχρι να το πάρουν χαμπάρι και να τα «γυρίσουν», τα «οφέλη» είχαν… εξισωθεί με το μηδέν, με τις ζημιές (σε οικονομία και περιβάλλον) ανυπολόγιστες!

 

Ομοίως έπραξαν και με τα κατασχεμένα ακίνητα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου («Εφ.Συν.» 21/10). Τα έβγαλε «στο σφυρί» η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά με τιμές εκκινήσεως εποχής… Porsche Cayenne. Επόμενο ήταν, οι έως τώρα πλειστηριασμοί να προκύψουν «άγονοι» και, τώρα, τα «κοράκια» της αγοράς να περιμένουν (με νόμο!) τα «ψοφίμια» των κατασχεμένων ακινήτων…

 

Scroll to top