peiraiassinantisi

04/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο αντιδημάρχος Κορυδαλλού Γιάννης Σούλης, κ.α. .
      Pin It

«Ο επανασχεδιασμός της αντιπλημμυρικής θωράκισης αποτελεί θέμα απόλυτης προτεραιότητας για την Περιφέρεια», υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης με θέμα «Αποτίμηση των ζημιών και των αιτιών των τελευταίων πλημμυρών-Σχεδιασμός μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας» που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά την Τρίτη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Κερατσινίου-Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο αντιδημάρχος Κορυδαλλού Γιάννης Σούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Περάματος(εκπρόσωπος του δημάρχου) Αναστάσιος Κεφεριάν, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΟΛΠ κ.α.

Στην αρχική τοποθέτησή του ο Γ. Γαβρίλης απαρίθμησε τα σημεία, που παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις και ήταν τα εξής:

1. Παλαιά Κοκκινιά (διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Χαλκίδος.

2. Πέραμα, στα εκδοτήρια των φέρρι μπόουτ του πορθμείου.

3. Στην λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος της διασταύρωσης με την λεωφόρο Σαλαμίνας, στο Κερατσίνι. Και

4. Κορυδαλλός- Νίκαια.

Από τα παραπάνω, για τα τρία σημεία υπάρχουν εγκεκριμένες πιστώσεις στην Περιφέρεια Αττικής και υλοποιούνται μελέτες για αντιπλημμυρικά έργα. Για το μόνο σημείο, που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ή ενέργεια είναι το σημείο της Παλαιάς Κοκκινιάς, όπως τόνισε ο ίδιος, ανακοινώνοντας ότι θα γίνει άμεσα μερική αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας και θα προβλεφθεί το αναγκαίο κονδύλι.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης σχολίασε την απουσία της ΕΥΔΑΠ απο την σύσκεψη, λέγοντας οτι θα έπρεπε να παραβρίσκεται, τόνισε οτι οφείλουν όλοι οι δήμοι να συνεργαστούν με την Περιφέρεια, να μελετήσουν τους λόγους που δημιουργούνται προβλήματα και να προχωρήσουν με ευρεία σύνθεση σε αντιπλημμυρικά έργα. «Δυστυχώς αν το προσεχές διάστημα συμβούν ίδια σε ένταση καιρικά φαινόμενα, θα έχουμε παρόμοιες καταστάσεις. Δε μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, πρόκειται για παθογένειες δεκαετιών, το πρόβλημα εστιάζεται σε πάρα πολλά σημεία, ωστόσο θα κοιτάξουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε τουλάχιστον σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα να λύσουμε το πρόβλημα. Θα έλεγα ότι μπήκαμε σε ένα δρόμο συνεργασίας με την Περιφέρεια και τους όμορους Δήμους για να δώσουμε λύσεις που δεν έχουν δοθεί επί δεκαετίες» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης αναφέρθηκε στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τον Κηφισσό λέγοντας οτι είναι ηδη σε οριακό σημείο και πρέπει η Περιφέρεια να φροντίσει ώστε να μην καταλήξει εκει κανένας άλλος αγωγός διότι μπορεί να υπάρξει υπερχείλιση και πλημμύρες οπως είχαν συμβεί στο παρελθόν στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, στο Μοσχάτο και στο Νέο Φάληρο. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη μελέτης του αγωγού, που περνάει στην οδό Θηβών και πρότεινε να επεκταθεί η μελέτη του έργου, που έχει ξεκινήσει για να «καλυφθεί «ολόκληρη η Θηβών.

Μετά το τέλος όλων των τοποθετήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά συνόψισε τα κύρια σημεία της συζήτησης λέγοντας ότι:

- Θα υπάρξει άμεσα συνεργασία μεταξύ των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Πειραιά και των Δήμων.

- Θα ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να γίνει άμεσα έλεγχος της κατάστασης των υφιστάμενων αγωγών, με προτεραιότητα την οδό Χαλκίδας στην Π. Κοκκινιά.

- Θα εξεταστεί η δυνατότητα να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για όλους τους Δήμους της ΠΕ Πειραιά για την αντιπλημμυρική προστασία με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, χωρίς να ανασταλούν οι ενέργειες που έχουν προγραμματιστεί για τα σημεία εκείνα που έχουν διαπιστωθεί προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη συγκαλείται το Συντονιστικό Όργανο για τις Περιφερειακές Ενότητες Πειραιά και Νήσων για τον σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων σε περιπτώσεις κακοκαιρίας.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

Φωτό: «Pireas2day»

 

efsyn.gr

Scroll to top