25/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τη σκότωσε η βουλιμία

Ο αδελφός της Εϊμι Γουάινχαουζ, Αλεξ, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της (Ιούλιος του 2011) έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην «Γκάρντιαν». Αφορμή είναι η έκθεση «Amy Winehouse.
      Pin It

Ο Αλεξ Γουάινχαουζ μίλησε για πρώτη φορά για την αδελφή του Εϊμι 

 

Ο αδελφός της Εϊμι Γουάινχαουζ, Αλεξ, δύο χρόνια μετά τον θάνατό της (Ιούλιος του 2011) έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη στην «Γκάρντιαν». Αφορμή είναι η έκθεση «Amy Winehouse: a Family Portrait», που γίνεται με ευθύνη της οικογένειάς της στο Εβραϊκό Μουσείο του Λονδίνου (εγκαίνια 3 Ιουλίου).

 

Περιλαμβάνει φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα της άγνωστης Εϊμι, μακριά από τη δημοσιότητα και, κυρίως, πριν από τη δημοσιότητα. Το πιο αγαπημένο έκθεμα του Αλεξ, τέσσερα χρόνια μεγαλύτερού της, είναι ένα παιδικό μπλε πουλόβερ, μέρος της στολής της στο Δημοτικό Σχολείο Οsidge στο Σάουθγκέιτ του νότιου Λονδίνου.«Δεν πίστευα ότι το είχε κρατήσει», λέει. «Αλλά δείχνει πως ό,τι και να συμβεί στη ζωή σου, όσο διάσημος κι αν γίνεις, πάντα από κάπου προέρχεσαι. Και αυτό δεν μπορείς να το ξεχάσεις γιατί σε διαμόρφωσε. Η Εϊμι ποτέ δεν ξέχασε».

 

Η έκθεση ακολουθεί και τις οικογενειακές της ρίζες πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα, που οι Εβραίοι πρόγονοι των Γουάινχαουζ έφτασαν μετανάστες στην Αγγλία από Ρωσία και Πολωνία. Ο Αλεξ υποστηρίζει ότι η αδελφή του είχε επηρεαστεί από την εβραϊκή καταγωγή της, γιατί οι γονείς τους, ο Μιτς και η Τζάνις, παρ’ όλο που χώρισαν όταν η Εϊμι ήταν 9 χρόνων, φρόντιζαν για τη θρησκευτική εκπαίδευση των παιδιών τους.

 

Τι σόι αδελφή ήταν; «Ενοχλητική, σπαστική. Οπως όλες οι αδελφές. Αλλά ήταν και απίστευτα γενναιόδωρη και τρυφερή με τους ανθρώπους. Γινόταν θυσία για τους άλλους. Ηταν πιστή αδελφή, κόρη και φίλη. Ηταν σπουδαία και, την ίδια στιγμή, σε άλλους τομείς φρικτή».

 

Θυμάται ότι του κατέστρεψε μεθυσμένη το πάρτι των 30 χρόνων του, δίνοντας… κουτουλιές στους προσκεκλημένους του. Τότε ο Αλεξ ξέσπασε κι αυτή κατάλαβε το λάθος της. Συγγνώμη, όμως, δεν του ζήτησε ποτέ. «Το πρόβλημα με τους διάσημους είναι ότι κανείς δεν τους λέει ποτέ “όχι”», λέει.

 

O Αλεξ δεν αποδίδει τον θάνατό της στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά στη βουλιμία, κάτι που δεν ήταν ευρύτερα γνωστό. Της παρουσιάστηκε στο τέλος της εφηβείας και την ταλαιπώρησε σε όλη της τη ζωή. «Ηταν πολύ σοβαρή κατάσταση», λέει ο Αλεξ. «Εντάξει, δεν κάνω καμιά αποκάλυψη, το καταλάβαινες με το που την έβλεπες. Εάν δεν είχε τροφική διαταραχή θα ήταν πιο γερή σωματικά, θα άντεχε». Πώς ένιωθαν που την έβλεπαν να καταστρέφει τη ζωή της; «Πολύ δύσκολα. Ο μπαμπάς λέει ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Ημασταν συνέχεια στα τηλέφωνα, πηγαίναμε και την βλέπαμε. Αλλά τελικά ήταν δική της η ευθύνη. Οταν κάποιος δεν ενδιαφέρεται να συνέλθει, εσύ πρέπει να συνεχίσεις τη ζωή σου, αλλιώς θα σε παρασύρει μαζί του στην καταστροφή». Τι θα έλεγε, άραγε, η Εϊμι για την έκθεση; «Θα τη μισούσε».

 

Μ.Κ.

 

info: Διάρκεια: 3 Ιουλίου- 15 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες: jewishmuseum.org.uk και amywinehousefoundation.org

Scroll to top