Pin It

 Του Γιώργου Κουβίδη*

 

Αφού πάλεψε εξήντα έξι ημέρες στην εντατική, ο 25χρονος Τόμας Πρωτόπαπας, που τραυματίστηκε όταν το σταματημένο στη ΛΕΑ αυτοκίνητό του χτυπήθηκε από αυτοκίνητο της «Αττικής Οδού», εγκατέλειψε τον μάταιο αυτό κόσμο.

 

Ενας ακόμα αναίτιος, άδικος και παράλογος θάνατος προστέθηκε στον τεράστιο αριθμό τροχαίων εγκλημάτων της χώρας μας. Κανείς δεν είχε δικαίωμα να του στερήσει τη ζωή. Κανείς δεν είχε δικαίωμα να βυθίσει την οικογένεια και τους δικούς του ανθρώπους σ' αυτή την απύθμενη δεξαμενή πόνου, σ' αυτό το βαρύτατο διά βίου πένθος.

 

Μένει να εξηγηθεί (;) στις μακρόσυρτες και αμφιλεγόμενες διαδικασίες το πως και το γιατί αυτής της σύγκρουσης. Το να σταματήσει ένα αυτοκίνητο στη Λωρίδα Εκτακτης Ανάγκης είναι η ενδεδειγμένη και ασφαλής κίνηση για κάθε οδηγό που αντιμετωπίζει πρόβλημα. Το να πέσει πάνω του με ταχύτητα ένα υπηρεσιακό όχημα δεν είναι ούτε αναμενόμενο ούτε θέμα τύχης. Το γεγονός ότι ο Τόμας υπήρξε εξαιρετικά άτυχος δεν σημαίνει πως ήταν θύμα «ατυχήματος».

 

Κάποια ερωτήματα που γεννήθηκαν από την υπόθεση την υπερβαίνουν:

 

- Γιατί, ενώ είναι γνωστές οι συνέπειες της χρήσης κινητού κατά την οδήγηση, όχι μόνον δεν έχει θεσπιστεί η αυτόματη ένταξη στη δικογραφία των τηλεφωνικών κλήσεων των κινητών όλων των εμπλεκομένων σε μια τροχαία σύγκρουση, αλλά ακόμα και όταν εκδοθεί εισαγγελική εντολή για θανατηφόρα τροχαία οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αρνούνται να δώσουν τα στοιχεία, επικαλούμενες τα προσωπικά δεδομένα;

 

- H προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει επεκταθεί και σε μάρκες, κυβισμό, κ.λπ. στοιχεία αυτοκινήτων, που για προφανείς λόγους η Τροχαία δεν ανακοινώνει στα στατιστικά της; Πολύτιμα συμπεράσματα θα έβγαιναν από τα παραπάνω στοιχεία. Αλλά γιατί να υπάρχει δημόσιος λόγος γι' αυτό όταν υπάρχει ο αξιόπιστος ιδιωτικός των εταιρειών που πραγματοποιούν τα crash test.

 

- Υπήρξε στ' αλήθεια ο Τόμας θύμα τροχαίου; Οχι, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική, που καταγράφει μόνον όσους «φύγουν» μέσα σε 30 μέρες από το τροχαίο. Ο Τόμας και τόσοι άλλοι, κυρίως τα νέα υγιή παιδιά που δίνουν τη μάχη για περισσότερο καιρό στις εντατικές, δεν καταγράφονται. Δεν αποτελούν θύματα τροχαίων αλλά επιπλοκών κατά την (για άγνωστους λόγους) νοσηλεία τους!

 

Ο θάνατος του νεαρού ηθοποιού αναδεικνύει την ύπαρξη ενός κράτους-ταχυδακτυλουργού, που εξαφανίζει στοιχεία και θύματα και εγγυάται τη διαιώνιση των τροχαίων εγκλημάτων.

 

…………………………………………………………………… 

 

Μέλος Δ.Ε. «SOS Τροχαία Εγκλήματα», [email protected]

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ:

«SOSTE» τους ποδηλάτες

 

 

 

Scroll to top