03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σύγκλητος ερμητικά κλειστή

Αυτή τη φορά το κορυφαίο συλλογικό όργανο του ΕΚΠΑ φυλάχτηκε με ΜΑΤ απ’ τα «θρασίμια», τους φοιτητές. Η επόμενη μάλλον θα φυλαχτεί από τα ειδικά σώματα αστυνόμευσης που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αυτή είναι η νέα κουλτούρα που επιδιώκεται να διαμορφωθεί στα ΑΕΙ.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε τη δρομολόγηση της δημιουργίας ειδικών σωμάτων φύλαξης και αστυνόμευσης των πανεπιστημίων και οι αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφεραν να συγκαλέσουν, στα Προπύλαια, το κορυφαίο συλλογικό τους όργανο, τη Σύγκλητο, υπό την περιφρούρηση των ΜΑΤ και χωρίς τους φοιτητές-διοικητικούς υπαλλήλους που διαμαρτύρονταν απ’ έξω.

 

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση, το Σάββατο, στα 40ά γενέθλια της ΟΝΝΕΔ, επισφράγισε τα σχέδια για την επόμενη μέρα στα Πανεπιστήμια, τα οποία συνοδεύτηκαν, διά στόματος Αντώνη Σαμαρά, φυσικά, με τις δέουσες υψηλόφρονες διακηρύξεις για δυναμικές μεταρρυθμίσεις με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και όλα όσα υπαγορεύει η «πρωτοπορία του κοινωνικού φιλελευθερισμού».

 

Η υπόθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών αποτέλεσε για τον πρωθυπουργό την ιδανική αφορμή υπό την ιδανική συγκυρία του εορτασμού της συμπλήρωσης των 40 χρόνων από την ίδρυση της νεολαίας της Ν.Δ. Η επιβράβευση του πρύτανη και η εξύβριση των διαμαρτυρόμενων φοιτητών ως «θρασιμιών που δεν έχουν αγωγή από την οικογένειά τους και δεν έχουν μάθει το πρώτο μάθημα δημοκρατίας, να σέβονται τη γνώμη των άλλων» δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις και, πολύ περισσότερο, για την κουλτούρα που επιδιώκεται να διαμορφωθεί στα ΑΕΙ.

 

Με βασικό μέλημα την πειθάρχηση και αποκλειστικό στόχο τη διδασκαλία (με βασικό προσανατολισμό προς την αγορά) το σημερινό φτωχό και εξαρτώμενο από τις προτιμήσεις των χορηγών του Πανεπιστήμιο «απογειώνεται προς το αύριο» αποσυνδεδεμένο από όλα όσα το καθιστούν ζωτικό κομμάτι της κοινωνίας, όπως συλλογική δράση, συμμετοχή, κοινωνική παρέμβαση, αμφισβήτηση.

 

Πώς θα αντιδράσει, άραγε, το (πολύ ακριβότερο από τους απολυμένους υπαλλήλους) «σώμα φύλαξης» -που δεν μπορεί να μη συνεργάζεται με την Αστυνομία- σε μια συνέλευση τμήματος ή όταν φοιτητές διαμαρτυρηθούν σ’ έναν καθηγητή; Θα μετρήσει αν είναι πάνω από δύο και μετά θα τους διαλύσει;

 

Το πασπάλισμα περί πατριωτισμού και η μονοπώληση υψηλών αξιών («ελευθερία, δημιουργικότητα, υπερηφάνεια, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια») στην ομιλία του πρωθυπουργού συμπλήρωσαν την πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικρατούσε εντός αιθούσης. Εκτός αυτής, ωστόσο, το σκηνικό είναι αλλιώς.

 

Η κατάσταση στο Πανεπιστήμιο δεν εξομαλύνθηκε επειδή συνεδρίασε η Σύγκλητος. Οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν νέο γύρο συνελεύσεων μέσα στην εβδομάδα, ενώ ετοιμάζουν το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο Πέμπτη 6 Νοεμβρίου.

 

Οι καταγγελίες των διοικητικών

 

Οι δε διοικητικοί καταγγέλλουν τη στάση των αρχών του Ιδρύματος, με την εκπρόσωπό τους στη Σύγκλητο να δηλώνει ότι θα καταθέσει μήνυση επειδή, όπως είπε, της απαγορεύτηκε η είσοδος στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ και παρακρατήθηκαν τα προσωπικά της αντικείμενα στην αίθουσα όπου συνεδρίασε η Σύγκλητος στην οποία, σημειωτέον, τα μέλη εισέρχονταν με λίστα και υπό αυστηρές διαδικασίες ελέγχου.

 

Τι συζήτησαν; Θέματα που αφορούν πρωτίστως τους φοιτητές, όπως είναι η φύλαξη και η καθαριότητα, αλλά και και το θέμα της δραστικής μείωσης του προσωπικού του Ιδρύματος λόγω της διαθεσιμότητας.

 

Με αέρα απογείωσης εμφανίζονται και ο υπουργός Παιδείας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο πρώτος κάλεσε τους κοσμήτορες των Φιλοσοφικών Σχολών και προέτρεψε για επίσπευση δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων με δίδακτρα (σε μοντέλο έτοιμο του τμήματος του ΕΚΠΑ), ενώ ο κ. Φορτσάκης μίλησε για εκσυγχρονισμό των σχολών. «Πρέπει να ανασυγκροτήσουμε την ακαδημαϊκή μας υποδομή. Απαιτούνται δραστικές αποφάσεις που θα πρέπει να έρθουν σε ρήξη με τη νοοτροπία μας», δήλωσε.

 

Scroll to top