ΒΑΛΙΑ ΚΑΙΜΑΚΗ

02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδιωτικότητα στο Δίκτυο; Το άλλο με τον Τοτό…

Οι αναρτήσεις μας στο ίντερνετ είναι δημόσιες. Δημόσιο μπορεί να γίνει εξαιτίας των χάκερ ό,τι ανεβάζουμε σε cloud. Ας το πάρουμε απόφαση και ας πράξουμε ανάλογα.
      Pin It

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

 

«Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητήσουν κρυπτογραφημένα εργαλεία και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που είναι εχθρικές προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής», είπε ο Εντουαρντ Σνόουντεν και ο κόσμος πάγωσε. Περίεργο, αφού τόσο καιρό το ίδιο λέει ο πρώην υπάλληλος της CIA και νυν νο1 καταζητούμενος των ΗΠΑ.

 

Ο Σνόουντεν σε μια «δικτυακή» συνέντευξή του στο πλαίσιο του New Yorker Festival, άσκησε δριμεία κριτική εναντίον του Dropbox, του Facebook και της Google. Συμβούλεψε όσους θέλουν να διατηρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα μακριά από τα μάτια και τα χέρια τρίτων να παραμείνουν μακριά από τις πλατφόρμες των διαδικτυακών υπηρεσιών. Αν και παραδέχτηκε πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν επιδείξει σημαντικές βελτιώσεις σε ζητήματα ασφαλείας των χρηστών, υποστήριξε πως εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνες.

 

Για να χαλαρώσετε λίγο από τον πανικό (παρακαλώ να σταματήσουν τα τηλέφωνα και τα μέιλ, απαντώ σε όλους από εδώ όπως υποσχέθηκα) σας λέω ότι παρακολουθώντας τη συνέντευξη (http://youtu.be/fidq3jow8bc), διαπίστωσα κατ’ αρχήν ότι έγινε με Google hangouts, το οποίο από μόνο του αποδυναμώνει κάπως τη φοβία που μπορεί να κυρίεψε κάποιον. Το Google hangouts είναι μια υπηρεσία του Google+ που χρησιμοποιείται όπως το skype, αλλά κάνει και ταυτόχρονη εγγραφή της «συνεδρίας» ή τηλεφωνήματος ή βιντεοκλήσης ή όπως το πει κανείς. Μια που ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Ρωσία και δεν μπορεί καν να πατήσει το πόδι του στην Αμερική, ο μόνος τρόπος να μιλήσεις μαζί του εύκολα και ανέξοδα (και να μαγνητοσκοπήσεις κιόλας) είναι το Google hangouts.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οτιδήποτε κάνουμε στο Δίκτυο, από το να στείλουμε ένα μέιλ μέχρι να κρεμάσουμε μια εικόνα στο Pinterest, θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι ΔΗ-ΜΟ-ΣΙ-Ο. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μπορεί να παραμείνει ιδιωτικό στο Δίκτυο. Ούτε και στο τηλέφωνο, άλλωστε. Αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Ανγκελα Μέρκελ, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η οποιαδήποτε μυστική ή όχι υπηρεσία δεν μπορεί να παρακολουθήσει και το δικό του; Ο,τι θες να κρύψεις στείλε το με ταχυδρομικό περιστέρι καλύτερα. Ή χρησιμοποίησε ένα μέιλ που ο σέρβερ του είναι ασφαλείας. Συνήθως της δουλειάς. Εκεί μόνο το αφεντικό μπορεί να το διαβάσει. Ουφ! Ή μήπως όχι;

 

