02/07/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Ορσον Ουέλς πήρε το φτυάρι του

Ανέκδοτες μαγνητοταινίες αποκαλύπτουν την κακή του γνώμη για τους πάντες. .
      Pin It

Ο γίγαντας του σινεμά Ορσον Ουέλς κοιτούσε αφ’ υψηλού τους άλλους ηθοποιούς και σκηνοθέτες και τους στόλιζε με διάφορα κοσμητικά επίθετα, όπως αποκαλύπτουν ιδιωτικές συνομιλίες του, που έρχονται πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Χαρακτηρίζει τον Λόρενς Ολίβιε «ηλίθιο», τον Σπένσερ Τρέισι «απεχθή», τον Τσάρλι Τσάπλιν «αλαζονικό», τον Τζέιμς Στιούαρτ «κακό ηθοποιό», τη Νόρμα Σίρερ «ελάχιστα ταλαντούχα», ενώ η Τζόαν Φοντέιν είχε «δύο εκφράσεις και αυτό ήταν όλο».

Τα κακεντρεχή σχόλιά του περιλαμβάνονται σε ηχογραφημένες συζητήσεις με τον φίλο του σκηνοθέτη Χένρι Τζάγκλομ κατά την περίοδο 1983-85, οι οποίες προορίζονταν για την αυτοβιογραφία του. Ωστόσο, ο Ουέλς πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή το 1985 και οι ταινίες ξεχάστηκαν στο γκαράζ του σκηνοθέτη. Τώρα θα κυκλοφορήσουν στις 16 Ιουλίου με τίτλο «My Lunches with Orson», με την επιμέλεια του ιστορικού του κινηματογράφου Πίτερ Μπίσκιντ.

Με διάθεση κουτσομπολιού ο Ουέλς περιγράφει τη συνάντησή του με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον σε ένα εστιατόριο και πώς αρνείται να διακόψει το γεύμα του προκειμένου να γνωρίσει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ. «Ο Μπάρτον είχε τεράστιο ταλέντο, αλλά καταστράφηκε. Εγινε ανέκδοτο λόγω της διάσημης γυναίκας του. Τώρα, δουλεύει μόνο για το χρήμα και τα έχει σκατώσει». Για τη Μέριλιν δηλώνει: «Ηταν απλώς μια γκόμενα… Την πήγαινα στα πάρτι προτού γίνει σταρ. Προσπάθησα να προωθήσω την καριέρα της… Κανείς δεν της έριξε έστω και μια ματιά». Οσο για την Μπέτι Ντέιβις: «Δεν θα άντεχα ούτε να την κοιτάξω, όχι να τη δω να παίζει».

Δηλητήριο στάζει για τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, που «παίζει ξύλο στα νυχτερινά κλαμπ». Χαρακτηρίζει τις δύο πρώτες σκηνές από τον «Βασιλιά Λιρ» του Λόρενς Ολίβιε ως «το χειρότερο πράγμα που είδα ποτέ». Αντιπαθούσε τον Σπένσερ Τρέισι: «Δυσκολεύομαι να σκεφτώ μια μεγάλη ερμηνεία του. Ηταν γίγαντας στη “Δίκη της Νυρεμβέργης”, παρότι δεν είναι σπουδαία ταινία, αλλά δεν αντέχω αυτές τις ρομαντικές ταινίες του με την Κάθριν Χέπμπορν».

Δεν είναι όμως για όλους επικριτικός. Θαυμάζει τον σκηνοθέτη της ταινίας «Ο τρίτος άνθρωπος», Κάρολ Ριντ, και τον συμπρωταγωνιστή του, Τζόζεφ Κότεν, ενώ επισημαίνει τους καλούς τρόπους του Τζον Γουέιν. Διφορούμενη είναι η άποψή του για τον Αλφρεντ Χίτσκοκ. «Ποτέ δεν κατάλαβα τη λατρεία για τον Χίτσκοκ. Ειδικά οι τελευταίες αμερικανικές ταινίες… εγωισμός και τεμπελιά. Και είναι φωτισμένες σαν τηλεοπτικό σόου… Τις προάλλες είδα μια από τις χειρότερες ταινίες της ζωής μου [“Σιωπηλός Μάρτυρας”]. Είναι εκπληκτικό να ανακαλύπτεις πόσο κακός ηθοποιός είναι ο Τζέιμς Στιούαρτ. Ακόμα και η Γκρέις Κέλι είναι καλύτερη από τον Τζίμι, ο οποίος είναι υπερβολικός στον ρόλο».

«Ο Ουέλς αποκαλύπτεται μέσα από ένα γοητευτικό μείγμα αντιφάσεων, έτοιμος να επιτεθεί, αλλά κι ευάλωτος σαν παιδί», επισημαίνει ο Μπίσκιντ. «Ενας ντροπαλός άνθρωπος, που κρυβόταν πίσω από μάσκες, αλλά του άρεσε και να εκτίθεται».

Επιμ.: Παρή Σπίνου

Scroll to top