24/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι 100 πιο ισχυροί άνθρωποι στον χώρο της τέχνης

Σερότα: αφεντικό της Tate και του κόσμου

      Pin It

Πέρυσι η σεΐχα Αλ-Μαγιάσα μπιντ Χαμάντ Καλίφα Αλ-Θάνι (ας ελπίσουμε ότι το πετύχαμε), επικεφαλής των μουσείων του Κατάρ, αλλά και χορηγός (πάμπλουτη γαρ) μεγάλων διεθνών πρότζεκτ, είχε βρεθεί πρώτη στην κατά το περιοδικό «ArtReview» ετήσια λίστα των 100 πιο ισχυρών ανθρώπων στον κόσμο της τέχνης. Φέτος έπεσε στη 13η θέση και αντίθετα ανέβηκε από την 6η θέση στην κορυφή ένα πιο οικείο και δημοφιλές πρόσωπο, ο 68χρονος σερ Νίκολας Σερότα, που διευθύνει την Tate από το 1988. Γίνεται έτσι ο πρώτος διευθυντής κρατικού μουσείου που ανακηρύσσεται «αφεντικό» στην παγκόσμια τέχνη, αν και το όνομά του πάντα ήταν στην πρώτη δεκάδα της λίστας.

 

Ενδιαφέρον έχει ο λόγος που το «ArtReview» τον αναγνωρίζει. «Βοήθησε την Tate να εκτοξεύσει την επιρροή της στο διεθνές δίκτυο της τέχνης από τη στιγμή που η Τate Modern άρχισε να προωθεί με επιμονή μια διεθνή και όχι εθνική τέχνη». Εμείς να τα βλέπουμε αυτά, που το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πάμε να το κάνουμε Μουσείο Εθνικής Σύγχρονης Τέχνης. Η Tate Modern ιδρύθηκε το 2000 και είναι σήμερα το πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο σύγχρονης τέχνης στον κόσμο. Μαζί με τις άλλες τρεις Tate (Britain, Liverpool και St Ives) υποδέχτηκαν τη σεζόν 2013-2014 πάνω από 7 εκατομμύρια φιλότεχνους.

 

Πριν δούμε τους υπόλοιπους ισχυρούς της τέχνης, ας επισημάνουμε τον έναν και μοναδικό Ελληνα (έστω Κύπριο) της λίστας, αφού πριν από λίγα χρόνια τού έκανε παρέα και ο συλλέκτης Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Είναι φυσικά ο Δάκης Ιωάννου του ΔΕΣΤΕ (και του Τζεφ Κουνς), που βρέθηκε στην 42η από την 37η θέση. Η επιτυχία του, πάντως, παραμένει, αφού τα πρόσωπα της λίστας είναι πολύ μεγάλες προσωπικότητες, και όχι μόνο διευθυντές μουσείων και γκαλερίστες, αλλά και πολλοί καλλιτέχνες.

 

Ετσι, μπορεί τις τρεις επόμενες από τον Σερότα θέσεις να καταλαμβάνουν διαδοχικά οι γκαλερίστες David Zwirner και Iwan Wirth και ο διευθυντής του ΜoMA Γκλεν Λόουρι, πέμπτη, όμως, έρχεται η Σέρβα περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς (11η πέρυσι), μάλλον λόγω του Ινστιτούτου της, ενώ και ο Τζεφ Κουνς έκανε τεράστιο άλμα και βρέθηκε από την 56η θέση στην 7η! Στην 6η θέση οι διευθυντές της Serpentine Gallery, στην 8η ο γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόσιαν (πέρυσι 4ος).

 

Οι καλλιτέχνες της λίστας είναι η φωτογράφος Σίντι Σέρμαν, που κατέλαβε τη 10η θέση (πέρυσι 13η), ο Αϊ Βεϊβέι, που παρά τις συχνές εκθέσεις του σε όλο τον κόσμο έπεσε στη 15η (από την 9η) θέση. Πολύ ψηλά ο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια Γερμανός Γκέρχαρντ Ρίχτερ (16η θέση), που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις δημοπρασίες, ο Στιβ ΜακΚουίν (39η), ο Βόλφγκανγκ Τίλμανς (36η), ο Τόμας Χίρσχορν (54η) και ο Τίνο Σεγκάλ (66η), του οποίου η έκθεση στη Ρωμαϊκή Αγορά συνεχίζεται μέχρι τις 29 Οκτωβρίου.

 

Και ένα ακόμα όνομα που μας ενδιαφέρει: ο Ανταμ Σίμτζικ, ο διευθυντής της Documenta του Κάσελ, που αποφάσισε να κάνει το 2017 την Αθήνα μια από τις δύο έδρες της διοργάνωσης, βρίσκεται στην 21η θέση.

 

INFO: Ολη η λίστα στο http://artreview.com/power_100/

 

Επιμ. Β. Γεωργ.

 

Scroll to top