Αν βάλουμε καλά στο μυαλό μας πως οτιδήποτε δημοσιεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί αύριο να βρεθεί οπουδήποτε, τότε και θα μας φύγει το άγχος και θα προστατευτούμε και καλύτερα. Θυμηθείτε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η πλατεία του χωριού. Ο,τι γράφουμε εκεί είναι σαν να το φωνάζει ο τελάλης στην πλατεία. Εγώ πάντως, που έχω και τις καλύτερες των προθέσεων, αν έπρεπε να προσλάβω κάποιον, μια ματιά στο Facebook και το Twitter του θα την έριχνα. Οχι για να κατασκοπεύσω κανέναν… αλλά ποιος θέλει στη δουλειά ένα τύπο που τις νύχτες ξεκατινιάζεται με όποιον λάχει; Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φανερώνουν όλα τα κρυφά (και φανερά) μας πάθη. Από την άλλη, θα ήμουνα κακός εργοδότης αν προσπαθούσα να «ψαρέψω» πολιτικές, πολιτιστικές, σεξουαλικές ή άλλου είδους προτιμήσεις, τις οποίες δεν έχω καμία δουλειά να γνωρίζω και αυτή ακριβώς είναι η ιδιωτικότητα για την οποία συζητάμε.

 

Το ότι ο Σνόουντεν μας ξεκούνησε το βρίσκω θετικό. Το ότι μόλις τώρα ανακάλυψαν όλοι ότι όποιος θέλει έχει τη δυνατότητα να μας παρακολουθήσει, ότι η φωτογραφία από τις διακοπές που ανεβάσαμε του ανήκει, ότι η ιδιωτικότητα είναι μια έννοια χωρίς νόημα στο Δίκτυο, το βρίσκω θλιβερό. Από την άλλη, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

 

………………………………………

 

e-ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

 

Μια νέα εφαρμογή, με το όνομα ΑΒΕΚΤ advancedSearch, για την ενίσχυση των εργασιών καταλογογράφησης και την αξιοποίηση online καταλόγων βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέπτυξε και διαθέτει χωρίς κόστος το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). H εφαρμογή απευθύνεται σε βιβλιοθήκες και άλλους φορείς που εκτελούν εργασίες καταλογογράφησης, αρχεία, μουσεία, συλλόγους, σε βιβλιοθηκονόμους, εργαζόμενους σε βιβλιοθήκες, φοιτητές, αλλά και σε ιδιώτες που επιθυμούν να αναζητούν ταυτόχρονα σε καταλόγους βιβλιοθηκών μέσα από ένα desktop περιβάλλον.

 

Με τη χρήση της εφαρμογής αυτής επιτυγχάνεται η αξιοποίηση εγγραφών που έχουν συγκροτηθεί από βιβλιοθήκες και αποφεύγεται η επανάληψη της καταλογογράφησης, η οποία αποτελεί ιδιαίτερα χρονοβόρα εργασία. Η εφαρμογή επιτρέπει τον εντοπισμό και την αποθήκευση έτοιμων βιβλιογραφικών εγγραφών, καθώς μπορεί να πραγματοποιεί ταυτόχρονη online αναζήτηση σε 26 επιλεγμένους καταλόγους βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας στους χρήστες τη δυνατότητα να προσθέσουν και άλλες. Μέσω της εφαρμογής, οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν, με διάφορα κριτήρια, έτοιμες εγγραφές για τεκμήρια που χρειάζεται να καταλογογραφήσουν. Αφού εντοπίσουν την επιθυμητή εγγραφή μπορούν να την αποθηκεύσουν και να την εισαγάγουν στο σύστημα καταλογογράφησης που διαθέτουν.

 

Ειδικότερα, για όσους εκτελούν εργασίες καταλογογράφησης σε UNIMARC ή MARC21 και ενδιαφέρονται άμεσα και γρήγορα να εντοπίσουν αν υπάρχουν έτοιμες βιβλιογραφικές εγγραφές για τα τεκμήρια που χρειάζεται να καταλογογραφήσουν, η εφαρμογή ABEKT advancedSearch προσφέρει τις δυνατότητες:

 

*ταυτόχρονης αναζήτησης βιβλιογραφικών εγγραφών σε 26 επιλεγμένους καταλόγους βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό,

*προσθήκης στην εφαρμογή επιπλέον καταλόγων βιβλιοθηκών που επιθυμεί ο χρήστης και οι οποίοι διατίθενται μέσω του πρωτοκόλλου Z39.50 Server,

*άμεσου εντοπισμού των επιθυμητών εγγραφών με τη χρήση παραμετροποιήσιμων κριτηρίων και φίλτρων στην αναζήτηση,

*αποθήκευσης των εγγραφών στον υπολογιστή του χρήστη σε διάταξη UNIMARC ή MARC21,

*εύκολης εισαγωγής των εγγραφών στο σύστημα καταλογογράφησης του χρήστη, εφόσον είναι συμβατό με UNIMARC ή MARC21,

*συγχώνευσης διαφορετικών εγγραφών που ανακτήθηκαν μέσω της αναζήτησης, τα οποία αναφέρονται στο ίδιο τεκμήριο (σε πιλοτική λειτουργία).

