03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ

Στον Παπούλια με πρόταση για συμβούλιο αρχηγών

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα ζητήσει να υπάρξει εθνική συνεννόηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας.
      Pin It

Toυ Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Την πρότασή του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με βασικό αντικείμενο την εθνική συνεννόηση για το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους, πρόκειται να καταθέσει και επισήμως αύριο στον Κάρολο Παπούλια ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος περνά το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου στη μία το μεσημέρι.

 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έριξε πριν από μερικές ημέρες στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου τη συγκεκριμένη πρόταση, υποστηρίζοντας ότι παρά τις διαφορετικές στρατηγικές και τις διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων σε μείζονα εθνικά ζητήματα, όπως αυτό του χρέους, κυβέρνηση-αντιπολίτευση και οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου οφείλουν να συναινέσουν και να βρουν κοινό τόπο.

 

Με θεσμικό τρόπο

 

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην ηγεσία της Αγίου Κωνσταντίνου, ο κ. Κουβέλης, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και στις δηλώσεις του που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, θα τονίσει την ανάγκη ανεύρεσης ενός «θεσμικού τρόπου» συνεννόησης και υπέρβασης των υπαρκτών αντιθέσεων των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να μπορέσει να συζητηθεί σε ενωτικό πνεύμα το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

 

Οπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ιδέα για την πραγματοποίηση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει ως σκοπό να αποφορτίσει το κλίμα πόλωσης, το οποίο δεν ωφελεί τη χώρα και την προσπάθεια για ουσιαστική διαχείριση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και, παράλληλα, να στείλει ένα μήνυμα στο εξωτερικό ότι οι πολιτικές δυνάμεις δύνανται να συνομιλήσουν, συμφωνώντας σε μια κοινή στρατηγική για μια υπόθεση ύψιστης εθνικής σημασίας.

 

«Η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για το χρέος, ενδεχομένως και για ένα αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, δεν σημαίνει απεμπόληση των δεδομένων διαφορών ανάμεσα στα συγκυβερνώντα και αντιπολιτευόμενα κόμματα», σπεύδουν να διευκρινίσουν συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη, σημειώνοντας ότι η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τη σκέπη του Προέδρου της Δημοκρατίας εντάσσεται στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου και της λειτουργίας του πολιτεύματος. Επιπλέον, αποσυνδέουν την πρόταση με την πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς για την Αγίου Κωνσταντίνου οι εκλογές δεν πρέπει «να δαιμονοποιούνται ούτε να ξορκίζονται ως το απόλυτο κακό».

 

Οχι σε μονομερείς ενέργειες

 

Θέση της ΔΗΜΑΡ είναι ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και απαιτείται, για την απομείωσή του, πέρα από τη χρονική μετακύλιση των ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, και αναδρομική υπαγωγή των πόρων που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, καθώς και ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του. Διευκρινίζεται, πάντως, η διαφωνία με μονομερείς ενέργειες, αφού η όποια λύση θα πρέπει να εξευρεθεί συναινετικά με τους διεθνείς εταίρους.

 

Scroll to top