Pin It

Το πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη Ν.Δ. να υπεραμύνεται της διάταξης, το ΠΑΣΟΚ να κλείνει το μάτι στο «ναι» και τη ΔΗΜΑΡ να διαφωνεί

 

Του Χάρη Ιωάννου

 

Ενδοκυβερνητικούς τριγμούς προκαλεί η τροπολογία–σκάνδαλο που πέρασε εν κρυπτώ και απαλλάσσει τις διοικήσεις των τραπεζών από ευθύνες τους για τα υπέρογκα δάνεια σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια.

 

Το θέμα ανέδειξε χθες πρωτοσέλιδα η «Εφ.Συν.» και προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής, με τη Ν.Δ. προκλητικά να υπεραμύνεται της διάταξης, το ΠΑΣΟΚ να «σφυρίζει» αδιάφορα (και να κλείνει το μάτι στο ΝΑΙ) και τη ΔΗΜΑΡ να συντάσσεται αίφνης με την αντιπολίτευση. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το θέμα είχε συζητηθεί σε συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τους Ευάγγ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, όμως μπροστά στον σάλο που δημιουργήθηκε μετά και το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε να αλλάξει ρότα, ακυρώνοντας την προηγηθείσα συνεννόηση.

 

Σφίγγει ο κλοιός

 

Η ρύθμιση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη από τα… ανήσυχα κομματικά επιτελεία της Συγγρού και της Ιπποκράτους, καθώς φαίνεται ότι από την έρευνα των οικονομικών εισαγγελέων Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη σφίγγει ο κλοιός γύρω από τα οικονομικά των κομμάτων και ειδικά γύρω από τα πρόσωπα που ήταν στενοί συνεργάτες των εκάστοτε προέδρων, ταμίες κομμάτων ή είχαν διοριστεί σε διοικήσεις κρατικών τραπεζών από την εποχή της πρωθυπουργίας Σημίτη μέχρι και τον Α. Σαμαρά. «Μόνο από την Αγροτική, την εποχή που τη διοικούσαν επί ΠΑΣΟΚ ο κ. Λάμπρου και επί Ν.Δ. ο κ. Μηλιάκος, έχουν πάρει 200 εκατ. ευρώ με εγγύηση τις επιχορηγήσεις που θα έπαιρναν τα επόμενα 15 χρόνια», επισήμανε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης (Alpha 989).

 

Το γεγονός παραδέχτηκε ουσιαστικά και ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα χθες (Real Fm) πως η τροπολογία αυτή «αφορά πολλούς οργανισμούς και κόμματα».

 

Η ακριβής διατύπωση της διάταξης είναι πως απαλλάσσονται από το αδίκημα της απιστίας οι διοικήσεις και τα στελέχη τραπεζών που έδωσαν δάνεια «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού ή δημοσίου δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα».

 

Για την ψήφιση του επενδυτικού νόμου -που περιλαμβάνει την επίμαχη διάταξη- στο σύνολό του θα πραγματοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, μετά από κοινό αίτημα χθες βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

 

Το θέμα στην Ολομέλεια έθεσε αρχικά -για να προλάβει τις φωνές της αντιπολίτευσης και την επερχόμενη ενδοκυβερνητική κρίση- στον ήδη υποψιασμένο προεδρεύοντα Γ. Τραγάκη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης. Αφού υπενθύμισε στην αίθουσα τη σκανδαλώδη τροπολογία Πάχτα (για το Πόρτο Καρράς λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 που οδήγησε στην αποπομπή δέκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας, προειδοποιώντας σε αυστηρό τόνο ότι κινδυνεύει να καταψηφιστεί ολόκληρο το επενδυτικό νομοσχέδιο και από τον ίδιον.

 

«Η τροπολογία εισήχθη κατά παραβίαση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής τέσσερις ώρες πριν αρχίσει η ψηφοφορία, αντί για τρεις ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση! Είναι σοβαρότατο ολίσθημα, παρόλο που έγραφε επάνω “εκπρόθεσμη”, ο κ. Μηταράκης ως υφυπουργός δεν έχει νομοθετική αρμοδιότητα και ο υπουργός κ. Χατζηδάκης την έκανε δεκτή και έφυγε», επισήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

 

«Ρουσφετολογικά»

 

Κατόπιν, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δ. Παπαδημούλης τόνισε πως «τη σκανδαλώδη τροπολογία, που είναι εκπρόθεσμη, ρουσφέτι στους τραπεζίτες και αφορά στα κόμματα, απέφυγαν να την υποστηρίξουν και ο Χατζηδάκης και ο Μηταράκης» και έκανε λόγο για «βιοτεχνία ρουσφετολογικών διατάξεων» στη Βουλή. Ζήτησε την άμεση απόσυρσή της και προανήγγειλε μάλιστα πως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει τροπολογία για να καταργηθεί το σχετικό άρθρο πλέον του νομοσχεδίου και θα πραγματοποιήσει διάβημα στον πρόεδρο της Βουλής. «Το ακόμα πιο σκανδαλώδες είναι ότι η τροπολογία δεν απαλλάσσει μόνο για όσα δόθηκαν, αλλά και για όσα θα δοθούν», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

 

«Να αποσυρθεί»

 

Να αποσύρει τη διάταξη «με την ίδια σπουδή που την αποδέχτηκε» ζήτησε και ο Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Ν. Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ο οποίος έκανε λόγο για «αντισυνταγματική τροπολογία που πέρασε εν κρυπτώ με υφαρπαγή της ψήφου της πλειοψηφίας» και ζήτησε την απόσυρσή της «για να μη γίνεται η Βουλή πλυντήριο άνομων συμφερόντων».

