27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

PINK FLOYD: «THE ENDLESS RIVER»

Aποχαιρετούν, με νέο άλμπουμ

      Pin It

To νέο άλμπουμ των Pink Floyd αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 7 Νοεμβρίου με τίτλο «The Endless River», με τα παλιά μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος (Ντέιβιντ Γκίλμορ, Νικ Μέισον) να επιμένουν πως αυτό θα είναι και το τελευταίο τους. Μιλώντας στο BBC Radio, ο κιθαρίστας Ντέιβιντ Γκίλμορ ξεκαθάρισε ότι το συγκρότημα δεν σχεδιάζει να ξαναβρεθεί στο στούντιο, μετά τον θάνατο του κιμπορντίστα Ρικ Ράιτ, ο οποίος ακούγεται στο άλμπουμ.

 

Επισημαίνουν ότι είναι ένας φόρος τιμής στον φίλο τους, ο οποίος πέθανε το 2008 από καρκίνο. «Εχει υποτιμηθεί από το κοινό και τα media, ακόμα και από εμάς, κατά καιρούς – σιχαίνομαι που το λέω», παραδέχτηκε ο Γκίλμορ. Ομως και ο Μέισον πιστεύει ότι ο ίδιος όπως και ο Ράιτ παρέμειναν στη σκιά του μύθου των Pink Floyd. «H μεγαλύτερη προσοχή δόθηκε στα τραγούδια ή στις κιθάρες και δυστυχώς οι παλιοί ντράμερ και οι κιμπορντίστες έμειναν πίσω. Νομίζω είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αναγνωριστούν και να καταξιωθούν, έστω και καθυστερημένα. Ο Ράιτ ήταν πολύ ευγενής, πολύ ήσυχος, κάτι που δεν βοηθά όταν πρέπει να προωθήσεις, σ’ ένα συγκρότημα, τον εαυτό σου».

 

To 15o κατά σειρά άλμπουμ του σπουδαίου βρετανικού συγκροτήματος με την παγκόσμια φήμη και τις διαχρονικές πωλήσεις θα κυκλοφορήσει αρχικά στην Αυστραλία και τη Γερμανία και στις 10 Νοεμβρίου σε όλο τον κόσμο. Εχει ως αφετηρία τη μουσική του άλμπουμ του 1993 «Division Bell», που ηχογραφήθηκε στο Βritannia Row Studios και το στούντιο του Γκίλμορ «Αstoria». Το υλικό που έμεινε απ’ έξω προοριζόταν να κυκλοφορήσει σε μια συλλογή με τίτλο «Τhe big spliff», αλλά το σχέδιο ματαιώθηκε με τον θάνατο του Ράιτ.

 

Αρχικά η σκέψη ήταν ο δίσκος να είναι αποκλειστικά ορχηστρικός, αλλά στη συνέχεια η τραγουδίστρια Ντάργκα ΜακΜπρουμ προσκλήθηκε στο στούντιο, ενώ στα φωνητικά συμμετέχουν κι άλλες γυναίκες. Η φωνή του Γκίλμορ έχει ασφαλώς τον πρώτο ρόλο, όπως και η κιθάρα του. «Ακούσαμε το υλικό και παίζαμε μαζί πάνω από 20 ώρες προκειμένου να επιλέξουμε τη μουσική πάνω στην οποία θα δουλεύαμε», λέει. «Τον τελευταίο χρόνο προσθέσαμε και νέα κομμάτια, ξαναηχογραφήσαμε πολλά και γενικά αξιοποιήσαμε την τεχνολογία του στούντιο για ένα άλμπουμ του 21ου αιώνα. Καθώς ο Ρικ έχει φύγει, δεν θα είχαμε την ευκαιρία να ξανακάνουμε κάτι τέτοιο. Αισθανόμαστε ότι αυτά τα ξαναδουλεμένα κομμάτια θα πρέπει να γίνουν μέρος του ρεπερτορίου μας».

 

Π. Σπίνου

 

Scroll to top