 

Το advancedSearch ανήκει στην οικογένεια εφαρμογών του συστήματος ΑΒΕΚΤ (Αυτοματισμός Βιβλιοθηκών ΕΚΤ), αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως αυτόνομη εφαρμογή από φορείς που δεν διαθέτουν το ΑΒΕΚΤ (www.abekt.gr). Η εφαρμογή ΑΒΕΚΤ advancedSearch είναι διαθέσιμη, χωρίς κόστος και κατόπιν εγγραφής, στη διεύθυνση http://www.abekt.gr/node/108. Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με την εφαρμογή advancedSearch, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το ΕΚΤ, μέσω e-mail, στη διεύθυνση [email protected] και θέμα [advancedSearch].

 

Το ΕΚΤ διαθέτει από το 2004 το περιβάλλον «η Αργώ» (http://argo.ekt.gr) για την ανοικτή πρόσβαση σε βιβλιογραφικές πηγές πληροφόρησης. Πρόκειται για ένα αντίστοιχο web περιβάλλον, για την αναζήτηση βιβλιογραφικών εγγραφών σε καταλόγους βιβλιοθηκών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

…………………………………………

 

e-ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

*Tο E-Learning του ΚΕΚ του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την εταιρεία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού EduJob, διοργανώνει την ημερίδα «Αγορά Εργασίας και Σύνταξη Βιογραφικού», το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014. Στόχος της είναι να προσφέρει στους επισκέπτες πληροφόρηση σε σχέση με τις ζητούμενες ειδικότητες από την αγορά εργασίας, τα ζητήματα σύνταξης βιογραφικού, τα ζητήματα συνοδευτικής επιστολής και συνέντευξης και τα ζητήματα αγοράς εργασίας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο «Κωστής Παλαμάς», Ακαδημίας 48 και Σίνα, 10.00-16.00.

 

*Η Διαδραστική Εκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας προσκαλεί το κοινό σε μια επιστημονική περιήγηση… στο παιχνίδι και τη φαντασία! Πώς συνδέονται αυτές οι φαινομενικά ασύνδετες έννοιες; Υπάρχει επιστήμη στα παιχνίδια; Υπάρχει φαντασία στην επιστήμη; Αφήνουμε την αυστηρή πλευρά της επιστήμης και αναζητούμε τη σύνδεση της επιστημονικής σκέψης με το παιχνίδι και τη φαντασία. Στο διαδραστικό εργαστήρι τα παιδιά θέτουν τη φαντασία τους σε δράση και κάνουν πειράματα για να λύσουν ένα μυστήριο. Στην επίδειξη πειραμάτων εξετάζουμε γνωστά και αγαπημένα παιχνίδια και αποκαλύπτουμε την επιστήμη που κρύβουν. Το απόγευμα, στη διαδραστική αφήγηση, βουτάμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Ποιος ήταν ο ρόλος της στον τρόπο σκέψης διάσημων διανοητών; Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 25 Οκτωβρίου 2014 μέχρι την 1 Φεβρουαρίου 2015, στο πρόγραμμα της ενότητας «Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία».

 

*Στις 15 Οκτωβρίου άνοιξε ευρωπαϊκός διαγωνισμός για μικρο- και νανοτεχνολογίες (Key Enabling Technologies), συνολικής επένδυσης 100 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία κατάθεσης προτάσεων είναι η 14η Απριλίου. Πληροφορίες στο https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/news/electronics-eu100-million-bugdet-call-open-15-october

 

[email protected]

 

Scroll to top