27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πάμε ξανά» με κοινό εβδομηντάρηδων

Εικόνες από την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στην κάποτε... πράσινη μεγαλόνησο.
      Pin It

Του Μάριου Διονέλλη

 

Μπροστά σε κοινό κυρίως ηλικιωμένων οπαδών του ΠΑΣΟΚ και ξεχασμένων στελεχών της λαμπρής περιόδου του κόμματος έκανε το κάλεσμα για το νέο ξεκίνημά του ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κρήτη την Παρασκευή. Η ηλικιακή γκάμα των περίπου 500 οπαδών του κόμματος που προσήλθαν στα εγκαίνια της έκθεσης «Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» κυμάνθηκε από τα πενήντα έως τα εβδομήντα, ενώ οι νεότερες γενιές εκπροσωπήθηκαν μόνο από στελέχη που τυγχάνει να έχουν ακόμα θέσεις στον κρατικό ή τον κομματικό μηχανισμό.

 

Οι αναφορές στην ιστορική σύνδεση του ΠΑΣΟΚ με την Κρήτη ήταν πολλές τόσο από τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου όσο και από τον Φίλιππο Πετσάλνικο και τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη που τον προλόγισαν. Ο ίδιος μίλησε για τους δεσμούς του πατέρα του αλλά και του παππού του με το «νησί της αλλαγής», ενώ μετά από καιρό πρόφερε δημοσίως και το όνομα «Βενιζέλος» αναφερόμενος όμως στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τις πολιτικές του παρακαταθήκες.

 

Πάντως η ατμόσφαιρα δεν θύμιζε σε τίποτα άλλες λαμπρές εποχές και επισκέψεις ενός Παπανδρέου στην Κρήτη και οι 44 μονάδες που έχασε επί των ημερών του το κόμμα στο Ηράκλειο ήταν κάτι παραπάνω από εμφανείς… Κάποιοι από κομματική υποχρέωση, άλλοι από περιέργεια και κάποιοι λίγοι, κυρίως οι ηλικιωμένοι, με πραγματική ακόμα ελπίδα έκαναν τον κόπο να κατηφορίσουν στο ξενοδοχείο Ατλαντίς. Το χειροκρότημα στην αίθουσα ήταν χλιαρό αλλά στοχευμένο κάθε φορά που ο Γιώργος αναφερόταν στο μέλλον και στο «νέο ξεκίνημα» και σε φράσεις όπως «ας ξαναβρεθούμε», «ο δρόμος των αξιών μάς καλεί και πάλι» και «Πάμε μαζί».

 

Από πλευράς στελεχών παρόντες ήταν οι συνήθεις ύποπτοι του τοπικού κομματικού μηχανισμού. Ο Σταύρος Αρναουτάκης, περιφερειάρχης Κρήτης και υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου, μίλησε με θερμά λόγια για το Κίνημα και τις αξίες του, για την παραδοσιακή σχέση του με την Κρήτη και για τον ρόλο που ζητά από το ΠΑΣΟΚ οι πολίτες να παίξει για το μέλλον.

 

Τόσο που έκανε κάποιους να αναρωτιούνται πώς κατάφερε να πείσει τη Singular Logic να μη βάλει χρώμα στον συνδυασμό του στον χάρτη των περιφερειακών εκλογών. Παρών και ο μοναδικός (!) βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ολόκληρη την Κρήτη και υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου και οι πρώην βουλευτές Β. Σχοιναράκη, Φ. Παρασύρης, Μ. Φραγκιαδουλάκης, Μ. Στρατάκης, Γ. Σκουλάς και φυσικά ο αρχηγός των εναπομεινάντων παπανδρεϊκών στο κόμμα Μιχάλης Καρχιμάκης. Παρών επίσης ο μεγάλος ηττημένος των δημοτικών εκλογών στο Ηράκλειο, τέως δήμαρχος Γιάννης Κουράκης, αλλά και ο παραιτηθείς (με βαρείς χαρακτηρισμούς) πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παπαδάκης. (σ.σ. εκείνη η επιστολή του 2012 με τις φράσεις «δεν μπορώ να απολογούμαι πλέον για φόρους και χαράτσια», «αδυνατούμε να παρουσιάσουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση» και «δεν μπορώ να λειτουργώ ως δεκανίκι του Σαμαρά και της Δεξιάς» προφανώς δεν περιλήφθηκε στα ντοκουμέντα που περιλαμβάνει η έκθεση για τα 40 χρόνια του κόμματος…)

 

Πάντως ο σκληρός τοπικός μηχανισμός, όσος έχει μείνει, φαίνεται να λειτουργεί ακόμα υπέρ του Γιώργου. Η παρούσα Νομαρχιακή είχε φροντίσει με την πρόσκληση από την προηγουμένη των εγκαινίων να δείξει τις προθέσεις της, χαρακτηρίζοντας την έκθεση ως «ευκαιρία ανασύνταξης» που όμως δεν μπορεί να γίνει «από όσους αυτή τη μακρά περίοδο -των 40 χρόνων- δεν ήταν ή δεν ψήφισαν ποτέ ΠΑΣΟΚ»…

 

Scroll to top