02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα δύο πρόσωπα του Θ. Φορτσάκη

Τη μια μέρα απειλεί μαινόμενος τους φοιτητές με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις, ενώ μετατρέπει τη σύγκλητο σε μυστικοσυμβούλιο χωρίς τους «ανεπιθύμητους», και την επομένη εμφανίζεται μειλίχιος στα ΜΜΕ.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Σε κλίμα πολεμικό συνεχίζεται η διένεξη πρυτανικών αρχών και φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με διακύβευμα τη συμμετοχή των τελευταίων στο κορυφαίο συλλογικό όργανο του Ιδρύματος, τη Σύγκλητο. Με άγνωστο τόπο και ώρα έναρξης της σημερινής συνεδρίασης (μετά την επεισοδιακή αναβολή προχθές), η διοίκηση επιμένει στην τήρηση της διαδικασίας, όπως αυτή ορίζεται από τον νέο νόμο για τα ΑΕΙ (Διαμαντοπούλου) που βασική κατεύθυνση έχει τον δραστικό περιορισμό της εκπροσώπησης των φοιτητών σε όλα τα συλλογικά όργανα.

 

Αμετακίνητοι και οι φοιτητές ζητούν παρουσία και διάλογο για τα θέματα που τους αφορούν. Μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμεναν άγνωστες και οι προθέσεις των πρυτανικών αρχών ως προς την αντιμετώπιση των διαμαρτυριών και ενδεχόμενης παρουσίας φοιτητών στη σημερινή συνεδρίαση.

 

Προειδοποιήσεις…

 

Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών αμέσως μετά το προχθεσινό επεισόδιο με την προειδοποίηση ότι «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες» προϊδέαζε για τις σκληρές προθέσεις, καθώς συνοδεύτηκαν αργότερα και από δηλώσεις του ιδίου του κ. Φορτσάκη για διώξεις των διαμαρτυρομένων. «Θα πρέπει να διερευνηθεί αν διαπράχθηκαν τα αδικήματα της παραβίασης ασύλου και παράνομης παρακράτησης ατόμων», δήλωσε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας έτσι σε πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.

 

Χθες, ωστόσο, το στρογγύλεψε. «Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε πως τα έκτροπα που γίνονται, μειώνουν την αξία του δημόσιου πανεπιστημίου και το οδηγούν στην κατάρρευση», δήλωσε το πρωί στον ΣΚΑΙ, για να προσθέσει ότι «η Σύγκλητος είναι ανοιχτή στον διάλογο να ακούσει φοιτητές και εκπροσώπους, αλλά μέσα στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και με πολιτισμό». Χωρίς να παραλείψει τη γνωστή επιχειρηματολογία περί «ελάχιστων μειοψηφιών κάποιων συνδικαλιστικών παρατάξεων που δημιουργούν πρόβλημα και εμφανίζονται δημιουργώντας απειλητική ατμόσφαιρα», τόνισε: «Γυρνάμε σελίδα».

 

Πάντως, όποτε και όποια σελίδα γυρίσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, η νέα διοίκηση θα έχει την πλήρη συμπαράσταση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος δεν σταματά να την επιβεβαιώνει. Χθες, ο κ. Λοβέρδος, αφού καταδίκασε τα όσα διαδραματίστηκαν προχθές και αφού διευκρίνισε πως «δεν έχω αλλεργία στις κινητοποιήσεις. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι κινητοποιήσεις είναι ζωογόνος δύναμη της δημοκρατίας», κατέληξε: «Επιμένουμε ως πολιτεία ότι δεν είναι σπίτι του καθενός ή της καθεμιάς ο δημόσιος χώρος, αλλά είναι όλων των Ελλήνων. Ο πρύτανης έχει δίκιο».

 

…………………………………………………………………………………..

 

«Τεχνητή ένταση» από τον πρύτανη

 

Τη στόχευση της κυβέρνησης να προχωρήσει απρόσκοπτα η «αποδόμηση και η διάλυση του δημόσιου Πανεπιστημίου», βλέπουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το πρόσφατο «ανεκδιήγητο θέατρο του πρύτανη του ΕΚΠΑ, κ. Φορτσάκη», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Σημειώνουν ότι «το δημόσιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε βαθύτατη κρίση», με την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τη δημοκρατική λειτουργία και αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων να υποβαθμίζονται πλήρως. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι σε αυτή την τακτική εμπλέκονται εξωπανεπιστημιακοί παράγοντες, ενώ αποκλείονται από τις πρυτανικές εκλογές υποψήφιοι που υπερασπίστηκαν το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

 

«Ετσι υλοποιείται μια τακτική που αναζητά “εσωτερικούς εχθρούς” και προωθεί μέτρα “μηδενικής ανοχής”, καταστολής και πειθάρχησης σε βάρος των πιο “ανήσυχων”», τονίζουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι οι θιασώτες αυτής της «γραμμής» επιδιώκουν «με προβοκατόρικο τρόπο την εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμια και αναζητούν την όξυνση και τον διχασμό της πανεπιστημιακής κοινότητας με κάθε μέσον».

 

Σε αυτό το πλαίσιο -υπογραμμίζουν- «η επίδειξη αυταρχικής συμπεριφοράς εκ μέρους του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη δεν είναι τυχαία», όπως διόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι στο πλευρό του «σπεύδουν τα κυβερνητικά κόμματα -οι παρατάξεις των οποίων έχουν εγκαταστήσει εδώ και χρόνια ένα άθλιο καθεστώς πελατειακών σχέσεων, διαπλοκής και “προστασίας” μέσα στις σχολές-, οι κάθε λογής “πρόθυμοι του Μνημονίου” στα ΜΜΕ και βεβαίως η Ακροδεξιά». Και καταλήγουν, λέγοντας ότι «αυτή η προσπάθεια τεχνητής έντασης θα πέσει στο κενό».

 

Ν.Σβέρκος

 

 

Scroll to top