03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εξορκισμοί» Βενιζέλου

Θα είναι πράξη αποσταθεροποίησης πιθανό μπλοκάρισμα της ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου που προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

«Πολιτική οντότητα» είναι από χθες -σύμφωνα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο- η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, μια συμπαράταξη δυνάμεων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς με κορμό το ΠΑΣΟΚ, η οποία φιλοδοξεί ως σχηματισμός να έχει ως κορυφαίο στοιχείο στην ταυτότητά της τον ρόλο του εγγυητή της εθνικής σταθερότητας.

 

Εκκλήσεις ενότητας αλλά και αιχμές στιγμάτισαν τις διήμερες εργασίες της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου που προορίζεται να έχει προγραμματικό χαρακτήρα και να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιανουαρίου. Ο Γιώργος Παπανδρέου έλαμψε διά της απουσίας του, ενώ οι παπανδρεϊκοί αποτέλεσαν απλούς παρατηρητές, σε αντίθεση με το βενιζελικό ΠΑΣΟΚ που έδωσε σύσσωμο το «παρών» στη συνεδρίαση.

 

Υπεραισιοδοξία

 

Σε κάθε περίπτωση, στην εναρκτήρια οργανωμένη εκδήλωση εν όψει ίδρυσης του συμμαχικού φορέα δεν μπόρεσε να αποτυπωθεί η δυναμική ενός νέου εγχειρήματος και ως εκ τούτου κρίνονται μάλλον υπερβολικές οι διαπιστώσεις εκ μέρους της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη περί «πρώτης επιτυχίας» και «εθνικού πολιτικού γεγονότος».

 

Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε στις παρεμβάσεις του να ξορκίσει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, παρουσιάζοντας -με το βλέμμα στον ΣΥΡΙΖΑ- σαν πράξη αποσταθεροποίησης το πιθανό μπλοκάρισμα ανάδειξης Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

«Η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε ένα άγονο, μικροκομματικό και μίζερο πολιτικό κλίμα. Κυριαρχεί ο τεχνητός μικρός διπολισμός. Δυστυχώς, έχουμε απουσία συναίνεσης, αδυναμία συνεννόησης ακόμη και επικοινωνίας», εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη και πάλι στην αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς σχεδόν καμία από τις αναφορές του δεν επιφύλασσε αρνητικές νύξεις για τη Ν.Δ.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος, προκειμένου να πείσει για τον αδιέξοδο μονόδρομο που έχει υιοθετήσει η συγκυβέρνηση, επιστράτευσε εκ νέου τη γνώριμη ρητορική της κινδυνολογίας, επαναλαμβάνοντας το δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να επιλέξουν οι πολίτες «ανάμεσα σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία εξόδου από το Μνημόνιο με ασφάλεια ή μια πορεία στο άγνωστο και αβέβαιο με τον κίνδυνο θυσίες πέντε ετών να εξανεμιστούν σε πέντε ημέρες».

 

Μάλιστα, προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση της Οικονομίας και να καλλιεργήσει αίσθημα επίπλαστης αισιοδοξίας σχετικά με το τέλος της κρίσης και της «απαλλαγής» από το Μνημόνιο, λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στην καμπή πριν την έξοδο». Παρέβλεψε ωστόσο τις απειλητικές προειδοποιητικές βολές εκ μέρους των εκπροσώπων της τρόικας για την πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων ως κύρια προϋπόθεση για την επιστροφή τους στην Αθήνα αν και, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα και δεν θα υπάρξει πρόσθετη περικοπή μισθών και συντάξεων.

 

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία της Δημοκρατικής Παράταξης και την έντονη αμφισβήτηση εντός ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχουν περιθώρια μιζέριας, αμφισημίας και προσωπικών στρατηγικών», καλώντας όσους δεν θέλουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία «να αφήσουν την παράταξη να αναπνεύσει και να μην προκαλούν τεχνητή εσωστρέφεια». Ταυτόχρονα, καθησύχασε ότι το ΠΑΣΟΚ μετέχει στη Δημοκρατική Παράταξη «με τα όργανά του, το όνομα, τα σύμβολα και την οργανωτική του δομή».

 

Δείπνο

 

Το βράδυ του Σαββάτου, με σκοπό να σταλεί μήνυμα συσπείρωσης του χώρου, διοργανώθηκε δείπνο προς τιμήν πρώην και νυν βουλευτών του Κινήματος, στο οποίο παρακάθισαν περίπου 125 άτομα, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στον χαιρετισμό του να απευθύνει ενωτικό προσκλητήριο, αλλά και να επιρρίπτει βέλη προς «πολλούς που μας εγκατέλειψαν» και «κάποιους δικούς μας που κρύβονται και φέρονται καιροσκοπικά».

 

Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας -με αντικρουόμενες απόψεις- βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σημαντικού μέρους τοποθετήσεων στελεχών που έλαβαν το λόγο, ενώ δεν έλειψε η άσκηση κριτικής για τους χειρισμούς της ηγεσίας.

 

«Ορόσημο» η προεδρική εκλογή, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, «δεν ξέρω αν θα εκλεγεί ΠτΔ, αναρωτιέμαι όμως αν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας», δήλωσε η Κατερίνα Μπατζελή, συμπληρώνοντας ότι η σταθερότητα δεν μπορεί να διασφαλιστεί «με τεχνητά μέσα από την κορυφή του πολιτικού συστήματος». «Η Κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι ένας κεντρώος χυλός, μια διακήρυξη καλών προθέσεων, χωρίς κοινωνικά ερείσματα», ανέφερε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας συνέδριο με συνέδρους εκλεγμένους από τη βάση και στο οποίο θα αποφασιστεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί της προσπάθειας.

 

Υπέρ της ενεργού εμπλοκής στις διαδικασίες των πρώην πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη τάχθηκε ο Δημήτρης Κρεμαστινός, «αναφαίρετο δικαίωμα κάποιου να μη θέλει να συμβάλλει είναι όμως διαλυτικό να είναι με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω», υπογράμμισε ο Νίκος Μπίστης.

 

Scroll to top