03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψάχνουν την «ορφανή» έδρα στην ΠΕΔ Ηπείρου

Η παράταξη που πρόσκειται στη Ν.Δ. (10 έδρες) εξέλεξε μονοπαραταξιακό προεδρείο στην Ενωση Δήμων, παρά την απουσία των παρατάξεων του ΠΑΣΟΚ (8) και ΣΥΡΙΖΑ (2), επειδή έμεινε αδιάθετη η 21η.
      Pin It

Μονοπαραταξιακό είναι το νέο προεδρείο της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ηπείρου, αλλά και μόνο μία είναι η παράταξη που προσήλθε στη συνεδρίαση για τη συγκρότησή του την Παρασκευή το βράδυ.

 

Το πολιτικό μπλέξιμο ξεκίνησε στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. στις 10 Οκτωβρίου, όταν και από το αποτέλεσμα της κάλπης κατανεμήθηκαν από την πρώτη κατανομή οι 20 από τις 21 έδρες. Η 21η έδρα έμεινε «ορφανή» γιατί οι τρεις παρατάξεις που εξέλεξαν μέλη στη διοίκηση δεν είχαν υπόλοιπο. Η εφορευτική επιτροπή δεν αποφάσισε τι θα γίνει και το αποτέλεσμα είναι οι δύο παρατάξεις που μειοψήφησαν να διαφωνούν με την πλειοψηφούσα παράταξη για τη διαδικασία και την πορεία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στην ΠΕΔ.

 

Για να γίνει κατανοητή η εικόνα που δημιουργήθηκε, σημειώνουμε ότι πρώτη ήρθε η παράταξη που υποστηρίζεται από δυνάμεις της Ν.Δ. και πήρε 10 έδρες, δεύτερη η παράταξη των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της Κεντροαριστεράς με 8 έδρες και τρίτη η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ με 2 έδρες. Είναι φανερό ότι αν η αδιάθετη έδρα αποδοθεί, για παράδειγμα, στην πρώτη παράταξη, θα έχει απόλυτη πλειοψηφία.

 

Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφούσα παράταξη δεν περίμενε τι θα γίνει με την έδρα, κάλεσε σε συνεδρίαση τις άλλες δύο παρατάξεις, οι οποίες δεν προσήλθαν, και τελικά στην τρίτη συνεδρίαση, με τη χρήση Προεδρικού Διατάγματος που επιτρέπει την απαρτία με το 40% των μελών, προχώρησε στην εκλογή του προεδρείου. Νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου είναι ο Γιάννης Λώλος, δήμαρχος Ηγουμενίτσας.

 

Ο πολιτικός χώρος της Ν.Δ. παίρνει έτσι την ηγεσία ενός θεσμικού οργάνου που μέχρι τώρα ανήκε στο ΠΑΣΟΚ. Μένει όμως ανοιχτό το θέμα της συνεργασίας τουλάχιστον των δύο πολιτικών χώρων, Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς, που μπορεί να κυβερνάνε τον τόπο τα τελευταία χρόνια, εκεί όμως που έχουν γειωμένες στις τοπικές κοινωνίες δυνάμεις, φαίνεται ότι δεν τα βρίσκουν και κινούνται σε διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις.

 

Φιλήμων Καραμήτσος

 

Scroll to top