Pin It

Αγρια μεσάνυχτα κάθε βράδυ, ας όψεται το αφιλότιμο δημοσιογραφικό ωράριο, διασχίζω την οδό Πατησίων. Εχω γράψει και άλλοτε για τη μεταμόρφωση της πιο ζωντανής αρτηρίας της πρωτεύουσας στα χρόνια της κρίσης. Τα ποικιλώνυμα καταστήματα βάζουν λουκέτο το ένα έπειτα από το άλλο ή μετακομίζουν στις παρόδους. Ελάχιστοι χαζεύουν τις βιτρίνες ή κατευθύνονται στα γύρω θέατρα και τους κινηματογράφους – οι μεγαλύτεροι άλλωστε έχουν γίνει εδώ και χρόνια σουπερμάρκετ. Ακόμα και τα περίπτερα που διανυκτέρευαν σε κάθε διασταύρωση για να εξυπηρετήσουν τους ξενύχτηδες, τώρα κλείνουν νωρίς. Μια καταθλιπτική ερημιά απλώνεται παντού.

 

Ιώδεις και ιβουάρ αποχρώσεις σε κατάμαυρα μαλλιά θαμπώνουν το μάτι μες στο σκοτάδι. Στο ύψος της Κύπρου, στο Λυσσιατρείο, στην Κολιάτσου, στην Κλωναρίδου έξω απ' το παλιό «Πιγκάλ» και την «Αντζελα», ίσαμε την Αγία Βαρβάρα, δεκάδες νεαρά κορίτσια από τη Μαύρη Ηπειρο προβάλλουν στο οδόστρωμα, πολιορκώντας διερχόμενα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Τραγικά θύματα trafficking παριστάνουν τις Λαΐδες και τις Θαΐδες, προσφέροντας ερωτική παρέα, έναντι εξευτελιστικής αμοιβής, σε μπακούρια κάθε φυράματος.

 

Δεν μοιάζουν με τις ενήλικες που ανομολόγητες περιστάσεις τις αναγκάζουν να διαθέτουν το κορμί τους στο πεζοδρόμιο. Πολλές από αυτές τις μαύρες πεταλουδίτσες χωρίς φτερά διάγουν την πρώτη τους εφηβεία κι οι μεγαλύτερες θυμίζουν περισσότερο ανώριμες παιδίσκες παρά πόρνες. Φίλος βγάζει τον σκύλο του βόλτα εκείνες τις ώρες. Πέφτουν πάνω του τσαμπιά-τσαμπιά. Του ζητούν μηδαμινά ποσά για να τον συντροφεύσουν την υπόλοιπη νύχτα. Στην πρώτη άρνηση η ταρίφα πέφτει στο μισό και στη δεύτερη ακόμα πιο κάτω. Οταν καταλαβαίνουν ότι δεν ενδιαφέρεται του ζητούν δυο ευρώ για σουβλάκι.

 

Ωθούνται στο αγοραίο σεξ από κυκλώματα συμπατριωτών τους που δένουν με βουντού τις οικογένειές τους και μετερχόμενα κάθε είδους απειλές τις φέρνουν στην Ευρώπη. Πριν από το 2010 παρεπιδημούσαν κατά εκατοντάδες στην Πατησίων. Ιδίως τα Παρασκευοσάββατα η λεωφόρος και τα γύρω στενά έσφυζαν από το τιτίβισμά τους. Μετά τα πρώτα μνημόνια άρχισαν να λιγοστεύουν, ώσπου εξαφανίστηκαν εντελώς. Τα καλά της κρίσης, σκέφτηκα. Δυστυχώς, δεν κράτησε πολύ η απουσία τους. Εδώ και κάμποσους μήνες δίνουν ανελλιπώς το «παρών» και πολλαπλασιάζονται βδομάδα τη βδομάδα.

 

Στο έλεος των προαγωγών παραμένουν. Κανείς δεν νοιάζεται. Τα μηχανάκια της ομάδας ΔΙΑΣ μαρσάρουν δίπλα τους χωρίς να ενοχλούνται οι αναβάτες. Το Ηθών αδιαφορεί. Επεμβαίνει μόνον όταν οι νταβατζήδες που καιροφυλακτούν πέριξ μαχαιρώνουν ο ένας τον άλλο. Οσο δεν σκοτώνονται μεταξύ τους, κάνουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Ο Τύπος δεν εννοεί να ασχοληθεί με το δράμα τους. Τόσοι και τόσοι δαιμόνιοι ρεπόρτερ τις βλέπουν, αλλά δεν τους χαλαλίζουν ούτε μονόστηλο. Ηλιο με δόντια στο μεγαλύτερο μέρος προοιωνίζονται τα μετέωρα, με λίγα νερά σε Μακεδονία και βόρεια Κρήτη. Α! Και περιορισμένη ορατότητα για να κρύβει το όνειδος της ασφάλτου.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top