 

Παρέμβαση έκανε και ο Χρ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή, κατηγορώντας τα υπόλοιπα κόμματα ότι «αντιλήφθηκαν με καθυστέρηση ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης».

 

Μετά από τα απανωτά πυρά της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας τον λόγο ο Ν. Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) το χαρακτήρισε «ιδιαίτερο σοβαρό θέμα, καθώς φαίνεται ότι υπήρχε προσπάθεια υποκλοπής μιας απόφασης και ρύθμισης, η οποία κάτω από άλλες συνθήκες δεν θα ψηφιζόταν». Για τον λόγο αυτόν, είπε, «ενώνουμε τη φωνή μας για να αποσυρθεί και να έρθει ως ξεχωριστή ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο».

 

Τον ρόλο του υπερασπιστή της επίμαχης διάταξης ανέλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μ. Βορίδης, ο οποίος τόνισε πως «για να χαρακτηριστεί εκπρόθεσμη η τροπολογία πρέπει κάποιος να εγείρει θέμα, κάτι που δεν έγινε» και πρόσθεσε πως δεν υφίσταται κανένα ζήτημα, καθώς «η διάταξη προβλέπει απλά το αυτονόητο». Δεν απάντησε ωστόσο στο ερώτημα, αφού προβλέπει το αυτονόητο, γιατί είναι τόσο απαραίτητη…

 

Σημειωτέον ότι κανείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (πλην Κακλαμάνη) δεν πήρε τον λόγο, αλλά ούτε και ο παριστάμενος Ν. Μηταράκης.

 

………………………………………………………………………..

 

«Πήραν φωτιά» οι διαδρομοι της Βουλής

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σχετικής συζήτησης άρχισε το… lobbying στους διαδρόμους της Βουλής. Πολλοί βουλευτές της Ν.Δ. έσπευσαν να ενημερωθούν από εμπειρότερους και νομομαθείς συναδέλφους τους περί τίνος πρόκειται, γιατί αγνοούσαν το θέμα, ενώ τα ηγετικά στελέχη της Κ.Ο. άρχισαν τα δημοφιλή «πηγαδάκια». Εμπειρος βουλευτής έλεγε ωστόσο πως «είναι ξεκάθαρο πως το όλο θέμα αφορά τα κόμματα», αποφεύγοντας να πει περισσότερα.

 

Λίγο πιο δίπλα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ -που όλα δείχνουν ότι θα υποχρεωθούν να ψηφίσουν ΝΑΙ μετά τις απαραίτητες «διευκρινίσεις» που αναμένεται να δοθούν- αναρωτιούνταν τι θα κάνουν, καθώς έλεγαν ότι δεν είχε βγει ακόμη η κομματική «γραμμή» από την Ιπποκράτους. Μπορεί ο Απ. Κακλαμάνης να απειλεί με καταψήφιση, ωστόσο δύο βασικοί βουλευτές του Κινήματος με νομικές και οικονομικές γνώσεις απέφυγαν να απαντήσουν ξεκάθαρα, ενώ ένας τρίτος, και συνήθως πιο «φασαριόζος» λόγω… προφοράς, εμφανιζόταν θετικός απέναντι στη ρύθμιση.

 

Ο Μ. Βορίδης ανέλαβε το σχετικό διαδρομικό «μασάζ» στους «αντιφρονούντες» και κυρίως σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονταν αβέβαιοι για το τι θα πράξουν.

 

Από την άλλη πόρτα της Ολομέλειας ο Απ. Κακλαμάνης… νουθετούσε τον υφυπουργό Ν. Μηταράκη, ο οποίος προβληματισμένος κατευθύνθηκε έπειτα προς το γραφείο του διευθυντή του πρωθυπουργού στη Βουλή Τ. Μπαλτάκου.

 

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ αναζητούσαν μετ’ επιτάσεως τη διαδικασία για τον… τρίτο δρόμο, με τον κ. Κακλαμάνη να τους διαβεβαιώνει ότι η διάταξη μπορεί να αποσυρθεί γιατί το ίδιο είχε πράξει και ο ίδιος στην περίπτωση της τροπολογίας Πάχτα, ζητώντας από τον τότε υπουργό Ν. Χριστοδουλάκη να την αποσύρει, όπως και έγινε, παρ' όλο που το ΠΑΣΟΚ την είχε ήδη δεχτεί και ψηφίσει.

 

 

Scroll to top