03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίκη για το πογκρόμ εναντίον των Ρομά Αιτωλικού

Στο σκαμνί οι βίαιες επιθέσεις και η ατιμωρησία των ταγμάτων εφόδου των χρυσαυγιτών.
      Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Η πρώτη επίθεση εναντίον των Ρομά σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2012, όταν μια ομάδα κατευθύνθηκε προς τη γειτονιά τους και πέταξε μολότοφ στα σπίτια τους. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για τους επόμενους πέντε μήνες

Η πρώτη επίθεση εναντίον των Ρομά σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2012, όταν μια ομάδα κατευθύνθηκε προς τη γειτονιά τους και πέταξε μολότοφ στα σπίτια τους. Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν για τους επόμενους πέντε μήνες

Τρεις άντρες δικάζονται αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου για μία από τις χρυσαυγίτικες επιθέσεις με χαρακτηριστικά πογκρόμ εναντίον των Ρομά του Αιτωλικού που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2012 και συνεχίστηκαν για τους επόμενους πέντε μήνες.

 

Η Αστυνομία δεν έχει καταγράψει ούτε και ερευνήσει το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεσης, σύμφωνα με τη γνωστή της πρακτική τουλάχιστον μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ωστόσο το πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου για την εγκληματική δράση της οργάνωσης Χρυσή Αυγή περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη υπόθεση μεταξύ των πέντε χρυσαυγίτικων επιθέσεων εναντίον των Ρομά Αιτωλικού που έγιναν εκείνη την περίοδο.

 

Η επίθεση στην Κοκόνη

 

Συγκεκριμένα, στις 13 Οκτωβρίου 2012, νωρίς το απόγευμα, η Παρασκευή Κοκόνη, τότε 34 ετών, ο ανιψιός της Κώστας, 23 χρόνων, που αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, και ο 11χρονος γιος της είχαν πάει στην κεντρική πλατεία του Αιτωλικού για να ψωνίσουν. Από μια καφετέρια κάποιος υπέδειξε την Παρασκευή ως συγγενή αρχηγού της κοινότητας των Ρομά και αμέσως έξι – επτά άντρες πετάχτηκαν έξω από το καφέ και επιτέθηκαν στην Παρασκευή και στον ανιψιό της με κλοτσιές, γροθιές και αντικείμενα.

 

Η Παρασκευή κατάφερε να ξεφύγει, παίρνοντας μαζί της το παιδί της, και κατέφυγε στο αστυνομικό τμήμα. Στο μεταξύ, ο σύζυγος της Παρασκευής είχε βρει τον ανιψιό της πεσμένο αναίσθητο στο δρόμο. Τόσο η Παρασκευή όσο και ο ανιψιός της είχαν τραυματιστεί και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

 

«Δεν έχω κάνει τίποτα εγώ για να με χτυπήσουνε. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί με χτυπάνε», δήλωσε η Παρασκευή σε συνέντευξή της στη Διεθνή Αμνηστία. Κατήγγειλε πως όταν την οδήγησαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της, της είπαν: «Δεν σας είπαμε να φύγετε από το χωριό; Δεν είστε ασφαλείς εδώ».

 

Συνεχίζει την καταγγελία της: «Η Αστυνομία δεν μας προστάτευσε. Φύγαμε από το Αιτωλικό και πήγαμε στην Πάτρα. Αφήσαμε το σπίτι μας και μένουμε στο νοίκι. Τα παιδιά μου δεν θέλουν να γυρίσουν πίσω στο σπίτι. Φοβούνται. Αυτό είναι το σπίτι μου, αλλά ούτε εγώ θέλω να έρθω πίσω. Φοβάμαι… Γιατί να έρθω; Για να μου σκοτώσουν το παιδί;».

 

Η πρώτη επίθεση εναντίον των Ρομά σημειώθηκε στις 3 Αυγούστου του 2012, όταν μια ομάδα κατευθύνθηκε προς τη γειτονιά τους με συνθήματα «Εξω οι γύφτοι από το Αιτωλικό» και πέταξε μολότοφ στα σπίτια τους. Κάποιοι Ρομά απάντησαν με πυροβολισμούς. Η Αστυνομία συνέλαβε οκτώ Ρομά, που έμειναν προφυλακισμένοι 16 μήνες, και κανέναν μη Ρομά.

 

Τον χρυσαυγίτικο χαρακτήρα του πογκρόμ έχει παραδεχτεί στη Διεθνή Αμνηστία αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, αναφέροντας πως οι κάτοικοι πήραν «τον νόμο στα χέρια τους, βέβαια με την παρακίνηση και κάποιων πολιτικών, ντόπιων, που πρόσκεινται κυρίως στη Χρυσή Αυγή… οι οποίοι το εκμεταλλεύονται και πολιτικά», είπε.

 

«Στις 3-8-2012, 15-8-2012, 20-9-2012, 13-10-2012 και 4-1-2013, έγιναν σοβαρά επεισόδια σε βάρος “ρομά” της περιοχής από μέλη, φίλους, στελέχη και οπαδούς της Χρυσής Αυγής, με τη συμμετοχή και του ίδιου [του τοπικού βουλευτή της Χ.Α. Κ. Μπαρμπαρούση], κατά τα οποία σημειώθηκαν εμπρησμοί, ξυλοδαρμοί και άλλες βίαιες και παράνομες πράξεις [...]», αναφέρει και το πόρισμα Ντογιάκου για την εγκληματική οργάνωση.

 

Αλλωστε, ύστερα από την επίθεση 70 ατόμων στη γειτονιά των Ρομά στις 4 Ιανουαρίου 2013, όπου έβαλαν φωτιά και τραυμάτισαν κόσμο, ο Κ. Μπαρμπαρούσης δήλωνε στις κάμερες: «Αφού οι Ρομά δε θέλουν να ενταχθούνε πλέον στην κοινωνία και αντιδρούνε, και θέλουν να ζούνε σαν τα ζώα, δικαίωμά τους είναι, αν το λέει και η παράδοσή τους, μπορούν να ζουν σαν τα ζώα, αλλά όχι εδώ, στη ζούγκλα με τον Ταρζάν…».

 

Εννέα άτομα συνελήφθησαν γι΄ αυτή την επίθεση, οκτώ από τους οποίους, σύμφωνα με μαρτυρίες, συνδέονται με τη Χ.Α., αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ύστερα από λίγες ημέρες.

 

Στην αυριανή δίκη θα υπάρχει παρατηρητής από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ τη νομική εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής έχει αναλάβει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι.

 

Scroll to top