30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παύσεις και μετακινήσεις λόγω του νέου Οργανισμού του ΥΠΠΟ

Κόσμος πάει κι έρχεται σε Εφορείες και Μουσεία

      Pin It

Νέοι προϊστάμενοι και τμηματάρχες ανέλαβαν θέσεις σε νευραλγικά πόστα του υπουργείου Πολιτισμού, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου Οργανισμού. Ενημερώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (27/10) από τη «Διαύγεια», ενώ οι διορισμοί τους σε διευρυμένες Εφορείες και δημόσια Μουσεία αποτελούν τελική επιλογή του υπουργού Πολιτισμού Κώστα Τασούλα. Είναι μάλιστα προσωρινοί, αφού οι διορισμοί των διευθυντών γίνονται έπειτα από εισηγήσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων, που ακόμη δεν έχουν συσταθεί. Ετσι τίθεται το ερώτημα γιατί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν περίμενε τέσσερις μήνες ώστε να υπάρξουν οι τελικές επιλογές των νέων προσώπων; Στην κίνηση, πάντως, μερίδα των εργαζομένων βλέπει πολιτική σκοπιμότητα, το ίδιο και στις επιλογές των προσώπων.

 

Μεγάλο ερώτημα παραμένει η αυθαίρετη παύση της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων Μαρίας Βλαζάκη από τα καθήκοντά της, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν σε συνέδριο στην Ιταλία, όπου ως κύρια ομιλήτρια παρουσίασε τη συστηματική ανασκαφή της στην Αρχαία Πόλη των Χανίων. Η κ. Βλαζάκη είχε κριθεί ανεπιθύμητη μετά την αντίθεση που είχε εκφράσει στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με επιμερισμό, όπως πρότεινε με νόμο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Επίσης είχε κρατήσει σθεναρή στάση στο θέμα των Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Αντικαταστάθηκε από την Ελένη Κόρκα, μέχρι πρότινος προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοπωλών και Ιδιωτικών Συλλόγων.

 

Ανάμεσα στις αλλαγές που σημειώνονται είναι: Το Εθνικό Αρχαιολογικό απέκτησε επιτέλους διευθύντρια, τη δρα Μαρία Λαγογιάννη. Λειτουργούσε επί δύο χρόνια με αναπληρωτή διευθυντή, τον δρα Γιώργο Κακαβά, ο οποίος ασκούσε χρέη διεύθυνσης και στο Νομισματικό Μουσείο. Τη θέση αυτή την διατηρεί καθώς το Νομισματικό ενώθηκε με το Επιγραφικό Μουσείο. Το Βυζαντινό Μουσείο γιορτάζει τα 100χρονά του και αλλάζει διεύθυνση, αφού η Αναστασία Λαζαρίδου πηγαίνει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και τη θέση της παίρνει η Αικατερίνη Δελαπόρτα, που υπηρέτησε επί σειρά ετών στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

 

Τη διευρυμένη Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών αναλαμβάνει η Ελένη Μπάνου. Η Σουζάνα Χούλια Καπελώνη μετακινείται στη Διεύθυνση Μουσείων και τη θέση της στη διευρυμένη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων αναλαμβάνει η Βασιλική Παπαγεωργίου. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διαμαρτύρεται πάντως και χαρακτηρίζει «τεράστιο πλήγμα για την Αρχαιολογική Υπηρεσία την υλοποίηση του νέου Οργανογράμματος του ΥΠΠΟΑ».

 

Βασιλική Τζεβελέκου

 

Scroll to top