kilaidoni

26/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μαρία Κηλαηδόνη

Η κάντρι είναι παρεξηγημένη

H δεύτερη κόρη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ακούγοντας από μικρή στο σπίτι παλιά αμερικάνικη μουσική, κόλλησε με ένα είδος που πολλοί το θεωρούν κιτς. Με το συγκρότημά της, τους Goodfellas, μας προσκαλεί αύριο στο Nixon Bar για να μας αλλάξει γνώμη.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Οσοι είδαμε για πρώτη φορά τη Μαρία Κηλαηδόνη με την προηγούμενη μπάντα της, τους Red Wing, σε ένα μικρό μπαράκι στην Πανόρμου ένα βράδυ, πάθαμε κρίση ταυτότητας. Πριν από δυο-τρία χρόνια θυμάμαι. Ξέρετε, αυτά τα «ποιος είμαι;», «πού πάω;», «πού βρίσκομαι;» και άλλα αντίστοιχα. Για να καταλάβετε, σκεφτείτε ένα ολόκληρο μαγαζί να χορεύει με γουέστερν τραγούδια! Θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί: βλέπαμε ολοζώντανο μπροστά μας ένα γυναικείο συγκρότημα με καουμπόικα καπέλα, καρό πουκάμισα και μπότες να παίζει κάντρι μουσική. Ούτε στο Τέξας να ήμασταν ούτε φιλμ να παρακολουθούσαμε με καουμπόηδες να πίνουν τις μπίρες τους σε εκείνα τα ωραία μεγάλα σαλούν. Ασχετο; Διόλου. Αν δεν με πιστεύετε, ελάτε να πάμε (μαζί;) στο Nixon Bar, αύριο βράδυ.

 

Κάθε Κυριακή, στη μουσική σκηνή του Nixon Bar η Μαρία Κηλαηδόνη παίζει live με το καινούργιο της συγκρότημα, τους Goodfellas. Με νέο πρόγραμμα όμως, ανανεωμένο, δεν παρουσιάζει πια μόνο κάντρι. Ελάτε να ακούσουμε διασκευές αγαπημένων τραγουδιών της Μαρίας από την αμερικάνα, την κάντρι, τη φολκ και την μπλουζ σκηνή (π.χ. Νόρα Τζόουνς, Ρέι Τσαρλς, Μπομπ Ντίλαν κ.ά.), καθώς και κάποιες πρώτες δικές της συνθέσεις. Και ναι, αν αναρωτιέστε, που σίγουρα θα αναρωτιέστε, η Μαρία είναι μία από τις δύο κόρες του Λουκιανού Κηλαηδόνη και της Αννας Βαγενά (η άλλη είναι η Γιασεμί, ηθοποιός). Η κόρη «ενός φτωχού και μόνου καουμπόι» της ελληνικής μουσικής, όπως λέγαμε παλιότερα για τον Λουκιανό.

 

Αυτό εξηγεί και την αγάπη της προς το συγκεκριμένο είδος μουσικής. «Ακούγαμε από μικρά παιδιά αμερικάνικη μουσική, ο πατέρας μας δηλαδή, πολλά fifties ιδίως, ήταν συνηθισμένα τα συγκεκριμένα ακούσματα στο σπίτι», μας λέει. «Η κάντρι είναι μια παρεξηγημένη μουσική, υπάρχουν πολλά ρεύματα, εμείς παίζουμε παλιά τραγούδια, “the roots”, τις ρίζες της». Οντως είναι μια παρεξηγημένη μουσική στην Ευρώπη. Την ώρα που στην Αμερική γνωρίζει τεράστια επιτυχία, δεν κατάφερε ποτέ να περάσει τον Ατλαντικό. Ελάχιστοι καλλιτέχνες έγιναν γνωστοί εδώ, μετρημένοι στα δάχτυλα των δυο χεριών. «Πολλοί τη θεωρούν κιτς, έχει σοβαρά και ωραία τραγούδια όμως».

 

Πώς θα βγαίνουν τώρα στο Nixon οι Goodfellas; «Αμερικάνα θα παίζουμε, το πρόγραμμα θα είναι πιο ήσυχο, περισσότερο ατμοσφαιρικό. Τραγούδια που βασίζονται στη φωνή και σε απλές μελωδίες». Γενικώς υπάρχει μια τάση παγκοσμίως προς τη φολκ, προς τους τραγουδοποιούς. «Εχουμε κουραστεί με τα πολλά, τα δύσκολα και τα περίπλοκα», εξηγεί η Μαρία. «Η φολκ διαθέτει κάτι το άμεσο και το ειλικρινές, την επιζητώ γιατί με ξεκουράζει. Μου βγαίνει αυθόρμητα, μου αρέσει να διηγούμαι ιστορίες».

 

Η Μαρία Κηλαηδόνη ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας στην ηλικία των δώδεκα ετών. Από τα δεκατέσσερά της έχει συμμετάσχει σε πολλά σχήματα και με διάφορα μουσικά στιλ, αλλά πάντα γύρω από τα μπλουζ και τα κάντρι. Το τελευταίο διάστημα συνθέτει δικά της τραγούδια. «Τώρα ξεκινάω, λίγα κομμάτια έχω έτοιμα. Με προβλημάτισε στην αρχή σε ποια γλώσσα θα έγραφα, μου φάνηκε όμως πιο ζεστός ο ελληνικός στίχος από τη στιγμή που ζω και σκέφτομαι ελληνικά. Και είναι πιο δύσκολος φυσικά, γιατί ο ακροατής ακούει και καταλαβαίνει».

 

Οι Goodfellas είναι ο Βύρων Τσιμπλάκης στην ηλεκτρική κιθάρα, ο Ανδρέας Γυφτάκης στο ηλεκτρικό πιάνο, ο Σταμάτης Κυρλαγκίτσης στο μπάσο και τη φωνή και ο Βαγγέλης Τσιμπλάκης στα ντραμς. Το πλήρες όνομα του γκρουπ, που σχηματίστηκε το φθινόπωρο του 2013, λέγεται «Maria Kilaidoni & the Goodfellas». Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα φιλοξενούνται στα live ως guests διάφοροι μουσικοί. Αυτή την Κυριακή θα είναι ο Πάνος Μπίρμπας. Τον Λουκιανό θα τον ακούσουμε κάποια Κυριακή; «Βέβαια. Του αρέσουν αυτά που παίζω. Μία Κυριακή μέσα στον χειμώνα θα έρθει σίγουρα».

 

INFO: Κυριακή στις 20.00, Nixon Bar (Αγησιλάου 61β, Κεραμεικός), είσοδος δωρεάν.

 

[email protected]

 

Scroll to top