Pin It

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Απογευματινό ραντεβού στην πλατεία Συντάγματος έχουν σήμερα συνδικάτα, κοινωνικές πρωτοβουλίες που είχαν αναπηδήσει από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» το καλοκαίρι του 2011, καθώς και νέες συλλογικότητες που έχουν αναπτυχθεί στις συνοικίες της Αθήνας το τελευταίο διάστημα.  Το χθεσινό συλλαλητήριο θα μπορούσε να θεωρηθεί και πρόβα ενόψει των αποψινών κινητοποιήσεων.

 

Τι θα γίνει σήμερα; Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες εκτιμούν ότι θα καταγραφεί η μεγαλύτερη κοινωνική αντίδραση που έχει εκδηλωθεί μέχρι τώρα από την έναρξη των προγραμμάτων λιτότητας, μολονότι τα συλλαλητήρια που έχουν γίνει τα δυόμισι τελευταία χρόνια είναι από τα μεγαλύτερα που γνώρισε η Αθήνα.

 

Ενδεικτικές των διαθέσεων που διαμορφώνονται στην κοινωνία είναι και οι δηλώσεις που έκαναν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Γ. Παναγόπουλος και Κ. Τσικρικάς, οι οποίοι χαρακτήρισαν τα νέα μέτρα «διαλυτικά για την κοινωνία», ενώ πιο επιθετικές είναι οι κινήσεις των τριών μεγάλων Ομοσπονδιών, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και των εργαζομένων της ΕΥΑΘ, που από χθες το απόγευμα προχώρησαν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, προσανατολίζονται σε παράταση της απεργίας τουλάχιστον μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία επί του νέου προϋπολογισμού.

 

Αύριο, λοιπόν, θα συνεδριάσουν εκ νέου τα διοικητικά συμβούλια της ΓΕΝΟΠ, της ΠΟΕ και της Ομοσπονδίας της ΕΥΑΘ, στον απόηχο των νέων συλλαλητηρίων προκειμένου να αποφασίσουν για τη συνέχεια.

 

Από τις αποφάσεις τους θα κριθεί και η στάση της ΓΣΕΕ, ενώ σε κλιμάκωση των απεργιών μέχρι και το τέλος της εβδομάδας προσανατολίζεται και η ΑΔΕΔΥ.

 

Σε κατάσταση πυρετού βρίσκονται όμως και οι συνοικιακές πρωτοβουλίες που είχαν εμφανιστεί το καλοκαίρι της «Αγανάκτησης».

 

Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είχαν αδρανήσει, αλλά εστίασαν τη δράση τους στη δημιουργία τοπικών δομών αλληλεγγύης και χθες στο πρωινό συλλαλητήριο πολλές από αυτές έκαναν αισθητή την παρουσία τους με πανό και διακριτά μπλοκ.

 

Δυναμικό «παρών» έδωσαν εξάλλου χθες τα μπλοκ των φοιτητών και των σπουδαστών, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ και της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε. Μαζική ήταν και η συμμετοχή των αυτοκινητιστών ταξί, που ανέβηκαν στο Σύνταγμα από την Πανεπιστημίου.

 

Τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν τα συνθήματα εναντίον των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης, συνθήματα όπως «Μας παίρνουν κατακτήσεις ολόκληρου αιώνα, ο μόνος δρόμος είναι ο δρόμος του αγώνα» και «Μόνος δρόμος όλοι στο δρόμο».

 

Περιορισμένα ήταν τα συνθήματα εναντίον της αστυνομίας, καθώς χθες έλειψαν οι συνηθισμένες αστυνομικές προκλήσεις, με αποτέλεσμα το συλλαλητήριο να είναι ένα από τα πιο ειρηνικά των τελευταίων ετών.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έπεσε ούτε μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης και δεν υπήρχε η αποπνικτική ατμόσφαιρα των χημικών της αστυνομίας.

 

Η συμμετοχή, σύμφωνα με τα συνδικάτα, ήταν ικανοποιητική, παρά το γεγονός ότι δεν κινούνταν χθες Μετρό και ΗΣΑΠ.

 

Τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν, προκειμένου να διευκολυνθεί σήμερα η προσέλευση του κόσμου στο κέντρο της Αθήνας, να αναστείλουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις από τις 3 μ.μ.

 

Στη Θεσσαλονίκη

 

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το ΠΑΜΕ, οι ιδιοκτήτες ταξί, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές.

 

Στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου κατέληξαν οι πορείες, ανάρτησαν πανό με συνθήματα κατά της κυβερνητικής πολιτικής, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους της περίφραξης και θυροκόλλησαν ψήφισμα.

 

Το μπλοκ των πρωτοβάθμιων σωματείων συνέχισε ώς τα γραφεία της ΕΤ-3, όπου διαμαρτυρήθηκε για τα φαινόμενα λογοκρισίας στην κρατική τηλεόραση.

 

 

Στα Ιωάννινα

 

Τα χθεσινά συλλαλητήρια και στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα και παλμό, με το χρώμα να δίνουν τα μπλοκ των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και των συλλόγων φοιτητών και σπουδαστών.

 

 

Στην Πελοπόννησο

 

Στο επίκεντρο των χθεσινών απεργιακών κινητοποιήσεων στην Πελοπόννησο ήταν η ΔΕΗ Μεγαλόπολης, όπου από τα ξημερώματα η ΓΕΝΟΠ έθεσε εκτός λειτουργίας τη βασική μονάδα 4 του σταθμού.

 

Στην Πάτρα υπήρξε μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στις δύο προγραμματισμένες συγκεντρώσεις.

 

Στην Τρίπολη πραγματοποιήθηκαν οι μικρότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα στην Κόρινθο και τη Σπάρτη.

 

Στο Αργος αγρότες και κτηνοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν με τα τρακτέρ τους στην πλατεία Αγίου Πέτρου.

 

Καταλήψεις στο Ηράκλειο

 

Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι οι φορείς των εργαζομένων, των φοιτητών και των επαγγελματοβιοτεχνών στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ηρακλείου, καταλαμβάνοντας το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης.

 

Καταλήψεις έγιναν και στο δημαρχείο, στην Α' ΔΟΥ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

 

 

 

 

 

 

Scroll to top